1868–2018. 150 de ani de povești ale cărbunelui de Valea Jiului (VII)

1868–2018. 150 de ani de povești ale cărbunelui de Valea Jiului (VII)

Timp de citire: 5 minute

Galerii la Jieţ şi Defor. Locuinţe la Petrila. Colonia Livezeni.
Tot în această vreme, a început şi construirea principalelor galerii din Jieţ şi de la Defor. Şefii de exploatare a minelor statului erau, în afară de inginerul şef, Veres Szentgyorgyi şi Stepfan. În anul 1871, la minele statului, a venit din Toked, ca arpentor, inginerul minier Francisc Tallaschek.
Odată cu lucrările miniere, statul a început şi construcţiile. Astfel, a clădit, la Petrila, mai multe case ca locuinţe pentru oficianţi, suboficianţi şi lucrători. Tot atunci, a fost ridicată şi colonia din Livezeni. Construirea caselor acestei colonii a fost dată în antrepriză lui Arpad Barcsay şi arhitectului Strausz, aceştia finalizând lucrarea într-un termen foarte scurt, de necrezut pentru acele timpuri.

Dezvoltare în stil american. Contele M. Lonyai. Colonia Lonya 
Pe vremea aceea, ministrul de finanţe era contele M. Lonyai, proprietar particular de mine şi el, care impulsiona dezvoltarea minelor statului în Valea Jiului şi, în consecinţă, era gata de orice sacrificiu. Prin urmare, bani fiind destui, deschiderea minelor şi construirea clădirilor mergeau în stil american.
După numele ministrului ungur, colonia clădită în partea de răsărit a comunei Petrila s-a numit Lonya (Lonea).
E foarte probabil ca lucrările de dezvoltare a minelor din Valea Jiului să fi întârziat mai mult, dacă n-ar fi fost în acea vreme ministrul de finanţe al Ungariei, contele Lonyai.

Ortaci made in Balanbanya, Ştiria & Carniolia
Cu toate că Societatea Braşoveană a început lucrările de pregătire, în mod mai hotărât, numai după 1869, totuşi, explorarea şi deschiderea unor straturi a început-o deja în 1867.
Lucrările miniere din Valea Jiului, crescând treptat, oamenii de meserie cam lipseau. La început de tot, minerii au fost aduşi din jurul Abrudului, Roşiei Montana şi a altor mine din munţii Apuseni. Minele statului ungar au adus foarte mulţi mineri nemţi din Bucovina şi, de asemenea, un număr considerabil de mineri secui din Balanbanya.
Cum lucrările în cărbune cereau din ce în mai mulţi oameni cu cunoştinţe speciale, care nu puteau fi aduşi din interiorul ţării, foarte mulţi specialişti au fost chemaţi şi aduşi în Valea Jiului din Ştiria şi Carniolia. Aceşti mineri ştirieni şi carniolieni au rămas în cea mai parte aici, în Valea Jiului, iar urmaşii lor trăiesc şi astăzi aici.

Vagonete & şine de la Călan
Obiectele necesare pentru începerea exploatării minelor, ca vagonete, şine, diferite unelte miniere, erau aduse toate din Călan, transportul acestora fiind făcut cu căruţele.
În anul 1868, în partea Minei Est, Societatea Braşoveană a clădit locuinţa administratorului minelor. Tot în acest an a ridicat pentru cancelarii o clădire separată, câte o sală de apel în părţile de est şi de vest, magaziile necesare şi vreo câteva locuinţe pentru funcţionari.  Lângă locuinţa administratorului se afla un parc frumos, foarte întins. Pe terenul acestui parc, s-a construit, în 1910, atelierul central.

Hotelierul Grausam din Braşov
În 1869, s-a început construirea coloniei de jos; aceasta se întindea atunci numai în jurul Biroului central de astăzi. Tot aici a fost clădit restaurantul şi cazinoul societăţii, care deveniseră deja foarte necesare, funcţionarii nu prea având unde să ia masa. La acest restaurant al societăţii, a fost chemat ca hotelier şi administrator al cazinoului Grausam, hotelier originar din Banat.

Galeriile Gustav, Gluck auf şi Ferdinand
În partea vestică din Petroşani, pe locul Minei Vest, Societatea Braşoveană a pregătit trei galerii. Şi anume: galeria Gustav – adică galeria principală (la nivelul Petroşaniului), galeria Gluck auf şi galeria Ferdinand.
Însă, galeria principală a braşovenilor nu se afla acolo unde în 1926, se găsea galeria principală a Minei Vest, ea fiind în dreapta pârâului de acolo.
Galeria Gustav comunica cu galeria Gluck auf cu ajutorul unui puţ de legătură, prin care ajungeau produsele miniere din galeriile Gluck auf şi Ferdinand în galeria principală, de unde, apoi, se scoteau de râznaşi la lumină.

Galeria Carol
În partea estică, braşovenii au săpat două galerii: galeria principală de extragere şi galeria Carol. Nivelul  galeriei principale comunica cu suprafaţa, în partea de la Ferro, printr-un puţ de 90 de metri.
Câtă vreme braşovenii înaintaseră cu galeria principală din partea de vest până la vreo 400-500 de metri, în partea de est, galeria principală a ajuns la o lungime de 1200 de metri. Prima producţie de cărbune, Societatea Braşoveană a scos-o din aceste exploatări.

1871. Câteva vagoane de cărbune.
1872-1873. 30 de vagoane/ zi -sărbătoarea ortacilor

În 1871, producţia zilnică abia de trecea de câteva vagoane; treptat, a crescut, astfel încât în anii 1872 – 1873 atingea, adesori, cifra de 30 de vagoane pe zi, care era o producţie record şi care era sărbătorită, întotdeauna în mod deosebit.
Paralel cu minele Societăţii Braşovene, se dezvoltau şi minele statului maghiar. Mai cu seamă, abatajul la zi din Petrila producea cantităţi importante de cărbuni. Stratul principal din Petrila atingea şi la suprafaţă, acolo unde era abatajul la zi, o grosime de 40 de metri. Statul maghiar lucra nu doar la Petrila, ci, paralel cu lucrările de aici, şi la Jieţ şi Defor începuse exploatarea cărbunilor.

Exploatări pe Sălătruc. Colonia de la Livezeni
De altfel, statul ungar a mai lucrat, în afară de locurile amintite deja, şi la Sălătruc (partea de dincolo de Petroşani, spre Pasul Surduc). Pe lângă pârâul Sălătruc a deschis mai multe exploatări, care au avut rezultat descoperirea mai multor straturi mai subţiri de cărbune. Statul plănuise să ridice şi aici o colonie, materialul pietros necesar construcţiei fiind adunat la un loc deja, de construirea clădirilor nu s-a mai apucat însă fiindcă – precum vom vedea mai târziu – exploatările statului au fost date în arendă pe 50 de ani Societăţii Braşovene, încetându-se aici lucrările. Colonia statului de la Livezeni nu a fost dată în folosinţă. Pe vremea aceea toţi funcţionarii de la minele statului locuiau în Petroşani şi Petrila. Clădirea, care, în prezent, serveşte de local oficial al Inspectoratului minier, era locuinţa şefului exploatărilor statului. Peste drum de această casă se aflau birourile diferitelor servicii.

Sondări la Livezeni. Zsigmondy, Karafiath&Kronberger
Tot în această vreme, statul a început sondările la Livezeni. Sondarea a fost dată de stat în antrepriză vestitului antreprenor de sondaje Zsigmondy. Însă, lucrările au fost executate de către inginerul minier Karafiath şi de maistrul de sondaj Kronberger. La început, s-a sondat în două locuri. Prima sondă era peste drum de actuala primărie, în apropierea vechii biserici ortodoxe. Curând, această sondă a fost părăsită şi s-a forat, apoi, doar sondarul de sub cimitir, lângă şosea. Această sondă există şi astăzi. Străpunsese la o adâncime de 600-700 de metri toate straturile de cărbuni din Valea Jiului.
Îndată ce s-a dat în folosinţă calea ferată, Valea Jiului a devenit destul de cunoscută. Această împrejurare se datorează nu doar cercurilor miniere din ţară, ci şi celor din străinătate, care au început să se intereseze de Valea Jiului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii