Primul vernisaj al Taberei de arte vizuale „Ianza-Art 2015 Inter Cultural”: Expoziţia...

Primul vernisaj al Taberei de arte vizuale „Ianza-Art 2015 Inter Cultural”: Expoziţia „Cerc albastru nesfârşit”

Timp de citire: 4 minute
Expoziţia sârboaicei Dragan Knezevic, sugestiv intitulată „Cerc albastru nesfârşit”, pusă pe simezele Galeriei Fundaţiei „Ianza-Art” Inter Cultural, din Petroşani, a atras joia trecută atenţia amatorilor de artă plastică. 
Tabăra de arte vizuale
„Ianza-Art 2015”, care şi-a deschis porţile în municipiul de la poalele Parângului până pe 12 noiembrie, a atras şi anul acesta o seamă de participanţi, artişti plastici şi iubitori de artă din Valea Jiului, Hunedoara, Bucureşti, Alba-Iulia şi Cluj-Napoca, dar şi din Serbia.
Prima acţiune din cadrul evenimentului cultural a fost vernisajul expoziţiei de pictură, organizată în seara zilei de joi, 5 noiembrie, la Galeria Fundaţiei „Ianza-Art Inter Cultural”, intitulată „Cerc albastru nesfârşit”. Expoziţia a etalat câteva zeci de lucrări realizate de artistul plastic şi jurnalistul de televiziune sârb, doamna Dragana Knezevic, din Negotin, nodul cultural şi comercial pentru românii din Timiş, Mehedinţi şi Caraş-Severin şi sârbii de lângă Dunăre.
Zeci de oameni de cultură
şi iubitori de artă, au fost alături de Dragana Knezevic şi de Cristian Sergiu Ianza, omul care a organizat şi această tabără. Dintre participanţii la vernisaj îi amintim pe: Mariana O. Dordevic (Serbia-Belgrad), Radu Roşianu, Mariana Apostol, Ioan Orătie, Noemi Kustos, Dan Marius Ghenescu, Radu Chinţa, Daniela Paşca, Eugen Bencău, Angelica Pârvu, Adriana Maria Bociat, Robert Hummel şi elevii de la Clubul Copiilor Petrila, însoţiţi la evenimen de un cadru didactic.
Vernisajul
a fost deschis de Cristian Sergiu Ianza, care a vorbit, pe scurt, despre tabăra de arte vizuale pe care o organizează periodic de ceva vreme încoace. Un câştig clar în materie de cultură pentru Valea Jiului şi judeţul Hunedoara, demonstrând că dacă există constanţă în idei şi voinţă, orice e posibil.
Amfitrionul a vorbit despre artista sârboaică şi despre felul în care a început colaborarea cu dumneaei în cadrul taberelor, Cristian Ianza anunţând că miercuri seara, tot la „castel” va avea loc un alt mare eveniment. Mai exact, vor putea fi admirate toate lucrările concepute de artiştii plastici din cadrul taberei, dacă vreţi un vernisaj de închidere şi de bilanţ al evenimentului
O sârboaică fericită când ajunge-n România!
Apoi a vorbit artista din Serbia. Care le-a dat de înţeles celor prezenţi că a fost prezentă în primul rând la un eveniment de suflet şi, am completa noi, prin ceea ce a oferit, prin lucrările expuse, publicul şi-a putut da seama şi de frumuseţea sufletului autoarei, Dragana Knezevic. Stilul ei, temele şi amestecul de culori, cald, omogen reflectă tocmai personalitatea acestei artiste şi bucuria ei de a trăi viaţa. Pe de altă parte, fapt demn de remarcat şi care ţine de istoria şi caracterul sârbilor, de patriotismul lor, Dragana a dat în primul rând o lecţie despre cum să-ţi respecţi şi să-ţi iubeşti neamul, un lucru care, din păcate, la noi, la români se întâmplă tot mai rar sau cu modestie: artistul plastic şi-a început speech-ul în limba sa maternă, abia după aceea a rostit gândurile în limba engleză, ca să poată fi înţeleasă de translator şi de toată lumea prezentă!
Cu mult meşteşug literar Dragana Knezevic, în conceperea frazelor, a vorbit despre faptul ca expoziţia dumneaei ţine de frumuseţea şi căldura sufletului, despre dragostea sa pentru mare, despre vise, lumină şi culoare. A dorit astfel să prezinte o expoziţie plina de încântare si optimism, nu una despre foamete, război, greutăţi şi alte lucruri urâte care se întâmplă zi de zi în jurul nostru, într-un prezent parcă tot mai negru şi mai plin de negativism. Ne-a spus tuturor ce fericită este să se afle în ţara noastră, pe care a declarat că o iubeşte din tot sufletul, cu istoria ei, cu cultura ei, cu sufletul românesc atât de primitor şi de cald. Ne-a mai spus că suntem fericiţi să avem o ţara plină de poveşti extraordinare şi minunate, cu zâne, crai, regi, prinţi şi prinţese, poveşti venite din negura timpului a unui popor înţelept, cu o natură atât de darnică în a da oameni frumoşi şi la trup şi la suflet. Când auzi atâtea lucruri calde despre ţara şi poporul tău, spuse de un om străin locului, nu poţi să nu te sensibilizezi.
Aprecieri pentru Ianza
Către finalul alocuţiunii, Dragana Knezevic a dat şi „Cezarului” ce-i a lui, menţionând printre altele „ce norocoşi sunteţi aici la Petroşani să aveţi un om ca Cristian Ianza, care, fără niciun interes sau beneficiu, investeşte tot ceea ce poate, timp, bani, energie pentru a susţine cultura în această zonă”. A încheiat cu o urare: ne-a dorit, celor de-aici, să nu pierdem niciodată „copilul din sufletul nostru”, să ne îndeplinim dorinţele şi să ne trăim visele!
După atâtea cuvinte frumoase, credem că alte gânduri şi impresii sunt de prisos, am încheia a spune doar că toţi cei prezenţi joi seara au avut parte de încă o seară minunată, tablourile expuse fiind de-a dreptul superbe, iar atmosfera mai mult decât prietenească, intimă şi relaxantă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii