Petroșani / „Muzeul Mineritului” – deschis

Petroșani / „Muzeul Mineritului” – deschis

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 5 minute

Așa cum anunțam și înainte de pauza de câteva zile pe care cu toții am avut-o, „Muzeul Mineritului” din Petroșani și-a deschis porțile pentru publicul larg, după lucrările de reabilitare și modernizare ce au avut loc grație unui proiect european, implementat de Primăria municipiului Petroșani, în valoare de aproximativ 1 milion de euro. Pandemia a amânat cu peste 8 luni deschiderea pentru publicul larg a singurului muzeu de acest gen din țară, însă, până la urmă, odată cu scăderea cazurilor de Covid-19 în Petroșani și în țară acest lucru a fost posibil pe data de 1 Iunie 2021. O dată din calendar deloc întâmplător aleasă de primarul Tiberiu Iacob-Ridzi și de cei din Executiv, fiindcă, se știe, pe 1 Iunie sunt sărbătoriți copiii de pretutindeni, deci și copiii hunedorenilor și, implicit, ai Petroșaniului. Cu atât mai mult, odată cu deschiderea muzeului, autoritățile locale, la propunerea primarului, consilierii locali au stabilit că accesul pentru public în prima zi din iunie va fi gratuit, astfel încât toți copiii să se poată bucura, alături de părinții sau de bunicii lor, ori de dascălii lor, de această bijuterie de muzeu ce există acum la Petroșani.

 

Acces gratuit până pe 15 iunie!

Cu două zile înainte de deschiderea muzeului pentru publicul larg, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi ne-a invitat la muzeu pentru o conferință de presă, susținută de edilul șef petroșenean alături de muzeograful Marian Boboc, colegul nostru, scriitor, poet și documentarist de excepție, membru a Uniunii Scriitorilor din România.

„Din data de 1 iunie deschidem oficial Muzeul Mineritului, odată cu Ziua Copilului, iar intrarea va fi liberă pentru toată lumea (inițiativa primarului a fost lăudabilă – pe 1 iunie au fost peste 600 de vizitatori la muzeu – n.r.). De asemenea, voi propune miercuri consiliului local, ca până în data de 15 iunie accesul să fie liber la muzeu (proiectul de hotărâre inițiat de primar a fost votat ieri – n.r.), pentru ca toată lumea care dorește să poată să vină, să vadă ce s-a făcut la Muzeul Mineritului, cum a fost transformat, în urma Programului implementat pe fonduri europene. Va putea fi văzută o nouă concepție, punerea în valoare a exponatelor, dar și punerea în valoare a subsolului și a mansardei, care au devenit spații expoziționale foarte generoase”, a precizat primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi.

 

Primarul are perfectă dreptate: spații generoase, punerea în valoare mai bine a exponatelor, concept modern

Și aici cu „spațiile generoase” și cu „punerea în valoare a mansardei și a subsolului, dar și a exponatelor, primarul are mare dreptate, iar dumneavoastră, cititorii ZVJ, știți cu siguranță toate acestea, că doar ați citit cum s-au derulat lucrările, pas cu pas, lucrări coordonate de regretatul meșter maramureșean, Ion Tupiță. La mansardă, conform proiectului, de asemenea bine gestionat de echipa din primărie coordonată ireproșabil de doamna Paulina Dragoș, s-a lucrat în lemn, o lucrare grozavă de care Ion Tupiță, ca un maramureșean adevărat, lucrător în lemn „ca la carte”, ne spunea că lucrarea de-acolo va ține „100 de ani liniștit, fără mari intervenții, decât de întreținere”. Amenajarea aceasta a condus la crearea altor două mini-muzee, Muzeul Muntele și un Punct etnografic foarte generos dotat cu exponate bine puse în valoare de doamna Erica Mușa. La subsol vizitatorul, poate neavizat cu informații legate de ceea ce înseamnă o galerie de mină, poate vedea cam cum arată o mică porțiune dintr-o „galerie” minieră și un „abataj”. În plus, toate exponatele muzeului și poveștile lor, plus alte informații legate de istoria mineritului și de minele noastre, de echipamentul minier și de lămpașe și așa mai departe pot fi văzute în încăperile de la parterul muzeului, imediat cum intri dintr-o curte refăcută total, cu alte exponate ce stau la vedere, prezentând utilaje miniere grele, folosite în decursul anilor la producția de cărbune. Un lift ce urcă la mansardă și coboară la subsol, ce poate fi folosit exclusiv de către persoanele cu dizabilități și o platformă mecanică aflată lângă scările de la intrarea în muzeu ce poate fi folosită tot de aceste persoane întregesc tot acest tablou și dau un aer modern acestui muzeu unic în România.

 

„Noaptea muzeelor”

Referitor la acțiunea „Noaptea muzeelor”, primarul a răspuns: „Noaptea muzeelor o putem pregăti și la Petroșani. Vom lăsa accesul liber la muzeu într-un anumit interval orar, stabilit de angajații muzeului. Cu siguranță, ne vom înscrie în această activitate care se desfășoară la nivel național”.

 

Poveștile muzeului

Jurnaliștii prezenți n-au scăpat ocazia să-i pună și lui Marian Boboc câteva întrebări. Înainte de toate, muzeograful petroșenean a ținut să explice o chestiune importantă, aceea că dincolo de spațiul expozițional, „Muzeul Mineritului ne spune și povești, pentru care s-au alocat spații speciale, generoase”, bine gândite și puse în valoare, alături de cele pentru exponate.

„Am și cronometrat, muzeul nostru este un muzeu și de citit. Va fi și un muzeu epic. Avem și povești de prezentat. Vreau să vă spun că sunt exponate originale în proporție de 98%, noi avem decât vreo 2-3 replici și atâta tot, față de muzeele din străinătate care au mai multe replici și mai puține piese originale. Noi avem chiar exponate originale. Am cronometrat cam cât ar lua unui vizitator să și citească poveștile de pe panouri. Deci nu doar să privească exponatele, și am ajuns la concluzia că îi va lua în jur de o oră și jumătate-două. Deci, un tur prin muzeu făcut nu în fugă, ci în amănunt. Din punctul meu de vedere nu pot spune că ceva e mai interesant de văzut în muzeu decât altceva,pentru că există o legătură între povești. Am pornit cu Sfânta Ocrotitoare a Minerilor de la intrare, Sfânta Varvara, am continuat cu exploziile minerilor și cu multe altele, pe care nu are rost să le enumer acum deoarece fiecare o să poată să le vadă vizitând muzeul nostru. Eu recomand ca tot muzeul să fie vizitat”, a declarat printre altele muzeograful petroșenean.

 

Un muzeu 3 în 1!

Marian Boboc a încheiat subliniind faptul că Muzeul Mineritului este un muzeu nu doar tehnic ci și de povești, un loc unde vizitatorul poate „pierde” două ore minunate din viață, dacă dorește să facă un tur citind și poveștile expuse, nu doar privind exponatele. Un muzeu care propune la etaj și alte două micro-muzee, fără de care nu se putea până la urmă, dacă ținem cont de zona montană în care e situat Petroșaniul și de tradițiile și portul local.

Muzeograful nu a uitat să le mulțumească tuturor celor care au colaborat la refacerea acestui loc cultural unic în România prin ceea ce propune vizitatorilor la acest moment.

„De-acum încolo există la Petroșani un muzeu tehnic, dar și de povești. Asta va fi principala caracteristică a acestui muzeu din Valea Jiului, unic în țară în felul său (…). De fapt, putem vorbi de un muzeu 3 în 1! Spun așa pentru că avem Muzeul Mineritului, care este baza, vorbesc de subsol și de cele șase săli de aici de la parter, avem Muzeul Muntelui la etaj și tot acolo avem și un micro muzeu etnografic, pus în operă de colega mea Mușa, care, practic, a pus multă pasiune în realizarea sa. Când am văzut ce era pe-aici am zis că nu o să poată face ce vrea, dar mi-a arătat că se poate face și pentru asta o și felicit! a menționat energic, Marian Boboc.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii