Petrila / Strada Parângului – cu bune și rele

Petrila / Strada Parângului – cu bune și rele

Timp de citire: 4 minute

Despre strada Parângului și cartierul de case de-acolo ZVJ a scris anii trecuți nenumărate reportaje, în care prezentam mai multe probleme de ordin edilitar. Doamna Maria Sulț, născută și crescută într-o casă situată în apropiere de parcul de recreere „Tineretului”, a fost cea care a aprins scânteia în urmă cu vreo patru ani, sesizându-ne mai multe aspecte. La fel a procedat și acum trei ani și acum doi ani, cum la fel au făcut-o alte patru-cinci familii. ZVJ a răspuns „prezent” de fiecare dată.

Plimbarea de pe dig a scos în evidență mai multe probleme edilitare nerezolvate încă
Săptămâna trecută doamna Șulț ne-a sunat din nou, rugându-ne să mai trecem o dată prin cartierul copilăriei dumneaei, „că mă doare inima să văd cum sunt iar nereguli și nimeni nu face nimic, deși eu și alții mereu ne adresăm factorilor locali, dar nimeni nu ne aude, toți se fac că plouă”. Marți, 14 iulie, am ajuns la punctul de întâlnire de pe strada Parângului.
„Vă duc pe digul de la Jiul de Est să vă arăt câteva aspecte, pe care le-am tot sesizat primăriei, dar nimeni nu face nimic. Poate așa se vor sesiza și ei și vor lua măsuri, deși să știți că am slabe speranțe de la conducerea actuală”, ne-a spus imediat ce am ajuns Maria Sulț.
Zis și făcut, astfel că în vreo trei minute eram deja împreună sus pe dig, aflat mai sus de cartier, cu o panoramă excelentă în întregii zone. De sus, femeia ne-a arătat mai multe aspecte edilitare negative. Dintre cele sesizate de Maria Sulț am reținut faptul că o serie de grădini și curți arată jalnic, nefiind întreținute de proprietari, care sunt „proprietari” doar „într-un fel, că n-au grădina, sau curtea pe numele lor, sunt tot ale primăriei și dacă îi așa mă întreb și îi întreb pe cei din primărie de ce îi lasă așa, cu acele garduri hidoase, cu acele curți pline de tot felul, cu părăginiturile alea care se văd?”.
Apoi, într-un spațiu delimitat de două garduri, doamna Sulț ne-a arătat un munte de gunoaie lângă care se afla un container special destinat pet-urilor. „Aici, unii aruncă în continuare gunoi menajer, deși s-a interzis acest lucru, fiind luate containerele încă de când s-a făcut drumul. Degeaba. Aruncă în continuare gunoi, deși, fiecare casă are acum contract la gunoi și tomberon, iar ei vin și ridică gunoiul menajer săptămânal. Dar degeaba, unii tot aici aruncă… E plin de șobolani din cauza asta, iar de miros ce să mai zic, îl simțiți și dumneavoastră chiar și de la distanța asta!”. Într-adevăr, de zona respectivă am scris și noi acum ceva mai mult timp. După ce s-a asfaltat am scris din nou, arătând că zona fusese curățată de gunoaie, parțial, și spunând că iată, se poate! Ei bine, gunoiul a reapărut. Ne întrebăm de ce oare primăria, poliția locală mai cu seamă, nu se sesizează și să-i prindă pe cei care aruncă deșeurile acolo, mai ales acum, după ce strada a fost asfaltată și s-au făcut acele lucrări pe bani deloc puțini?
În fine, femeia ne-a mai arătat și o zonă liberă de pe latura cu bateriile de garaje, unde s-ar putea face câteva parcări, astfel încât mașinile să nu mai stea pe străduțele înghesuite din cartier, e drept asfaltate acum și puse la punct.

Aspecte ce țin de poliția rutieră și poliția locală
După ce doamna din Petrila ne-a relatat și situația indicatoarele rutiere, „care sunt furate sistematic de unii, nu știm cine dar poliția ar trebui să-i prindă”, probabil acestea fiind duse de „magneți” la „fier vechi”, dar și de faptul că unii „boieri” din cartier își parchează mașina pe drumul îngust și cu sens unic exact în fața casei, dar în sens invers precum indicatorul, încurcând practic toată circulația zile întregi, chestiune ce ar trebui să fie în vizorul celor de la circulație și al poliției locale, am luat-o pe dig înapoi de unde am venit. Vegetația foarte crescută ascundea în zona digului și alte murdării aruncate de unii cu nesimțire într-o zonă aflată în apropiere de apă, pe un dig care, de fapt, le protejează gospodăriile în calea apelor. Cenușă din sobe, cizme de cauciuc rupte, pungi de plastic, coji de ouă și câte și mai câte… toate dădeau un miros aproape insuportabil, „raiul șobolanilor” fiind cu siguranță pe-acolo, asta dacă mai punem și cele câteva zeci de cotețe „anexate” la anumite clădiri dinspre Jiu, unde sunt crescuți dolofanii spre a le fi de folos proprietarilor la iarnă și de unde vine „mireasma” peste toată strada acum vara.

Tovarăși, și Parângului face parte din Petrila!
Ca o concluzie, cu toate investițiile făcute în acest cartier, n-ar strica ca edilii petrileni să mai facă niște vizite în zona Parângului, și cu ochi de adevărați administratori ai orașului să pună lucrurile la punct prin măsuri concrete și logice, fără „gargară” și alte povești. Da, Petrila înseamnă și Parângului, nu doar strada principală și „afară-i vopsit gardul și înăuntru-i leopardul”… Iar cu asta am spus, credem, cam tot ce era de spus. Că se fac lucruri mari, cum au fost și acele asfaltări, dar comunitatea se izbește apoi de lucruri mărunte, ce ar putea fi rezolvate fără bani, dar cu capul, înțelept, în câteva săptămâni. Asta dacă mai conduce cineva orașul. Că mai nou toată lumea se pregătește de alegeri, uitând că mai există de administrat și un oraș… Observație valabilă nu doar pentru Petrila…

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii