Vineri, de la ora 12:00, pornește „Drumul Crucii” spre Schitul Straja

Vineri, de la ora 12:00, pornește „Drumul Crucii” spre Schitul Straja

Timp de citire: un minut

Vineri, 6 aprilie, de la ora 12:00, la Biserica „Sfântul Nicolae” din Lupeni va începe procesiunea „Drumul Crucii”. Cum se obișnuiește deja de 19 ani, în Vinerea Mare credincioșii poartă crucea din lemn pe o distanță de 10 kilometri, spre schit, trecând pe lângă crucile din piatră ce amintesc de cele 14 popasuri ale lui Iisus până la locul în care a fost răstignit.
Cu toate că drumul este unul anevoios, credincioșii se strâng an de an și ajută la transportul acestei cruci masive de lemn, intrând astfel în spiritul sărbătorilor pascale, caracterizate de sacrificiul uman. Drumul până la schitul din Straja se parcurge în aproximativ 4 ore.
Schitul Straja cuprinde o biserică de lemn și câteva chilii. A fost ridicat în anul 1999. Intrarea în curtea schitului se face printr-un tunel artificial de 57 m. Bisericuța din lemn are două hramuri: Sfinții Apostoli Constantin și Elena (21 mai) și Înălțarea Sfintei Cruci (14 septembrie). Schitul a devenit, alături de Crucea Eroilor și de calendarul pictat din tunelul de acces, unul dintre simbolurile stațiunii. Aici este locul unde se organizează slujbe la sărbătorile de peste an, cel mai mare eveniment fiind acesta, din Vinerea Mare, când este depusă crucea din lemn de paltin, după ce este purtată pe umeri de credincioși pe „Drumul Crucii”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii