Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi – primul pasager. Primul autobuz electric a ajuns la...

Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi – primul pasager. Primul autobuz electric a ajuns la Petroșani cu bine

Timp de citire: 3 minute

La Petroșani a ajuns primul autobuz din cele 7 care vor asigura transportul public local urban în municipiu. Din septembrie, acestea vor fi puse în circulație, pe ruta cartierul Aeroport- Bănița. Toate autobuzele sunt electrice, moderne și nepoluante.

Verde, modern, electric, acesta este primul autobuz cu care din toamnă petroșenenii vor putea circula în interiorul municipiului și până la Bănița. Pe parcursul aceste luni, vor ajunge încă 6. Toate fac parte din proiectul administrației de realizare a transportului public electric local în municipiul Petroșani finanțat din PNRR și care are o valoare de 19,5 milioane de lei.

„Așa cum am promis și am spus, în luna iunie sosesc autobuzele electrice la Petroșani, acesta este primul. Ele vor deservi traseul urban, local, deci nu are legătură cu Green Line Valea Jiului, acel proiect este destinat transportului interurban, între cele 6 localități ale Văii Jiului. Acest autobuz este primul care a ajuns. Urmează celelalte 6. Au sosit și stațiile de încărcare pentru autobuze. Ne apucăm de depoul de autobuze, care va fi în Aeroport. După 1 septembrie, vom da în funcțiune acest nou transport public. Am discutat cu ADI Green Line, și în societatea de transport care va deservi Green Line-ul vom intra și cu aceste autobuze. Este vorba despre un transport mult mai comod. După cum se poate vedea are toate facilitățile, rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități, pot urca și cărucioare de copii. Sunt autobuze moderne, electrice 100%, ceea ce e un lucru extraordinar. Sigur, va fi un transport mult mai eficient, dar și confortabil pentru călători. Vor fi create peste 100 de locuri de muncă, pe societatea mare care va deservi și transportul urban, dar și cel interurban. Undeva la 100 de noi locuri de muncă, atât de șoferi, cât și de deservenți și ce mai este nevoie”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Autobuzele electrice au o capacitate de 90 de călători, cu 27 de scaune, sunt  verzi, și lungi de 10,8m, autonomia de rulare este de  300–400 km, în funcție de condițiile de exploatare. Odată cu primul autobuz au ajuns la Petroșani și cele 9 stații de reîncărcare autobuze electrice, 7 stații reîncărcare lentă și două stații reîncărcare rapidă, pentru care deja primăria a pregătit amplasamentul și care urmează să fie montate în perioada imediat următoare.

Toate aceste autobuze vor opri în stațiile de călători tradiționale, cunoscute de toată lumea. Anul viitor, administrația are în plan să acceseze fonduri pentru a achiziționa și stații de călători moderne, care să se ridice la standardele autobuzelor. Mai mult, cum ele vor circula chiar și până la Bănița, în zona de la ieșire din Petroșani se vor amenaja stații noi.

„Avem un traseu Petroșani-Bănița și da, aceste autobuze vor circula până acolo. Atât la Bosnea, cât și la celelalte stații care există în prezent vor fi amenajate stații noi, anul viitor” a mai adăugat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul de la Petroșani.

La Petroșani, odată cu primul autobuz a ajuns și un reprezentant al societății turcești care produce aceste autovehicule, dar și cei de la ANADOLU AUTOMOBIL ROM cei care au câștigat licitația acestui proiect.

„Autobuzele noastre sunt complet electrice și sunt cu garda joasă, sunt concepute să aibă garda joasă, după cum puteți observa, nu au trepte și sunt ideale pentru persoanele care se deplasează cu dificultate. Alternativ, acest model este complet electric, are tracțiunea direct pe roți fără cutie de viteze și este tehnologie de ultimă generație. Se vor potrivi perfect Petroșaniului, natura verde, culoare verde, și energie verde. Suntem bucuroși să fim aici să oferim aceste autobuze oamenilor din Petroșani”, a declarat Cagri Cakar – reprezentant firmă constructoare Karsan.

Autobuzul a fost descărcat în poligonul de la stadion. De acolo, a fost mutat pe roți până în parcarea amenajată din incinta stadionului „Petre Libardi”. Aici vor fi garate autobuzele verzi până când depoul din zona Aeroport va fi gata.

Petroșaniul este prima localitate din Valea Jiului care va avea transport urban, verde, ecologic. Prin acest proiect administrația și-a propus încă de la început să ofere cetățenilor condiții de transport moderne, întocmai ca în marile orașe.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii