Petroșani / Întâlnire între primar și reprezentanţi ai Asociaţiei Oamenilor de Afaceri...

Petroșani / Întâlnire între primar și reprezentanţi ai Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Valea Jiului

Timp de citire: 4 minute

de Corneliu BRAN
Continuă acțiunile legate de Strategia de Dezvoltare a Văii Jiului ce va fi elaborată de administrațiile publice locale în colaborare cu firma de consultanță acreditată și contractată de Comisia Europeană, „PricewaterhouseCoopers” (PwC), și cu cei din mediul de afaceri împreună cu cei din societatea civilă (atâta cât e ea…). O chestiune vitală, legată de banii europeni ce pot fi atrași în perioada 2021-2026, dar și de investitorii care ar putea fi atrași în diverse afaceri, prin proiecte europene bine țintite și de interes larg ce ar putea aduce relansarea economică a zonei noastre.

În acest sens, miercuri, 8 iulie, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi și reprezentanți ai Primăriei municipiului Petroșani au avut o întâlnire de lucru cu reprezentanți ai mediului de afaceri din Valea Jiului din cadrul Asociației Oamenilor de Afaceri. Aceste întâlniri devin tot mai importante pe zi ce trece dacă ținem cont că suntem deja la jumătatea anului 2020, ceea ce înseamnă că anul 2021 se apropie cu pași repezi. Vorbim de proiecte și de bani europeni care ar putea fi printre puținele șanse, dacă nu singura (!), pe care le-ar mai putea avea Valea Jiului, după acest declin economic datorat reducerii la maxim a tot ceea ce a însemnat activitatea minieră, care mai ținea, economic, zona noastră în viață!

Vor să vadă draft-ul Strategiei de Dezvoltare a Văii Jiului înainte de a ajunge pe masa Comisiei Europene
Partea de început a ședinței i-a aparținut primarului Petroșaniului, fiind prezentate scopul întâlnirii de miercuri și ideea lui Tiberiu Iacob-Ridzi ca „PricewaterhouseCoopers”, în urma discuțiilor și analizei cu toate părțile implicate, primării-mediu de afaceri-societate civilă-universitate, să prezinte la final celor din Valea Jiului, înainte de a trimite documentele finale Comisiei Europene, un draft al Strategiei de Dezvoltare a Văii Jiului, unde eventual să se completeze ce mai e de completat, ținându-se cont de părerea fiecăruia, dacă ideea este viabilă și poate aduce un plus Strategiei.
„Scopul întâlnirii noastre este acela de a discuta cu Asociația Oamenilor de Afaceri în legătură cu ceea ce înseamnă discuțiile cu PricewaterhouseCoopers, firma care face Strategia de Dezvoltare a Văii Jiului pe următorii șapte ani. Noi am mai avut întâlniri cu cei de la PwC. Știu că și dumneavoastră ați avut întâlniri cu ei. Eu vreau să punctez cu dumneavoastră niște lucruri ce revin din discuțiile pe care le-am avut cu cei de la această firmă. Am sugerat și am rugat ca mediul de afaceri, reprezentat de dumneavoastră, să fie un partener mai activ și un partener aflat pe picior de egalitate cu administrațiile publice locale. De fapt, acesta a fost și scopul întâlnirii de la Petroșani, unde i-am rugat pe cei de la PricewaterhouseCoopers ca în momentul în care vor veni cu draft-ul final, înainte de a prezenta Strategia de Dezvoltare a Văii Jiului, să se facă o întâlnire cu toată lumea, și toată lumea să aibă putere de decizie egală. Fie că vorbim de administrație, fie că vorbim de mediul de afaceri, fie că vorbim de societatea civilă, de ONG-uri, de toți actorii implicați în elaborarea acestei Strategii trebuie să se țină cont de toată lumea.
De fapt, ideea de la Bruxelles a plecat în acest fel, să existe o consultare cât mai largă cu toată paleta partenerilor de discuții, pentru a obține o Strategie cât mai bună și cu niște măsuri foarte importante”.

15% mai mult decât la Cluj-Napoca sau Oradea
Apoi, Tiberiu Iacob-Ridzi a continuat pe o chestiune foarte corect punctată, legată de o nedreptate ce se face firmelor din Valea Jiului din 2007 încoace: „Eu de fiecare dată am pus accentul pe următorul aspect: cred că în ceea ce privește această Strategie pe următorii șapte ani, poate cel mai important factor sunteți dumneavoastră, mediul de afaceri, ba chiar aș sublinia mediul de afaceri local! Da. Asta pentru că dumneavoastră sunteți oamenii care creați plus valoare în zonă și creați până la urmă locuri de muncă și, implicit, creați venituri la bugetele locale prin impozitul pe venit, prin toate taxele pe care dumneavoastră le plătiți. Atunci cred că punctul dumneavoastră de vedere trebuie să fie unul foarte puternic și de luat în seamă. Dumneavoastră știți cel mai bine cu ce probleme vă confruntați. Eu de fiecare dată am ridicat problema legată de cofinanțările pe care trebuie să le plătiți dumneavoastră la proiectele finanțate prin fonduri europene. E o nedreptate care n-a fost reparată din 2007 până acum. Faptul că noi suntem considerată zonă dezvoltată, vorbesc de Zona 5 Vest, ce cuprinde județele Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara, cele două județe, Caraș-Severin și Hunedoara sunt clar dezavantajate! Nu mi se pare normal ca firmele din Hunedoara, în special din Valea Jiului, să plătească o cofinanțare cu 15% mai mare decât firme de la Cluj, de exemplu, care sunt mult mai dezvoltați decât noi. Deci, pe lângă faptul că suntem cumva dezavantajați de distanța până la autostradă, de faptul că nu avem suficient teren pentru a-l pune la dispoziția celor interesați – din cauza condițiilor geografice, mai avem și acest dezavantaj al faptului că trebuie să plătiți aceste cote la proiectele cu cofinanțare europeană, cum spuneam, cu cel puțin 15% mai mult decât firme din Cluj, Bistrița, Oradea și așa mai departe. Cam aici aș fi vrut să se desfășoare discuția noastră. Eu am primit din partea dumneavoastră o agendă de discuții și vom continua cu toate acestea la această întâlnire”, a menționat pentru început primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.
Despre ce a cuprins „agenda de discuții” și ce a mai spus primarul, plus alți doi importanți oameni de afaceri din cadrul asociației, prezenți în sală, vă vom spune în ediția viitoare a ziarului nostru.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii