38 km – în iadul de gheaţă
Cursa lui Avram Iancu a început de pe plaja Shakespeare Hill şi s-a terminat după 12 ore şi paisprezece minute, după 38 de kilometri parcurşi, dintre care ultimii 14 au fost parcurşi de înotător în două braţe şi un picior, crampele musculare la cel de-al doilea picior fiind aproape de nesuportat, mai ales la opririle de alimentare care s-au făcut la fiecare 30 de minute. Crampele au început odată cu scăderea temperaturii apei. Dacă în portul Dover, conform datelor şi aparaturii ultraperformante ale ambarcaţiunii Sea Leopard, apa avea la plecarea de dimineaţă 18,9 grade, la startul oficial de pe plaja Seas Hill apa avea 17,5 grade, o temperatură totuşi bună, cu 0,2-0,3 grade mai mare decât apa în care a înotat sportivul la antrenamentele din ultimele două săptămâni. Problema a început după ce Avram a trecut de jumătatea canalului, cam înainte de a doua linie de vapoare (linia franceză). Acolo apa nu avea decât 16,1 grade, o temperatură care distruge, în general, toţi înotătorii care se încumetă la trecerea „iadului de gheaţă”. Cu tot antrenamentul lui Iancu în ape reci şi cu toată puterea de taur pe care o deţine acest om extraordinar, minut de minut Iancu pierdea căldură, iar acest fapt îi provoca, pe lângă disconfortul termic, şi pierderea energiei şi puterii.
Doar 3,6 mile – până la final
În momentul în care ţărmul francez şi Cap le Nez, cu farul lui celebru, au început să se vadă clar, la nici 4 mile după cum se vedeau datele navigatorului din cabina de comandă, Iancu a trebuit să renunţe, într-un strigăt sfâşietor de durere şi dezamăgire. Numai acolo să nu fii în acele momente şi primul lucru la care te gândeşti este cum să faci să-l salvezi pe cel din apă, să-l scoţi din acel iad şi să faci tot ce poţi să îl ajuţi să-şi revină! După 12 ore şi 14 minute de înot încontinuu în apa rece şi după ce preţ de kilometri a înotat cu crampe musculare, Iancu a trebuit să se declare învins de ocean, într-un moment destul de prielnic prin poziţionare, dar în care mai avea de înfruntat şi de pătruns cel mai puternic curent de pe traseu, care, în câteva ceasuri l-ar fi dus apoi la mal, după cum ne-a spus şi ne-a arătat pe grafice, ulterior, pilotul Stuart Gleson, un om admirabil şi un bun profesionist.
Echipă de nota 10!
Câteva vorbe aş dori să spun şi despre cei care l-au însoţit pe Iancu în cursa sa temerară pe Canalul Mânecii. Aceştia l-au încurajat pe Iancu pe tot parcursul cursei cu mult elan, timp de peste 12 ore făcându-i galerie şi dându-i mesaje şi sfaturi, îndemnuri şi cuvinte de încurajare. Începând de la sponsorul Adrian Popescu (de la ICE WORLD) şi până la poliţistul mureşean Traian, care a lăsat pentru o zi lupta din Londra cu infractorii, toată lumea a strigat până a răguşit, a cântat, a bătut în „tobe” (nişte găleţi găsite pe ambarcaţiune), a fluturat Tricolorul Românesc şi i-a scris mesaje cu text vizibil pe un bloc de desen (pe care Iancu le citea în pauzele de hidratare). „O echipă minunată, n-am mai întâlnit demult aşa ceva pe Sea Leopard”, spuneau cei din echipaj şi observatorul (o englezoaică), care la un moment dat au ieşit toţi afară din cabină şi l-au aplaudat pe Iancu, pentru voinţa lui de a înota chiar şi accidentat, pe o vreme noroasă şi cu vânt în partea franceză (pe tot parcursul zilei soarele nu s-a arătat, deşi prognozele dădeau asta)!
Mulţumiri
Închei cu mulţumiri din partea lui Avram Iancu şi a mea către doi oameni fără de care acest proiect n-ar fi avut loc: sponsorul oficial ICE WORLD Bucureşti – prin managerul Adrian Popescu, şi omului de afaceri George Beţianu – sponsorul secundar, dar şi omul care a fost alături de noi, săptămânal, timp de patru săptămâni cât am stat în Anglia. Chiar dacă nu ştim sigur dacă că va înţelege aceste rânduri, îi mulţumim şi gazdei noastre, Eric, patronul ”Priory Hotel”, un englez foarte cumsecade, totodată un bucătar desăvârşit şi un meloman înrăit, cele două pasiuni care-i umplu viaţa, alături de afacerea pe care o are. Pe această cale, Avram Iancu mulţumeşte şi tuturor celor care i-au adresat mesaje frumoase în aceste săptămâni, tuturor celor care au avut pentru el gânduri bune, echipei care l-a însoţit pe 11 august, precum şi celor din presă care l-au susţinut – inclusiv nouă, celor de la Hunedoara Plus şi Ziarul Văii Jiului, în mod special directorului Cătălin Docea.
Corneliu BRAN