Primăria Petroșani se pregătește cu documentații. A scos la licitație realizarea Diagnosticului prospectiv, Planul de Mobilitate Urbană și Strategia de dezvoltare spațială ale Petroșaniului. Vă spunem pe scurt ce înseamnă aceste documente, și la ce folosesc.
Diagnosticul Prospectiv are drept scop evaluarea decalajului între situația actuală a municipiului și cea dorită, și pregăteşte formularea unei viziuni coerente pentru dezvoltarea Petroşaniului. Diagnosticul prospectiv se realizează pe baza evoluţiei istorice, precum și a previziunilor economice și demografice, precizând nevoile identificate în materie de dezvoltare economică, socială și culturală, de amenajare a spaţiului, de mediu, locuire, transport, spații și echipamente publice și servicii.
Strategia de dezvoltare spaţială trebuie realizată în vederea identificării unei soluţii privind administrarea eficace în beneficiul socio-economic al comunității, al mediului, în condiţii de transparență și echilibru între randamentul economic și asigurarea politicilor sociale ale autorității locale. Strategia de dezvoltare durabilă reprezintă cadrul pentru o viziune pe termen lung asupra dezvoltării durabile în care creşterea economică, coeziunea socială și protecția mediului merg mână în mână și se sprijină reciproc.
Planul de mobilitate urbană durabilă reprezintă o documentaţie complementară strategiei de dezvoltare teritorială şi Planului Urbanistic General (P.U.G.) şi constituie instrumentul de planificare strategică teritorială prin care este corelată dezvoltarea spaţială a localităţilor cu nevoile de mobilitate şi transport ale persoanelor şi mărfurilor. Principalul obiectiv este îmbunătăţirea accesibilităţii localităţilor şi a relaţiei între acestea, diversificarea şi utilizarea sustenabilă a mijloacelor de transport.
Practic, documentațiile trebuie să vină cu soluții viabile pentru dezvoltarea sustenabilă a localității, în dar raportat la nevoile Văii. O veste bună, mai ales că Petroșaniul, ca și restul orașelor Văii de fapt, este depășit infrastructural de nevoile noilor generații, cele după 1980, care au moștenit o infrastructură veche, acum neperformantă. Așteptăm cu interes aceste documentații,și mai ales finanțările europene care pot veni după folosirea acestor documentații pentru depunerea de proiecte.
Alina PIPAN