Situație dezastruoasă în Valea Jiului: Online-ul a rămas o enigmă pentru aproape toate...

Situație dezastruoasă în Valea Jiului: Online-ul a rămas o enigmă pentru aproape toate instituţiile școlare

Timp de citire: 7 minute

610 cereri – în primele două zile
Potrivit datelor înregistrate în sistem, în primele două zile de înscriere (8 și 9 martie) în învățământul primar pentru anul şcolar 2018-2019 (prima etapă) au fost completate la nivel naţional 31.601 cereri, iar în județul Hunedoara 610 cereri.
În prima etapă, părinţii sau tutorii legali îşi pot înscrie copiii până în data de 26 martie, inclusiv. Cererea-tip se poate completa la secretariatul unității de învățământ la care părintele dorește înscrierea copilului sau online, în interiorul perioadelor din calendarul aprobat de Ministerul Educației Naționale. Validarea cererilor-tip completate online este obligatorie și se realizează în unitatea de învățământ aleasă pentru înscriere, în prezența părintelui și a cel puțin unuia dintre membrii comisiei, zilnic, între orele 8:00-18:00 (luni-vineri).
În data de 30 martie vor fi afişate, atât în unităţile de învăţământ, cât şi pe site-urile acestora şi ale inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, copiii înmatriculaţi, informaţii privind numărul locurilor rămase libere şi lista copiilor neînscrişi după prima etapă. A doua etapă va avea loc în perioada 12-18 aprilie. Rezultatele vor fi afișate în data de 23 aprilie. Între 24 aprilie și 4 mai, inspectoratele şcolare vor soluţiona toate cazurile nerezolvate după finalizarea etapei a doua.

Nicio șansă să depui cererea de înscriere online
În țările occidentale aproape totul se întâmplă online. Poți să îți schimbi permisul de conducere online, fără să calci în vreo instituție a statului, poți să iei un împrumut, poți să își înregistrezi copilul nou-născut la Evidența Populației, poți să te înscrii la școală, liceu, universitate, șomaj etc. La noi, și cererile online se depun la un ghișeu, pentru orice se stă la coadă, inclusiv pentru înscrierea copilului la școală.
Chiar dacă validarea cererilor tip se face la unitatea de învățământ aleasă pentru înscriere, cererea tip se poate depune online. În Valea Jiului cele mai multe instituții de învățământ au site-uri, dar nu toate. În zilele noastre, în care online-ul este parte din viața noastră, aproape la îndemâna oricui, este descurajant faptul că instituțiile școlare nu se descurcă să administreze un site, să îl actualizeze mereu cu informații la zi. Practic, unele școli sunt rupte total de fenomenul online. Ce să mai vorbim despre faptul că ar putea să își gestioneze înscrierea în clasele primare online?

Site-uri neactualizate cu lunile
Unele dintre instituțiile școlare din Valea Jiului au site-uri. Asta este vestea bună. De fapt, majoritatea au reușit să își creeze un site. Nu este greu, nu este imposibil, nu trebuie să coste o căruță de bani. Trebuie doar ca grădinița, școala ori liceul respectiv să aibă un management implicat, care să înțeleagă ce înseamnă să fii aproape de elevii tăi și mai ales de părinții acestora, să le dai posibilitatea să verifice situația școlară a copiilor online, să poată lua legătura cu directorul sau dirigintele online, să poate depune o cerere online, o adeverință etc.
Cu toate că au site, instituțiile școlare din Valea Jiului nu își actualizează informațiile cu lunile. Deși a început înscrierea în clasele primare, instituții de prestigiu, cum sunt Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Colegiul Național „Carmen Sylva”, Școala Gimnazială „I.G. Duca”, nu și-au actualizat informațiile la acest capitol, au tot informații referitoare la înscrierea în anul școlar 2017-2018. La nicio școală din Valea Jiului nu poți depune o cerere online pentru înscrierea în învățământul primar. Singura școală la care am dat peste informații parțial actualizate privind acest capitol, al înscrierii în învățământul primar este Școala Gimnazială Nr. 4 Vulcan și Școala Gimnazială Nr. 6 Vulcan. Deși, și aici, structura anului școlar 2018-2019 nu apare, cu toate că a fost făcută publică acum două săptămâni.

Am luat site-urile instituțiilor școlare la rând. Stați jos, nota 4!
Am luat la rând instituțiile din rețeaua școlară a Văii Jiului și le-am verificat, să vedem dacă și-au făcut temele la capitolul online. Rezultatele au fost dezamăgitoare,ne-au lăsat cu un gust amar. Copiii noștri pot să manevreze tot felul de gadgeturi, să își ia informațiile online, să comunice online, dar școala, liceul la care merg nu poate face același lucru.
Începem cu un exemplu bun. Colegiul Economic „Hermes” Petroșani care are cel mai actualizat și complet site din Valea Jiului. Rezultate la competiții și evaluări actualizate, informații complete despre clase și profesori. Lipsește un canal de comunicare rapid al situației elevului pentru părintele acestuia. Părinții pot lua legătura online cu liceul, pot cere infor­ma­ții via mail, liceul are și pagină de Facebook, dar este loc de mai bine, cu siguranță.
Colegiu Național de Informatică „Carmen Sylva” ne-a dezamăgit cel mai tare. Profilul liceului ar trebui să oblige conducerea la administrarea unui site complex, complet, ușor de navigat. Site-ul liceului este o dezamăgire. De înscris copilul online la în învățământul primar nu poate fi vorba, nici informații nu poți găsi despre înscriere online. Sunt informații pe site vechi din 2014, neactualizate. Pe Facebook situația este alta. Informația este actualizată, dar Facebook nu poate lua locul uni site-te oficial, unde se pot depune cereri online, de unde se pot accesa informații actualizate în funcție de interesul fiecărui vizitator.
O altă dezamăgire a venit din partea Colegiului Național „Mihai Eminescu”. Nici aici nu poți afla dacă au început înscrierile pentru preșcolari, cum se desfă­șoară ele. Informațiile la acest capitol sunt vechi, de anul trecut, deși înscrierea a început din data de 8 martie. Oferta curriculară este din anul școlar 2016- 2017. Ultimele informații au fost postate în luna februarie. Ce să mai vorbim de depunerea unui document online, descărcarea documentelor utile etc. Partea bună este că se pot cere informații online via e-mail, și chiar îți răspunde cineva la mail. Însă la standardele acestui colegiu, orice părinte sau elev ar trebui să își poată verifica situația școlară online, să acceseze orice informație despre evaluări, examene, teze, lucrări ale clasei lui online. Însă site-ul nu răspunde acestor nevoi.
Elevii însă, ca orice alți elevi din Valea Jiului, folosesc toate platformele și aplicațiile online care le fac viața mai ușoară.
Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” Petrila a rămas cu totul în anul 2017. Toate informațiile de pe site sunt de anul trecut. Au început evaluările naționale, înscrierile în sistemul de învățământ, dar dacă vrei să afli noutăți trebuie să pășești pe holurile liceului și să cauți disperat ceva listat la afișier. Cu toate că are în administrare un site cu potențial, dacă nu are și un administrator responsabil, în pas cu timpurile, site-ul colegiului este mai puțin util decât cel al primăriei, virusat de mai bine de un an. Colegiul are un cont pe Facebook, în care postează mai ales liceeni poze de prin clasă, curtea școlii, toaletă, fiecare cum poate.
Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” are un site pe care mai actualizează periodic informațiile, dar aleator. Dacă găsești informații despre admiterea și bacalaureatul din 2018, despre evaluarea națională, despre înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, nu găsești informații deloc, ori nu sunt actualizate. Site-ul este sărac, neatractiv, oferta școlară este veche. Activitatea colegiului este mult mai bine evidențiată pe Facebook, de obicei prin implicarea profesorilor și elevilor. Conducerea colegiului nu poate să țină pasul nici măcar cu nevoile elevilor lui, care ar trebui să apeleze la site-ul instituției cel puțin cu aceeași ușurință cum apelează la Facebook.
Colegiul Tehnic „Mihai Viteazu” a abandonat și el site-ul în favoarea Facebook. Noroc mare cu Facebook-ul, altfel colegiul nu ar putea să comunice în niciun alt mod activitatea pe care o are. Când vine vorba despre accesibilitatea site-ului conducerea colegiului este legată la mâini, la ochi, are dopuri în urechi. Nu înțelegem de ce poate fi postată o listă a rezultatelor la olimpiadă pe Facebook, dar nu și pe site-ul instituției. Nu înțelegem de ce site-ul nu poate fi o platformă viabilă pe care elevii și părinții să o folosească cu ușurință. Este rușinos!
Liceul Tehnologic Lupeni este atehnic. Nu are site, nu se atinge nici de Facebook, să nu se pângărească. A rămas, pur și simplu, la mâna altor site-uri care mai fac publice rezultatele la admitere, sau chestiuni de genul acesta. În 2007 fusese creat un site al liceului, care de atunci nici nu a mai fost actualizat. Dezolant…
Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni are un site bun, mai ales că este realizat, cu siguranță, de un amator. Site-ul este mai accesibil decât oricare altul din Valea Jiului al unei instituții școlare, mai primitor, are inclusiv un catalog online. Informațiile sunt în mare măsură actualizate, dar există și lipsuri.  Interacțiunea vizitatorului pe site este minimă, site-ul ar putea să ofere mult mai multe beneficii. Cel puțin site-ul nu este îngenunchiat de Facebook, ci este o sursă bună de informații.
Un site bun, bine realizat și el, și în plus actualizat cu informații la zi este site-ul Liceului Tehnologic „Retezat” Uricani. Este un site nou, realizat de curând, care sperăm că va fi îmbunătățit și întreținut cum este firesc.
Un alt site bun, bine realizat, ușor de folosit este site-ul Școlii Gimnaziale „I. G. Duca” din Petroșani. Accesibil, primitor, dar neactualizat cu informațiile care contează. Înscrierea în clasa pregătitoare are inclusiv o rubrică separată, bine evidențiată, dar care nu se deschide. Informațiile pot și găsite și la altă rubrică, dar sunt vechi, de anul trecut. Despre depunerea cererii online nu poate fi vorba, dar în schimb se poate verifica situația școlară a elevului online.
În antiteză, o școală bună, cu rezultate încurajatoare, Școala Gimnazială „I.D. Sîrbu” nu are site, nici activitate foarte interesantă pe Facebook. Lipsa site-ului este un mister, pentru că el se poate realiza ușor, chiar și de un începător. Așadar, pentru mai multe informații, accesați, vă rugăm, afișierul instituției.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii