Şedinţa extraordinară de ieri a avut, iniţial, două puncte trecute la ordinea de zi. Cel cu rectificarea bugetului local a „căzut”, pe motiv că, după spusele lui Gheorghe Ile, ar fi existat câteva neclarităţi, fapt pentru care doamna director economic s-a dus la Deva. El va fi repus în discuţie în ziua de vineri a acestei săptămâni. Tot într-o „extraordinară”.
Cu toate că proiectul
de hotărâre luat, ieri, în discuţie era despre altceva, fiind, totuşi, vorba, în el, despre Şcoala Gimnazială nr.6, consilierul local independent Florin Govor a amintit că, la şcoala aceasta, „nu merge căldura!”. „Cum nu merge?”, a sărit ca ars Gheorghe Ile. „De unde ştii dumneata?” „Să vă spună şi domnul Ghiţă” (ăsta fiind eu – n.a.), i-a replicat Govor primarului, nervos că, în ultima vreme, s-a coagulat un grup de consilieri locali care-l înfruntă. „Ce să zică ziaristu’, ce să zică?”, s-a ambalat şi mai tare Ile. Aş fi avut ce să-i zic. I-aş fi spus că, într-adevăr, caloriferele de la şcoala 6 nu s-au încălzit mai deloc în iarna asta şi că, din cauza asta, s-au „scurtat” orele de clasă. „Cum rămâne cu Grădiniţa nr.4 (cea din curtea şcolii 5 – n.a.), i-a strigat primarului consilierul local Costel Mihai în timp ce Ile se grăbea să iasă din sală”. „Întreabă-i pe ăia de la uzină de ce nu dau căldură, a venit răspunsul din fugă”. „Cu copiii cum rămâne?”, a insistat liberalul. „Îi trimitem acasă!”, a decretat primarul cu de la sine putere. Aşa, printre altele, Ile ar trebui să ştie că, marţi, la ora nouă, în grădiniţa asta erau 7 grade Celsius, iar, duminică noaptea, la Şcoala Gimnazial nr.5, alăturată grădiniţei, au căzut două pompe din centrala termică a panourilor solare.
Neavând cu cine să discute
problema cu căldura din şcoli şi grădiniţe, consilierii local liberali Dănuţ Anghel şi Mihai Costel, împreună cu independentul Florin Govor, au dat, imediat după şedinţă, o fugă până la Şcoala Gimnazială nr.6 de pe strada Traian. I-am însoţit şi eu. La parter, caloriferele de pe hol erau uşor de tot călduţe. Călâie, cum se spune. La etajul I erau reci bine. La fel şi la următorul. Cineva de acolo ne-a dat asigurări că aşa au fost de când s-a pus frigul. Niciodată nu s-au încălzit cum ar fi trebuit. Domnul prof. Nicolae Nicolae, directorul şcolii, spune că instalaţia de încălzire funcţionează, dar „este în regim de avarie”. Din cele zece pompe mai merg doar două. Anul trecut, pe vremea asta, nu erau probleme de genul acesta. Desigur, cele defecte s-ar putea repara. Şcoala are banii necesari, ba, mai mult, a fost pe acolo şi cineva de la service. Omul a constatat defecţiunea, a socotit ce i-ar trebui, ca să le repare, şi a făcut şi un calcul estimativ. Numai că, pentru moment, există un impediment.
Hotărârea de consiliu prin care,
la cererea directorilor, li s-au predat şcolilor aceste instalaţii de producere a energiei termice, nu s-a întors de la Prefectura Deva. „Eu nu pot să fac o ilegalitate, s-a apărat domnul director, până când pompele astea nu vor fi, într-adevăr, ale noastre! Cum apare hotărârea, trecem imediat la acţiune. Eu chiar ţin la pompele acestea, insist să rămân cu ele, iarna dau căldură, iar vara ne asigură apa caldă”. „Dar documentaţia aparatelor aţi primit-o?”, a insistat Florin Govor. „Nu”, a fost răspunsul domnului director. La pompe, am aflat tot de la domnia sa, s-a lucrat ceva în luna august. De vină pentru situaţia de acum pare a fi conducta care, din punctul termic al şcolii, urcă la baia comunală amenajată în clădirea fostului punct termic al SC Termoficare Vulcan SA. „E mai greu dimineaţa, a încheiat domnul director, când vin copiii la şcoală. După zece, când iese soarele, parcă se mai încălzeşte puţin!”. Posibil, dar în niciun caz aşa cum ar trebui şi cum crede primarul Ile că ar fi acolo.