La nedeia din Paroşeni, petrecută în după amiaza duminicii de Rusalii, s-a simţit oarecum că, în noaptea acelei zile, Valea Jiului trecuse prin momente nu prea fericite.
Cu toate că organizarea
a fost fără cusur, participarea a fost mai săracă. Comparaţia o fac cu ce a fost acolo acum un an. În rest, ceremonialul a decurs întocmai ca în 2015. De la biserică, alaiul, în frunte cu căruţe împodobite trase de cai dichisiţi de nu se poate, a coborât de la Sohodol şi s-a oprit pe dealul din faţa termocentralei. Lângă căminul cultural al satului. La puţin după ora unu, când lumea ajunsese aici, vremea era frumoasă, aşa că Duţu Manolesc, momârlanul învestit de ai lui cu organizarea nedeii, a dat drumul la petrecere.
Nu înainte, desigur,
de a-l invita să ia cuvântul pe primarul Gheorghe Ile. Încadrat, la stânga lui, de consilierii locali PSD Vasile Pop, Dan Petculescu, Pompiliu Barbu şi Ioan Dorel Şchiopu. În aripa din dreapta se afla echipa de consilieri locali ai AHD: Angela Stoica, Carmen Sârbu (scuze, nu a fost trecută, greşeala e în totalitate a mea, în înşiruirea dintr-un articol precedent) şi Ion Tilea. Consilieri de altă culoare politică nu am văzut în peisaj. Apropierea dintre primar şi fosta sa colaboratoare apropiată nu s-a lăsat cu scântei şi nici nu a creat cine ştie ce interpretări. Până la Angela Stoica mai erau Duţu Manolesc şi popa. Adică, părintele paroh Nicolae Stancu.
Sfinţia sa a făcut,
mai apoi, slujba cuvenită şi, după aceea, a dat dezlegare la petrecere, mâncare şi ce a fost de băut pe acolo. Nu a terminat bine părintele cu binecuvântarea, că lumea s-a şi aşezat la rând, ca să apuce câte o porţie de păsat momârlănesc. Mâncarea aceea din făină de mălai care, gătită la cazan, are un gust incredibil de bun. Păsatul a ajuns pentru toţi, ba, cine a vrut a mai luat o porţie, fiindcă gospodinele Cristina Ianc, Valentina Darabont, Mădălina Manolesc şi Adriana Precup, ajutate de Cosmin Manolesc, au pregătit trei ceaune mari cu mâncarea asta.
Partea de dulce
a fost asigurată de doamnele Dorina Băncilă, Aurica Petculescu, Lucia Filote, Simona Merişanu şi Elena Ignătescu din Organizaţia Femeilor Social Democrate din Vulcan. Felurite prăjituri şi tăvi cu gogoşi au înşirat doamnele amintite şi, pe bune, în circa un sfert de oră, nu mai era nici urmă de dulce pe masă. Au venit şi două grupuri de copii din formaţii folclorice vulcănene, iar taraful tocmit de organizatori i-a ţinut permanent în priză pe cei doritori de joc şi voie bună.
Primarul Gheorghe Ile
le-a făcut o primire călduroasă unor bucureşteni, prima dată veniţi pe meleagurile Văii Jiului. După ce i-a plimbat la Pasul Vâlcan, unde bucureştenii ar fi interesaţi să facă niscai investiţii, şi la Căprişoara, Ile i-a adus şi la Paroşeni, ca să se familiarizeze cu tradiţiile locului. Aproape de ora patru a început să se înnoreze şi să cadă primii stropi de ploaie. Muzicanţii şi-au cărat sculele în sală, iar comercianţii trăgeau sub corturi grătarele cu mici şi friptane. Aici se încheie şi filmul pe care l-am făcut eu la Nedeia Paroşană din acest an. Am tăiat-o de acolo, fiindcă îmi mirosea că se va lăsa cu averse serioase. Şi ceea ce a urmat mi-a dat dreptate.