Vulcan / Povestea apei din Pasul Vâlcan

Vulcan / Povestea apei din Pasul Vâlcan

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 2 minute

De trei lucruri este nevoie, în primul rând, ca să transformi un loc împânzit cu cabane într-o stațiune turistică de interes local sau, dacă ambiția e mare, într-una de atracție națională. Acestea sunt: mijloc de transport, energie electrică și alimentare cu apă potabilă.

 

După o perioadă

îndelungată în care pașii făcuți spre statutul de stațiune de interes local au fost destul de timizi, dacă nu chiar invizibili, administrația publică locală din Vulcan vrea să arate că Pasul Vâlcan poate să atingă acest nivel de clasificare a turismului montan. Infrastructură rutieră către Pasul Vâlcan există, iar dacă nu vrei să mergi cu mașina sau pe jos, telegondola te duce în opt minute până la cota 1300. Curent electric avem, chiar dacă el vine tot de la transformatorul instalației de transport prin cablu, iar apa curge la robinet din căbănuțe mai mult datorită bunăvoinței proprietarului cabanei celei mari.

 

În urmă cu

nu mai țin minte câți ani, acesta a decis să monteze un traseu de conducte prin care să-și aducă apă de la un izvor situat undeva mai sus. Știind că nici proprietarii cabanelor din Pas nu stau prea bine cu apa, i-a invitat să fie părtași la lucrare. Oamenii s-au cam codit, astfel că inițiatorul a executat pe banii lui tot ce era de făcut. Numai că,  după ce vechea sursă de apă a cabanelor nu mai făcea față cerințelor, a început să fie căutat de vecini. Și, până la urmă, a cedat insistențelor. Problema este, însă, că actuala situație nu ar mai putea fi valabilă în cazul înmulțirii caselor de vacanță din Pasul Vâlcan și al extinderii paletei ofertelor de agrement pe care el le oferă celor care ajung aici.

 

Să tot fie

vreo opt ani de când, în consiliul local al municipiului, s-a auzit despre promisiunea de a se începe o lucrare menită să aducă apă în zona cabanelor. Finanțarea ei ar fi urmat să fie asigurată, așa cum preciza la acea vreme fostul ei director general, acum manager public al județului, din banii care i s-ar fi cuvenit Primăriei Vulcan din beneficiile SC Apa Serv SA Petroșani. Și tot pe vremea aceea, sper să nu mă-nșel, se vorbea de o instalație de canalizare în zona montană. Numai că de atunci nu s-a mai auzit nimic despre toate astea, iar povestea a fost îngropată.

 

Vestea bună

a fost adusă la cunoștință în ședința ordinară din aprilie a Consiliului Local Vulcan odată cu proiectul de hotărâre „privind declararea publică de interes local a lucrărilor de construcție a obiectivului de investiții Alimentare cu apă zona turistică Pasul Vâlcan, implementat de către Consiliul Județean Hunedoara”. Asta după ce CJH a aprobat „documentația tehnico-economică refăcută, faza SF (sperăm să nu fie cea științifică-fantastică-n.a.), a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul Alimentare cu apă zona turistică Pasul Vâlcan și cofinanțarea din bugetul propriu al Județului Hunedoara”. Este de prisos să menționez că proiectul de hotărâre pus în fața consilierilor locali din Vulcan a fost aprobat în unanimitate. Așa că nu ne rămâne să adăugăm decât ca totul să fie într-un ceas bun!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii