Un consilier personal al primarului incompatibil al Hunedoarei, de asemenea… incompatibil

Un consilier personal al primarului incompatibil al Hunedoarei, de asemenea… incompatibil

Timp de citire: 3 minute

La sfârșitul lunii iunie 2016, presa județeană anunța cu surle și trâmbițe faptul că primarul incompatibil al municipiului Hunedoara (detalii aici) și-a angajat un consilier personal, pe expertul contabil Maria Mornea. O mișcare aparent inteligentă de vreme ce, de cele mai multe ori, un sfătuitor bun poate face minuni la casa (instituția) omului. În loc să-și facă reciproc bine, mișcarea primarului Bobouțanu de a o angaja pe Maria Mornea poate determina, potrivit legii, excluderea definitivă a acesteia din Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România, precum și pierderea calităţii de practician în insolvenţă. Dar să lăsăm faptele și legea să vorbească!

În mandatul 2012-2016, Maria Mornea a fost consilier local PC la Hunedoara, mandatul acesteia (supleant pe lista Uniunii Social Liberale) fiind validat la data de 28.06.2013, ca urmare a demisiei consilierului Tatiana Marinela Făgădar (detalii aici).

Din luna iunie 2016, așa cum arătam, Maria Mornea devine consilier personal al primarului Dan Bobouțanu, fiind încadrată la Cabinetul primarului ca inspector de specialitate, treapta IA, cu nivel Superior al studiilor. Statul de funcții în care Maria Mornea apare deja la Cabinetul primarului a fost aprobat în ședința ordinară a CLM Hunedoara din data de 31.10.2016 (detalii aici și în facsimil).

Incompatibilitatea doamnei Mornea, mai puțin obișnuită pentru că asemenea cazuri nu au prea fost menționate în presă, pleacă de la faptul că este membru în Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România, fiind menționată pe unpir.ro în Secţiunea I: Persoane fizice române – date de identificare, Subsecţiunea I B – Practicieni definitivi organizaţi in cabinete individuale, poziția 1.019 (detalii aici). Documentul, ținem să precizăm, prezintă date afișate online la data de 02.03.2017 (fiind, așadar, de dată recentă).

Ce spune legea

Ordonanţa de Urgenţă nr. 86/2006 privind organizarea activităţii practicienilor în insolvenţă prevede faptul că:
“Art. 26. – (1) Exercitarea profesiei de practician în insolvenţă este incompatibilă cu: a) activitatea salarizată în cadrul altor profesii, cu excepţia celor a căror compatibilitate este prevăzută la alin. (2)”.

Iar art. 26, alin. (2), spune că:
“(2) Exercitarea profesiei de practician în insolvenţă este compatibilă cu:
a) activităţi şi funcţii didactice în învăţământul superior juridic sau economic;
b) calitatea de avocat, expert contabil, evaluator, auditor financiar, arbitru, mediator ori expert tehnic judiciar, care lucrează în interiorul profesiei. Persoanele fizice şi juridice care au calitatea de practician în insolvenţă pot efectua activităţile de expertiză contabilă, evaluare şi audit financiar numai după dobândirea, în condiţiile legii, a calităţii de expert contabil, evaluator sau auditor financiar, după caz, şi înscrierea ca membri în organizaţiile care coordonează profesiile liberale respective
”.
Prevederile legislative invocate pot fi consultate la acest link.

De asemenea,…

…potrivit art. 128 din Statutul privind organizarea și exercitarea profesiei de practician în insolvență, ­ se sancţionează cu excluderea definitivă din Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România, însoţită de pierderea calităţii de practician în insolvenţă, exercitarea de către practicianul în insolvenţă incompatibil a oricărei activităţi prevăzute la art. 1 indice 1 din O.U.G. 86/2006 în competenţa practicienilor în insolvenţă compatibili, mai exact „calitatea de administrator judiciar, lichidator, conciliator, precum şi orice altă calitate prevăzută de lege”.

Mai pe șleau, dacă doamna Mornea a mișcat o hârtiuță ca practician în insolvență de la momentul în care a devenit consilier personal al primarului Bobouțanu, adică din luna iunie 2016, riscă sancțiunea de excludere definitivă din Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România, precum și pierderea calităţii de practician în insolvenţă.

Pentru a elimina orice fel de dubii, aflați că în perioada 15 septembrie 2016 – 10 martie 2017 sunt menționate în Buletinul Procedurilor de Insolvență diverse activități ale Cabinet Individual de Insolvență Mornea Maria, ca lichidator judiciar al Hanforest Im-Ex SRL Baia de Criș (detalii în facsimil).

Alte comentarii sunt, din punctul nostru de vedere, de prisos.

Jurnalist cu experiență, activează în media din anii '90. A fondat și conduce publicațiile Hunedoara Plus, Ziarul Văii Jiului, Timiș Plus și agenția de publicitate și relații publice Confort Media.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii