Vizitatori de seamă la Apa Serv Valea Jiului

Vizitatori de seamă la Apa Serv Valea Jiului

DISTRIBUIȚI

De trei zile, Apa Serv Valea Jiului este gazda câtorva acțiuni interesante, prin care elevi de gimnaziu și preșcolari au posibilitatea să vadă cum se tratează și prelucrează apa până să ajungă în casele lor și cum funcționează una dintre cele mai moderne stații de tratare a apei, Stația de Tratare a Apei Jieț, modernizată acum câțiva ani prin fonduri europene.
Fiindcă acțiunile cu elevii din cadrul programului național „Școala Altfel” s-au derulat pe parcursul a trei zile consecutive, 20, 21 și 22 mai, și au fost oarecum asemănătoare ca și conținut, doar micii vizitatori și dascălii lor schimbându-se, ZVJ a ales ziua de marți, 21 mai, pentru a fi la fața locului și pentru a vedea cum au trăit copiii evenimentul. Ceea ce am consemnat vă arătăm mai jos și dumneavoastră.

Ziua de marți, 21 mai, a fost dedicată de către cei de la Apa Serv – Stația de Tratare a Apei Jieț elevilor din clasele mici de la Școala gimnazială „Carmen Sylva”. Încă de dinainte de ora 10:30, stabilită în program pentru a ajunge elevii, toți angajații stației au pregătit tot ce trebuie pentru a-i primi pe copii așa cum se cuvine. Alături de ei, Daniel Preda, cel care se ocupă de relația cu presa, a fost pe baricade, punând la punct toate detaliile și micile cadouri pe care, la final, urmau să le primească: maculatoare și diplome de participare la un concurs desfășurat ad-hoc după vizita elevilor pe întreg traseul stației de tratare.
La orele 10:20 au început să apară primele mașini, părinții aducându-și copii la Jieț, aproape fiecare mașină fiind ticsită de doi, trei sau patru „năzdrăvani”. La început am crezut că vor veni vreo trei-patru mașini și cam atât. Surpriza mare a fost că în intervalul 10:20-10:30 au mai apărut alte vreo 25 de mașini, problema devenind deja foarte mare cu locurile de parcare.
Prima vizită a copiilor a fost la Stația de Captare Jieț, situată cam la 10 minute de mers pe jos mai sus de stația de tratare. Practic, e locul de unde se captează apa râului de munte pentru a fi dusă în stație și apoi pentru a fi tratată și prelucrată în scopul devenirii ei „potabile”. Ajunși acolo pe jos sau cu mașinile în mare parte, copiii au fost bucuroși să vadă Jiețul bolborosind și smucindu-se la vale ca un cal nărăvaș, în această perioadă viteza și debitul apei fiind deosebite datorită topirii zăpezilor de pe versanți. Rând pe rând, copiii au fost duși sus pe captare să vadă locul și au primit înainte toate explicațiile de la șeful tuturor stațiilor de tratare și epurare din cadrul Apa Serv Valea Jiului Petroșani, Gheorghe Crâsnic, nimeni altul decât nepotul fostului mare portar al echipei de fotbal „Jiul” Petroșani.
A urmat, apoi, vizita propriu-zisă pe tot fluxul tehnologic al stației de tratare, coloana de mașini a părinților aducându-i pe copii înapoi. După ce s-au uitat atent la tot ce era în exterior, copiii au intrat și în clădirile stației, la fiecare punct de lucru ei primind explicațiile de rigoare de la angajații stației. Este interesant că ploaia strașnică ce a urmat după orele 11:30 i-a prins pe copii înăuntru și, așa cum spunea o doamnă învățătoare, natura chiar că a ținut cu copiii și nu le-a stricat plăcerea zilei.
Nu puteam pleca de la Jieț fără câteva reacții ale câtorva copii, care au acordat, poate, cu această ocazie, primul lor interviu, cum simpatic ne spunea unul dintre ei.
Iată câteva din cele spuse de ei. Vă avertizăm că veți vedea câteva opinii de-a dreptul interesante, dacă ținem cont de vârsta lor.
Neluțu Doinel Tiric, clasa a II-a A: „Este o excursie frumoasă și cel mai tare până acum este cum am văzut apa că curge acolo la captare. Am înțeles că apa aceea, a Jiețului, vine în casele noastre, fiind adusă întâi aici unde ne aflăm acum. Eu cred că rolul apei este să ne țină pe noi în viață, că fără ea nu am putea trăi, am muri de sete. Cred că de aceea apa trebuie ținută curată”.
Oana Cojocaru, clasa a II-a A: „Rolul apei este pentru a trăi noi, plantele și animalele. Dacă am bea apă direct din râu n-ar fi bine, ea trebuie curățată ca să nu ne îmbolnăvim. Aici ne arată cum se curăță apa. Mi-a plăcut acolo unde venea apa repede și se făcea totul alb. Nu cred că sunt și pești acolo, că e prea mare viteza apei… Da, sunt? N-am știut… Păcat că nu i-am și văzut atunci! Am mai fost pe Jieț, dar nu aici. Îmi place aici”.
Daria Mate, clasa a II-a A: „Și eu am mai fost pe Jieț cu părinții, dar nu aici. Îmi place tare mult. Cred că oamenii nu ar trebui să mai arunce gunoaie în râuri și lacuri, că atunci apa ar fi mai curată. Iar apa e murdară din cauza asta și uite, trebuie curățată. Că dacă bem din râu ne îmbolnăvim”.
Darius Emanuel Iancu: „Nu am mai fost aici. Rolul apei știu că este să fie potabilă. Că poate să fie apă murdară, noi să o bem și apoi să ne îmbolnăvim. Oamenii lasă multă mizerie și de aceea e murdară apa. Eu nu arunc niciodată mizerie, dar alții aruncă, i-am văzut eu”.
Sebastian, clasa a II-a A: „Eu zic că rolul apei ar fi s-o bem și s-o lăsăm curată, așa cum e și să nu o murdărim aruncând în apă mizeriile noastre. Azi ne arată aici cum curăță apa și cum ea ajunge apoi în casele noastre. Îmi place aici și o să mai vin”.
Maria Stroe, clasa a II-a A: „Părerea mea este că apa trebuie să fie tratată într-un mod frumos. Cred că noi ar trebui ca să nu mai poluăm apa să facem următorul lucru: de exemplu, dacă stăm acolo lângă apă, să nu aruncăm gunoaiele, să le strângem în ceva și să le ducem la gunoi. Sfatul meu pentru oamenii mari este să nu arunce mizeriile în apă!”.
Tavia Olărașu, clasa a II-a A: „Este o excursie frumoasă. Am mai fost aici la Jieț cu părinții, dar puțin mai jos. Mie mi-a plăcut la captare. Îmi place viteza apei, cum sună și cum arată locul acolo. Însă am înțeles că apa e murdară și aici o curăță, ca să putem apoi bea apă acasă de la robinet. Aș vrea ca toți să strângă gunoaiele și să nu le mai lase lângă apă sau chiar pe ea. Atunci oamenii de aici n-ar mai trebui să curețe apa că ar fi curată…”.
Maria Alexandra Sovago, clasa a III-a A: „Este o excursie frumoasă, pentru că am văzut o cascadă făcută de om și o apă foarte rapidă. Apa este atrasă de-acolo pentru stația de tratare pe care acum ne-o arată cei de-aici. M-a impresionat cum cade apa acolo pe râu și cum se face alb și sunt vârtejuri. Cred că sunt pești acolo, dar nu i-am văzut. Rolul apei cred că este ca să trăim. Nu se poate bea apă direct din râu sau din lac, că e murdară și ne putem îmbolnăvi. Sfatul meu pentru oameni e să nu o mai polueze și dacă putem să bem apă din izvoare, unde e curată. Și să nu mai arunce mizerie în apă!”.
Eduard Solovan, clasa a III-a A: „E frumos aici… E aer curat, vedem munții, vedem apa din râu… Am văzut locul unde se captează apa ca să fie dusă la purificare și curățare. Oamenii care nu prea sunt normali aruncă ambalaje și hârtii și mizerii, și de aceea apa se murdărește!”.
Un cuvânt pentru ZVJ a avut de spus și doamna profesor învățământ primar Rodica Mariana David de la Colegiul Național „Carmen Sylva”: „Suntem prezente două clase, respectiv clasa subsemnatei și clasa colegei mele Ramona Solovan. În general, noi facem activități, zicem noi, frumoase, în care antrenăm și părinții. Avem bucuria de a avea părinți deschiși, pentru că astfel de acțiuni nu pot avea reușite decât dacă se realizează cu adevărat acel parteneriat de care se tot vorbește, cel între școală și familie. Mai presus de aceasta, astăzi am găsit aici o echipă deosebită Apa Serv Valea Jiului, cu care am reușit să facem un plan de pornire a acestei activități pe care am pus-o astfel în practică”.
La final, am tras concluzia cu Daniel Preda, purtătorul de cuvânt al Apa Serv Valea Jiului.
„Până acum un număr de aproximativ 100 de elevi de la Școala Carmen Sylva ne-au trecut porțile, iar miercuri vom avea un grup de 100 de preșcolari de la Grădinița cu Program Prelungit nr. 3 din Petroșani. Anul acesta, până la data curentă avem peste 600 de elevi, preșcolari sau de gimnazială, dar și de la colegii și studenți din străinătate prin Programul Erasmus, care ne-au vizitat aici la Stația de Tratare a Apei Jieț”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii