Luni, 19 august, am vizitat două locuri de joacă, unul în Aninoasa, celălalt în Iscroni, știindu-se faptul că datorită așezării localitatea nu are posibilitatea amenajării unui singur parc al orașului.
Una rece…
Cartierul Bujorului, după cum este intitulat cartierul de blocuri din Iscroni construite înainte de 1989. este mult spus cartier. Vorbim, practic, de câteva blocuri cu patru etaje, la parterul unuia funcționând poliția orașului și de o grădiniță nouă și modernă construită destul de recent de actuala administrație. Între aceste câteva clădiri există câteva străduțe și de câțiva ani un loc de joacă cât de cât amenajat și dotat cu câteva jocuri și instalații de joacă vechi, din fier forjat, rezistent la intemperii, dar groaznice pentru confortul copiilor. Fiind atenționați înainte de un anume domn Trifon, după cum s-a prezentat telefonic dumnealui, că vom găsi un loc de joacă „de toată pomina”, nici nu ne așteptam să găsim acest loc de joacă într-o stare bună… ba chiar am zice că l-am găsit oarecum peste așteptări, mult mai bun decât să zicem locul de joacă din Bosnea/Petroșani, dacă ar fi să facem o comparație.
Am găsit un tobogan format din trei corpuri, toate rupte și nefuncționale, câteva hinți și linghișpire semifuncționale, precum și vreo două hinți funcționale, reparate de un domn de la venitul minim garantat, care a pățit-o, se zice, cu propriul copil, care a căzut de pe una din acele hinți, omul luând atunci problema pe cont propriu și reparându-le cum s-a priceput. Asta ne-a spus acolo o doamnă care era cu copiii în parc, pe nume Șerban, asta vă spunem și noi acum.
Revenind la locul de joacă, ZVJ acordă azi nota 5, doar pentru faptul că, totuși, mai există pe-acolo câteva bănci bune, câteva hinți asemenea și iarba n-a ajuns să fie cât casa, cum am întâlnit pe la Petrila (e drept la acea oră coseau iarba, dar, totuși, cum să o lași atât de mare într-un loc unde vin copii să se joace?). Altfel, parcul e de nota 4. Din fericire pentru iscronenii de la blocuri, există un proiect cu finanțare de la bugetul local, de 700 de milioane lei vechi, bani alocați la bugetul local, care vizează modernizarea din temelie a acestui parc! Mai încolo o să vă prezentăm de ce nu s-a apucat primăria de lucrări pe acest proiect, asta fiind altă discuție, motivul fiind unul cât se poate de logic în condițiile spuse de edilul aninosean cu care am stat de vorbă și pe această temă.
Lângă locul de joacă, primăria a ridicat un foișor de lemn. Cu mese și bănci, un loc civilizat, unde se poate sta când e cald, sau când plouă, ba chiar un loc unde pensionarii pot sta la o tablă sau la câteo partidă de șah. Ei bine, pe tot interiorul acoperișului este scris cu creta. Inclusiv pe locurile mai înalte, semn că cei care au scris și mâzgălit s-au urcat la un moment dat cu picioarele pe mese ca să ajungă la lemnul acoperișului. Din păcate, rândurile așternute conțin expresii și cuvinte greu de suportat pe hârtie, vulgare și neavenite pentru niște puștani! Este, dacă vreți, un colț de Bronx sau de Ferentari al Aninoasei și ne mirăm că părinți ai copiilor nu s-au sesizat până la această oră, fiindcă un copil bine crescut citind acele lucruri ar putea avea de suferit. Cerem pe această cale celor de la primărie să rezolve problema. Fiind vorba de cretă, se rezolvă cu o cârpă udă sau un burete și câteva găleți de apă.
Alta caldă…
Am plecat din Iscroni în Aninoasa, unde știam de noul loc de joacă, făcut acum câțiva ani, așa cum scrie la carte, zona fiind situată destul de aproape de primărie, lângă strada principală, pe un teren unde pe vremuri creșteau bălării. Odată ajunși, am mers să vedem dacă toate sunt la locul lor și să surprindem totodată și câteva imagini. La ora aceea, trecut cu puțin de ora prânzului, am dat doar de patru copii, fete și băieți, care se dădeau pe niște leagăne mari, confortabile. Față de ce văzusem la Iscroni, aici putem spune că e diferență ca de la cer la pământ. Toate instalațiile de joacă sunt funcționale cu excepția unui linghișpir. Noi nici nu știam că linghișpirul respectiv nu funcționează, dar copiii ne-au avertizat, crezând că suntem de la reparații! Haios moment… „Nenea, acesta nu mai merge. Oare de ce?”, ne-au avertizat ei. Uitându-ne mai atent, am văzut și de ce nu merge… în tubul unde sunt montați rulmenții, copiii l-au umplut cu pietricele! Am încercat să le scoatem rând pe rând dar n-am avut nicio șansă, „meseriașul” de copil care s-a ocupat de „problemă” tasându-le cu ambiție proletară… Astfel că îi lăsăm pe cei de la primărie să rezolve problema, iar pe cei de la poliția locală, aflată peste drum cum s-ar zice, să-și facă treaba seara, când apar unii copii puși pe stricat.
În afară de asta nu am găsit nereguli, parcul fiind încă nou nu necesită reparații. Totuși, trebuie avut grijă la curățenie, în sensul că pe tartan au început să apară resturi de ambalaje și de coji de semințe, aruncate de copii, tot seara, „când se strâng mai mulți copii din zonă, unii și mai mari, cum ne-au spus cei patru întâlniți acolo.
Și aici există un foișor de lemn, dar el n-a apucat încă să fie mâzgălit cu creta. Te întrebi oare cât o ține, gândindu-te ce ai văzut dincolo? Să sperăm că mult și bine, dar asta ține, firește, și de poliția locală.
La final am acordat acestui parc un binemeritat 9 spre 10 și ne este foarte clar că acum copiii din Aninoasa au unde să-și consume energia, într-un loc civilizat și plăcut. Bine ar fi ca părinții lor să-i roage și să-i educe să și păstreze acest loc, astfel încât să nu fie nevoie de alți și alți bani de la bugetul local pentru ca obiectivul să rămână cum e azi.
Lucrările celor de la Apa Serv opresc orice investiție în infrastructură și în locurile de recreere
Ajunși la primărie, unul dintre subiectele discutate cu primarul Nicolae Dunca a fost și cel legat de locurile de joacă și, în mod special, de locul de joacă de la Iscroni. Acesta ne-a spus că are în vedere demult acel loc de joacă, fiind alocați chiar și bani de la bugetul local pe un proiect, în acest sens, numai că totul este oprit din cauza Apa Serv-ului, care are în această toamnă și probabil la primăvară lucrări ample de introducere a canalizării și a unor vane de apă și conducte noi la rețeaua de apă.
„Cunoaștem foarte bine situația locului de joacă de la Iscroni, în acest sens fiind demarate demult procedurile de întocmire a unui proiect privind modernizarea și reabilitarea acestui obiectiv. Avem proiectul finalizat și aprobat, avem sumele de bani necesare aprobate, dar stăm pe loc și o vă spun și de ce. Înainte, vă spun faptul că proiectul conține schimbarea toboganului cu alte două moderne, schimbarea tuturor hinților și linghișpirelor, mobilier nou, bănci și așa mai departe. Iar pe jos vom monta tartan, ca și în parcul din Aninoasa, pentru ca să fie copiii feriți de accidentări. Stăm în loc din cauza faptului că în etapa a II-a a proiectului integrat al APA Serv Valea Jiului, de introducere a apei potabile și canalizării, operatorul are prins Cartierul Bujorului, cu lucrări ample. Iar toate aceste utilități, de apă și canalizare, trec acolo tocmai pe sub locul de joacă! Ca atare, nu puteam să investim banii și să refacem acel loc de joacă, iar apoi, la câteva luni, să ne apucăm iar de săpături. Era păcat să ne batem joc de bani, în condițiile în care facem mari eforturi la bugetul local. Vom aștepta ca dumnealor să-și termine treaba și apoi vom interveni noi, având alocați în acest sens circa 70.000 lei. Că o fi toamna aceasta, la primăvară ori în vara viitoare vom vedea, totul depinzând când termină Apa Serv lucrările. Eu tot speram ca Apa Serv să termine cu licitația, să desemneze câștigătorul pentru aceste lucrări, lucru ce însemna să se apuce de treabă. Din păcate, se tot întinde treaba la această licitație, fapt care mă face să recunosc că ne încurcă și pe noi nu numai cu acest proiect, ci și cu altul, mai amplu! Vom vedea, eu încă mai sper să înceapă cât mai repede aceste lucrări”, ne-a declarat primarul Nicolae Dunca.
Una peste alta, ca o concluzie, odată ce va fi finalizat și locul de joacă din nordul orașului de la Iscroni, se va putea spune că și la Aninoasa copiii se pot bucura de viață ca oriunde.