ZVJ vă prezintă: Primul interviu din noul mandat al primarului Petroșaniului, Tiberiu...

ZVJ vă prezintă: Primul interviu din noul mandat al primarului Petroșaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi

Timp de citire: 9 minute

NOI PROIECTE PENTRU PETROȘĂNENI

  • Suntem la trei zile după jurământul de credință pe care l-ați depus. Iată, un nou mandat de primar, noi gânduri și provocări, noi proiecte, noi experiențe…
  • Așa este, am depus jurământul vineri, încep un nou mandat și pot spune că e o mare onoare pentru mine să fiu ales de către cetățenii municipiului Petroșani în cea mai înaltă demnitate locală, în funcția de primar al Petroșaniului. Să sperăm că totul va fi bine și, într-adevăr, mă gândesc, cum ați spus, că vor fi noi provocări, noi experiențe, noi proiecte și idealuri, toate pentru cetățenii care mi-au acordat încrederea și pentru acest frumos oraș.

 

SIGURANAȚ LOCURILOR DIN MINERIT

  • Astăzi vom discuta pe parte administrativă, lăsând politica mai la o parte. De ce? Pentru că după o campanie electorală și alta ce dă să înceapă, oamenii dau semne de oboseală, de plictiseală. Din ce vedem și simțim, pe marea majoritate a oamenilor unei localități îi interesează mai mult cum arată sau cum va arăta orașul unde locuiesc, cum este pregătită administrația locală și primarul în acest sens, care sunt proiectele de viitor, spre ce se îndreaptă orașul și comunitatea, decât chestiunile politice.
  • Pe parte administrativă, în acest mandat, împreună cu echipa din primărie și cu cei din consiliul local, indiferent de culoarea politică a fiecăruia, va trebui să implementăm o serie întreagă de proiecte, în primul rând proiecte pe fonduri europene, fie că vorbim de POR, fie că vorbim de „Just Transition”. Reamintesc că acest fond „Just Transition” este un instrument financiar nou, care n-a mai fost până acum, acesta fiind dedicat în mod special zonelor miniere din Europa. Punctul meu de vedere a fost acela și este în continuare, că până la momentul la care vom reuși, practic, să înlocuim locurile de muncă din industria minieră cu altceva, trebuie să fie în continuare păstrate locurile de muncă din minerit. Că e vorba de zece ani, că e vorba de cincisprezece ani, sau de cinci, nu știm acum exact câți, dar aceste locuri de muncă trebuie păstrate până apar alte alternative clare, viabile. Trebuie păstrate cât se poate, până la momentul la care vom reuși să dezvoltăm altceva, ținta finală fiind aceea de emisii zero de carbon până în anul 2050, după cum s-a stabilit de toți decidenții europeni.

 

„JUST TRANSITION” – O NEBULOASĂ… OFERTANTĂ

  • Ați deschis discuția de „Just Transition”, cum ați tot vorbit de acest instrument financiar nou, cum l-ați denumit mai înainte și la conferințe de presă, emisiuni televizate sau alte acțiuni… ca să înțeleagă oamenii care vor citi acest interviu, ce se poate face, concret, pentru Petroșani, că aici sunteți primar, cu acest „Just Transition”. Că oamenii asta vor, esența dintr-o chestiune discutată, ceea ce se face prin treaba asta de care discutăm. Ce le spunem?
  • Încă nu știm exact, sau mai degrabă concret, ce se va putea face pe „Just Tranzition”, asta pentru că încă nu au ieșit ghidurile de finanțare. Dar ca orientare, și din ce am înțeles eu din discuțiile de până acum, pe „Just Transition” vor fi finanțate acele domenii de activitate care vor putea să ducă la această schimbare a structurii socio-economice ale acestor zone miniere, cum este și Valea Jiului. Și atunci, accentul se pune, într-adevăr, pe energiile regenerabile, pe digitalizare, pe proiecte integrate în ceea ce privește Valea Jiului – fie că vorbim de infrastructură, fie că vorbim de dezvoltarea zonei, fie că vorbim de alte proiecte, fie că vorbim de mediul de afaceri, proiectele vor fi integrate, proiecte care să genereze noi locuri de muncă, sustenabile, într-o viitoare zonă nepoluantă. Pe parte socială, toate acestea vor însemna, dacă vreți, o reconversie profesională a celor care lucrează în minerit sau a celor care doresc să își schimbe domeniul de activitate sau profesia. Toate acestea nu doar pe hârtie, ci în concordanță cu ceea ce va fi. O altă țintă importantă pentru Valea Jiului, care va avea un capitol aparte în „Just Transition”, va fi turismul și finanțarea activităților care țin de turism, servicii, servicii conexe, servicii hoteliere, industria de „entertaiment” (divertisment) și așa mai departe.

