Tupeu fără margini! Cum plănuieşte deputatul Nistor, alias Sf. Panfutie, să rămână cu...

Tupeu fără margini! Cum plănuieşte deputatul Nistor, alias Sf. Panfutie, să rămână cu mâna în buzunarul nostru până la adânci bătrâneţi

Timp de citire: 6 minute

nistor _ art _ polA băgat toată mâna în borcanul cu miere, iar acum vrea să rămână abonat la banul public până în ultima clipă a vieţii. Vorbim despre cazul lui Laurenţiu Nistor, deputat şi lider al organizaţiei judeţene Hunedoara a PSD. Acestui demers, de un tupeu inimaginabil, i s-a alăturat şi deputatul Natalia-Elena Intotero, fosta Blondă de la Externe (click pe link pentru detalii). Mai  cunoscută drept mâna dreaptă, stângă ori (în acest caz) chiar lacomă a liderului social democraţilor din judeţ.

La data de 30.06.2015, sub nr. 677, la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a fost înregistrată Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali (devenită Proiectul de lege 542/2015) – documentul poate fi consultat la acest link. Înainte de a intra în detaliile efective, menţionăm că iniţiativa a fost semnată de 17 deputaţi PSD şi UNPR, 2 deputaţi PNL, un deputat PP-DD (la vremea respectivă), 9 deputaţi UDMR şi un deputat de la minorităţi. Total: 30 de aleşi ai neamului, numai unul şi unul!

_fila 1 _ em677_Page_1Între deputaţii care au semnat fără să clipească iniţiativa legislativă la care facem referire se află Laurenţiu Nistor (al doilea dintre semnatari) şi Natalia – Elena Intotero (a patra dintre semnatari). Niciun alt parlamentar de Hunedoara nu se află pe lista celor care au îndrăznit să iniţieze şi să susţină, prin propria semnătură, această mârlănie fără margini.

În esenţă, iniţiativa legislativă prevede ca primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii care îndeplinesc condiţiile vârstei standard sau ale vârstei standard reduse de pensionare să beneficieze de indemnizaţie pentru limită de vârstă. Mai exact, o indemnizaţie specială, care să se adauge pensiei pe care o primeşte, dacă mai apucă, orice muritor de rând.

Concret, indemnizaţia specială propusă de către deputaţii Nistor şi Intotero ar urma să fie acordată în limita a trei mandate, urmând a fi calculată ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

Concret, un primar de comună care a dus la bun sfârşit trei mandate, consecutive ori ba, ar urma să primească suplimentar, pe lângă pensie, aproape 80% din salariul unui primar de comună în funcţie. Astfel, dacă un primar de comună are un salariu de 2.000 de lei, asta înseamnă că un fost primar (care are la activ 3 mandate în fruntea unei comune) primeşte pe lângă pensie şi o indemnizaţie specială în valoare de 1.584 de lei, calculată astfel: 144 (3 mandate a 48 de luni fiecare) x 0,55% (procentul prevăzut în propunerea legislativă) x 2.000 de lei (salariul mediu actual al unui primar de comuna).

Potrivit iniţiativei legislative, care poate fi consultată integral aici, de prevederile potenţialei legi ar urma să nu beneficieze cei care au avut calitatea de primar, viceprimar, preşedinte ori vicepreşedinte al consiliului judeţean pentru mai puţin de doi ani, şi nici cei care (în timp ce au avut una dintre calităţile anterior enumerate) au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea unei infracţiuni de corupţie.

Având în vedere faptul că, între 1990 şi 2008, chiar Laurenţiu Nistor a avut calitatea de primar al comunei hunedorene Şoimuş, rezultă că printre cei care ar urma să beneficieze la maxim de prevederile acestei (deocamdată) iniţiative legislative se află chiar Laurenţiu Nistor.

Iar lucrurile nu se opresc aici. Pentru că se află deja la al doilea mandat de parlamentar, Nistor are dreptul de a primi (pentru cele două mandate de parlamentar, 2008 – 2012 şi 2012 – 2016), încă o indemnizaţie specială, cifrată la aproximativ 1.500 de lei / mandat.

Drept urmare, până la momentul actual, pe lângă pensia efectivă, rezultă că Nistor va primi şi 3.100 de lei indemnizaţie pentru faptul că a fost parlamentar, sumă care ar putea creşte chiar la 4.600 de lei în cazul în care actualul preşedinte al PSD Hunedoara candidează, obţine un nou mandat de parlamentar şi îl duce la bun sfârşit.

Aşadar, în varianta pesimistă, în care nu mai obţine un mandat de parlamentar, pe lângă pensie, Nistor va primi sigur încă 3.100 de lei lunar pentru cele două mandate de parlamentar şi, foarte probabil, încă aproape 1.600 de lei / lună pentru mandatele de primar. Şi asta până în ultima clipă a vieţii sale. Adică pensie plus aproximativ 4.700 de lei lunar, sume care vor creşte pe măsură ce salariile primarilor în funcţie cresc.

În varianta optimistă, în care mai obţine un mandat de parlamentar, pe lângă pensie acelaşi Nistor primeşte încă 4.600 de lei lunar pentru cele trei mandate de parlamentar şi, posibil, încă aproape 1.600 de lei/ lună pentru mandatele de primar până în ultima clipă a vieţii sale. Adică, pensie plus aproximativ 6.200 de lei. Sume care, de asemenea, vor creşte pe măsură ce salariile primarilor în funcţie cresc.

Până la momentul actual, propunerea a primit aviz negativ din partea Consiliului legislativ (printre altele, pentru că era varză din punct de vedere al respectării tehnicii legislative, ceea ce spune multe despre pregătirea iniţiatorilor, mulţi dintre ei parlamentari cu mandate multiple). De asemenea, Consiliul Economic şi Social a acordat aviz nefavorabil pentru că propunerea legislativă ar crea discriminare între diferitele categorii de beneficiari ai sistemului public de pensii.  Comisia pentru buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor, din care face parte şi Carmen Hărău, deputat de Hunedoara, a hotărât (cu majoritate de voturi) să întocmească un aviz negativ. Singura comisie de care a trecut propunerea a fost cea pentru muncă şi protecţie socială, care însă a recomandat să se ţină cont de recomandările Consiliului legislativ (care, aşa cum am spus, a remarcat faptul că redactarea iniţiativei este una şcolărească, şi care nu respectă tehnica legislativă).

Foarte grav este faptul că iniţiativa a trecut de Camera Deputaţilor prin aprobare tacită, mai exact pentru că nu a fost respectat termenul constituţional de 45 de zile pentru dezbatere şi vot final. Momentan, iniţiativa se află la Senat, unde deja a fost primit un punct de vedere negativ din partea Guvernului României.

Cum însă şi senatorii au deja dreptul la pensii speciale, pe lângă cele ale unor muritori de rând, există pericolul real ca iniţiativa să treacă de votul senatorilor. Dacă ei au pensii speciale colosale, în total dispreţ faţă de oamenii de rând, de ce n-ar avea şi primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene? Vom reveni.

Câteva lucruri despre Laurenţiu Nistor, iniţiator al propunerii legislative privind indemnizaţiile speciale pentru foştii primari

Din Nota de constatare nr. DI/I/2837 din 11.11.2013 a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a rezultat că Laurenţiu Nistor a fost recrutat de către organele de Securitate în perioada 1970-1971 pentru „acoperirea informativă a barajului de la CTE Mintia”. Nu a existat un angajament scris, semnat de Laurenţiu Nistor, însă i s-a atribuit numele conspirativ „Nistorescu Lucan”. În 08.09.1971, Laurenţiu Nistor, alias „Nistorescu Lucan”, a fost scos din reţeaua informativă cu menţiunea „în colaborarea cu organele noastre nu a dat randamentul scontat, fiind lipsit de calităţile necesare unui colaborator”. Revedeţi articolul aici.

Potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate, „Laurenţiu Nistor, în calitate de deputat, a încheiat, în legislatura 2008 – 2012, două contracte civile prin care şi-a angajat fiica şi ginerele în funcţia de expert în cadrul propriului birou parlamentar, încălcând astfel dispoziţiile art.70 şi art.71, din Legea nr. 161/2003. În baza contractelor civile încheiate, fiica sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 34.171 lei, iar ginerele acestuia a obţinut venituri salariale în cuantum total de 45.771 lei”. Un articol pe această temă poate fi lecturat aici. 

După cum „Ziarul Văii Jiului” şi „Hunedoara Plus” au demonstrat, familia Nistor s-a conectat chiar şi la conducta cu bani publici, în lanţul firmelor abonate la contracte cu statul. Firma Drum Test SRL Călan a aparţinut – între 07.07.2010 şi 07.03.2012 – Ioanei Liana Bălan, una dintre fetele lui Laurenţiu Nistor, preşedintele PSD Hunedoara. D-na Bălan (fostă Nistor) a preluat părţile sociale ale SC Drum Test SRL Călan de la SC Proactiv SRL Deva (parte a grupului Drupo) şi Doda Gabriel Teodor (omul care controlează, ca asociat majoritar, grupul de firme Drupo) şi, după un an şi ceva, le-a cedat tot persoanei juridice şi celei fizice menţionate. Asta deşi, spun datele oficiale, numai în 2011 firma a avut un profit de peste 250.000 de lei. Revedeţi articolul aici.

Potrivit celor mai recente declaraţii de avere şi interese, Laurenţiu Nistor deţine şapte terenuri, agricole şi intravilane, cu suprafeţe între 0,58 şi 3,02 ha, o casă şi anexe gospodăreşti, trei autoturisme fabricate între 2007 şi 2013, conturi bancare (cel mai însemnat dintre acestea având un sold de aproape 140.000 de lei, totalul sumelor din conturi tinzând spre 5 miliarde de lei vechi). În 2014, a primit dividende de aproape 2 miliarde de lei vechi de la 3 firme la care este acţionar.

În presa judeţeană s-a ales cu numele de cod „Sf. Panfutie” după ce, în biserica din Bejan, a răsărit o icoană care îl înfăţişează, între sfinţi veritabil, chiar pe Laurenţiu Nistor – fost primar, actualmente politician şi deputat, viitor beneficiar al unor indemnizaţii speciale consistente pe lângă pensie.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii