Se zice că atunci când plouă stai în casă, faci copii sau numeri bani. Dacă ne luăm după facturile emise pentru luna iunie către persoanele fizice din Valea Jiului, este clar că Apa Serv a numărat bani în neștire.
Apa meteorică nu a umplut doar străzile din Lupeni, Vulcan și Petroșani, ci și conturile Apa Serv.
După ce s-a constituit Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Apa Valea Jiului”, consiliile locale din Vale au aprobat de fiecare dată mărirea prețului de furnizare a apei potabile, dar și prețul apei uzate deversate și a apei meteorice deversate. Apa meteorică deversată este la fel de scumpă ca apa uzată evacuată. Prețul apei meteorice pe mc era în 1997 – 0,018 lei, iar la 20 ani distanță, în 2017- 2.18 lei. Este firesc ca prețul acestui serviciu să crească, dar nu este firesc să fie…
nefiresc de mare, mai ales pentru persoanele juridice care sunt taxate din toate părțile. În anul 2018, canalizarea o plătim cu 2.45 lei pe mc, indiferent că vorbim despre apa uzată evacuată, sau apa meteorică evacuată. Ce au mai votat consilierii locali, și sigur nu au realizat impactul acestor prevederi, este că apa meteorică se plătește de către persoanele juridice în funcție de metrii pătraţi ai sediului sau ai punctului de lucru. De exemplu, o librărie de 100 mp, chiar dacă consumă 5 mc de apă pe lună, va plăti apă meteorică în funcție de volumul înregistrat și spațiul ocupat. Așadar, luna iunie fiind una ploioasă facturile unor comercianți au crescut fulminant. Imediat după ce s-au trezit cu facturile în poștă, au fost depuse la departamentul juridic al Apa Serv sesizări peste sesizări.
Un exemplu concret este al unei firme din Vulcan care a avut un consum de 3 mc de apă potabilă, 3 mc apă evacuată uzată și… 48.40 mp apă meteorică facturată!
Un bar din Petroșani a fost încasat în luna iunie cu 63 de mc de apă meteorică, și se pare că un complex din Aninoasa a avut o factură record, de aproape 10.000 pentru luna iunie.
Din declarațiile din presă ale lui Costel Avram reiese că Apa Sev a cheltuit în luna iunie mai mult decât media pe an pentru a trata apa furnizată populației. Aceste cheltuieli suplimentare ar trebui să se acopere din banii încasați pe fiecare mc de apă potabilă consumat. Însă Apa Serv nu a investit destul pentru a extinde și reabilita canalizarea la Lupeni, Vulcan și Uricani, în momentul de față lucrările fiind în desfășurare. Nici nu va investi în canalizare vreodată cât încasează. Să nu uităm că apa meteorică preluată de canalizare ar fi refulată imediat înapoi pe străzi dacă albiile pâraielor nu ar fi amenajate. Amenajarea albiilor pâraielor nu o face Apa Serv Valea Jiului, nu o face administrația locală, o face SHI Petroșani – Apele Române. Practic, Apa Serv încasează cu două mâini, iar de cheltuit cheltuiește doar cu o mână. Convenabil, nu?
Este, de asemenea, extrem de important de subliniat faptul că, pe vreme ploioasă, inclusiv afacerile comercianților merg prost și foarte prost. Acum asta le mai lipsea: o factură umflată de apă…