 

AFACERIȘTII DIN TURISM SĂ NU MAI LUCREZE LA NEGRU

  • Condiția fiind și aceea ca cei care au afaceri în turism să și le aducă la vedere, să nu mai stea la negru…
  • Sigur că da, și aceasta este o condiție foarte importantă și e bine de subliniat și acest aspect.

 

PETROȘANIUL DUPĂ 4 ANI

  •  Cum vedeți Petroșaniul după patru ani de mandat, deci vorbim strict după ultimul dumneavoastră mandat?
  • Eu spun că Petroșaniul este mult mai dezvoltat azi decât acum patru ani, sau decât acum opt-zece ani. Prin implementarea proiectelor de infrastructură locală, prin implementarea proiectelor care privesc toată infrastructura, fie că vorbim de școli, de sănătate publică, sau de infrastructură rutieră, ori de infrastructură pentru petrecerea timpului liber, fie că vorbim de infrastructura utilităților, gaz metan, apă, canalizare, de turism și așa mai departe, Petroșaniul a evoluat foarte mult, dezvoltarea continuă a orașului fiind prezentă de la an la an. Peste patru ani, prin implementarea altor și altor proiecte importante, esențiale pentru Petroșani și cetățeni, îmi doresc ca, și nu spun doar așa, confortul personal al fiecărui cetățean al nostru crească. Sigur că îmi doresc foarte mult ca investițiile care vor fi în Petroșani să-i readucă pe cei care au plecat din localitate să se reîntoarcă acasă! Da, asta este o mare dorință! Sau, măcar, să nu mai plece atât de mulți tineri, așa cum au tot plecat până acum. Deși primăria nu poate să acționeze în mod direct în crearea de locuri de muncă, pentru că n-are acest atribut – eventual să facilităm anumite lucruri în concordanță cu legislația, cred că semnalele sunt destul de pozitive și în această zonă, ele fiind legate direct și de „Just Tranzition” și de altele, lucruri care vor ieși în evidență la timpul lor. Lumea va vedea că se vor repara multe în ceea ce privește viața cetățeanului din Vale sau din Petroșani.

 

TREI (PLUS DOUĂ…) PROIECTE DE SUFLET

  • Domnule primar, trei proiecte care v-au fost dragi în mandatul trecut și ați reușit să le implementați…
  • Vă spun foarte repede: reabilitarea cinematografului, pentru că Petroșaniul, oamenii aveau nevoie de așa ceva, reabilitarea Muzeului Mineritului, pentru că Valea Jiului și județul Hunedoara, nu doar Petroșaniul, aveau nevoie de acest unic muzeu din țară în forma lui actuală, care e ca un respect de sine față de noi și față de istoria acestei zone miniere și anveloparea blocurilor, atâtea câte am reușit, sunt mulțumit și mi-am dorit mult acest fapt, iar eu sper că în actualul mandat să reușim să reabilităm și mai multe. Și ar mai fi un al patrulea proiect, foarte drag mie și foarte important pentru oraș: introducerea gazului metan în școli și prelungirea coloanei de gaz în Colonia Petroșani, lucru ce s-a întâmplat pe ultima sută de metri, dar sunt foarte mulțumit de asta! Iar un al cincilea proiect drag mie – și cu asta închei, dar e foarte important pentru oraș și zona noastră în general – ar fi continuarea lucrărilor la noul corp de la Spitalul de Urgență Petroșani. Nu puteam să nu amintesc aici acest lucru, ținând cont că sănătatea e mai presus de orice. Ori Petroșaniul și Valea Jiului au și vor avea nevoie de un spital modern, un spital ce deservește o zonă a județului cu peste 100.000 de locuitori.

 

PROIECTE CARE AȘTEAPTĂ DOAR FINANȚAREA….

  • Numiți cinci obiective pe care vi le propuneți în actualul mandat?
  • 1. Finalizarea proiectului legat de Spitalul de Urgență Petroșani. 2. Accelerarea proiectului integrat legat de domeniul schiabil Parâng. Mi-aș dori dacă se poate chiar finalizarea acestui proiect în acest mandat. Dar, dacă nu, mi-aș dori să avansăm mult mai mult în ceea ce se poate face în acest proiect, asta însemnând investiții și bani, sprijin guvernamental. 3. Realizarea de piste de biciclete și a acelor pasarele care să viabilizeze circulația de dincolo de calea ferată. 4. Infrastructura rutieră – mai avem câteva zeci de drumuri care nu sunt asfaltate și pe care le doresc a fi asfaltate în actualul mandat. 5. Proiecte legate pe fonduri europene. Aici intră mult mai multe proiecte importante ce mi le doresc. Vom vedea ce vom putea accesa. Nu am uitat nici de parcarea subterană, nici de proiectul legat de Brădet cu monoraiul, n-am renunțat la aceste proiecte, astfel încât să putem să creștem gradul de confort al cetățenilor orașului. Ar mai fi și punctul 6, dacă nu vă supărați…: anveloparea și modernizarea tuturor școlilor – că vorbim de copii și de un punct sensibil, poate cel mai sensibil pentru noi toți: copiii noștri, viitorul orașului.

 

DESPRE PROIECTELE EUROPENE

  • Domnule primar, am depășit campania electorală și nu am mai vrea să readucem în discuție ce s-a spus pe-acolo de unii sau de alții. Dar, ce a atras atenția cel mai tare petroșenenilor, dar am auzit discutându-se asta și de cetățeni din alte orașe, care au preluat de la politicieni, probabil, ideea, a fost faptul că s-a spus că Petroșaniul a stat cel mai prost în ultimii patru ani la capitolul proiecte europene. Cum comentați?
  • E o mare nedreptate. În ultimii șase ani am avut europene de peste 6 milioane de euro, vorbesc de exercițiul financiar 2014-2020. Și știți foarte bine, că pentru a atrage banii europeni pentru aceste proiecte, în primii doi ani nu s-a prea putut, au fost chestiuni birocratice de care s-au izbit toate primăriile din țară, nu doar noi. Însă, eu le aduc aminte tuturor, în exercițiul financiar 2007-2013, Petroșaniul a fost campion la atragerea fondurilor europene în județul Hunedoara! Păi, dacă multe proiecte le-am implementat atunci, pe ce se putea face – că în fiecare exercițiu financiar există și proiecte care nu pot fi finanțate cu bani europeni – normal că în actualul exercițiu financiar nu le-am mai făcut. Alții fac acum ce noi am făcut în exercițiul financiar trecut, acum vreo 7-8 ani.

 

O NEÎMPLINIRE…

  • Care a fost cea mai mare neîmplinire a dumneavoastră în fostul mandat?
  • Faptul că n-am putut foarte mult să avansăm cu domeniul schiabil Parâng, din cauza procesului cu Romsilva și a piedicilor birocratice.
  • Credeți că în actualul mandat veți reuși mai mult pe această linie a domeniului schiabil, a dezvoltării stațiunii?
  • Să sperăm că da. Mi s-a promis sprijin guvernamental. Să sperăm că miercuri, săptămâna asta, vom avea în teren oameni de la Romsilva și din primărie, să ne punem împreună de acord cu ultimele documente pentru trecerea din fondul forestier a 7 hectare de pădure.
  • Ce sfaturi le dați cabanierilor care încă nu și-au scos afacerea din Parâng la vedere?
  • Eu nu pot să le dau sfaturi… Eu pot doar să spun că trebuie să se pună la punct. Este în primul rând în folosul dumnealor să ofere condiții cât mai bune, astfel încât să fie atractivi pentru turiști. Este problema fiecăruia cum își gestionează afacerea, și aici spun la modul general nu doar pentru cei din Parâng. Trebuie ca, în primul rând, serviciile pe care le oferă să fie de cea mai bună calitate și la un preț accesibil, dar care să nu afecteze afacerea.

 

UN VIITOR CONFORTABIL

  • Suntem pe finalul interviului nostru. Câteva gânduri la început de mandat?
  • Am mare încredere, în primul rând, în cetățenii municipiului Petroșani. Pe dumnealor mă voi sprijini cel mai mult deoarece sunt cei care mi-au arătat toată încrederea, votându-mă recent din nou. Mă sprijin și pe colegii din consiliul local, precum și pe echipa din primărie. Să sperăm că vom găsi înțelegere și vom avea cu toții înțelepciune, mă refer la cei din consiliul local, încât să fie votate proiectele care privesc dezvoltarea municipiului nostru. Încă o dată, în încheiere, le mulțumesc tuturor cetățenilor care mi-au acordat încrederea pentru un nou mandat și le spun pe această cale, tuturor petroșenenilor, că voi fi primarul tuturor, împreună, noi toți, ducând Petroșaniul și comunitatea noastră spre prosperitate, spre un confort, așa cum ni-l dorim cu toții, spre liniște și pace sufletească, spre un viitor bun pentru copiii noștri și generațiile care vor veni.

Interviu realizat de Corneliu BRAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii