„Paradisul gunoaielor” de lângă blocul de locuinţe sociale din Colonia Petroşani

„Paradisul gunoaielor” de lângă blocul de locuinţe sociale din Colonia Petroşani

Timp de citire: 5 minute
• Marcel Rad: „Cert este că toţi, romi şi români, au distrus blocul”
Pe Marcel Rad, „Ticu”, îl ştie tot Petroşaniul. De blocul social, destul de nou, din Colonie, de pe strada Tudor Vladimirescu, la o aruncătură de băţ de jandarmerie, de asemenea au auzit toţi petroşenenii, inclusiv de momentul când au fost repartizate cheile şi contractele de la  apartamentele sociale de administraţia locală, de însuşi actualul primar. Ce au în comun Marcel Rad şi blocul social? În aparenţă nimic. Şi totuşi ceva există.
În acel bloc locuiesc foarte mulţi cetăţeni de etnie romă. Iar Ticu s-a săturat de ani şi ani de zile să vadă că acest bloc se degradează pe zi ce trece chiar din cauza chiriaşilor, mulţi din etnia sa, iar mizeria din jurul blocului să crească exponenţial cu nesimţirea locatarilor, inclusiv a celor ce fac parte din etnia din care face parte.
„Le-am tot spus, dar nu mă mai ascultă. Le-am zis, băi, faceţi-vă curăţenie că vă mănâncă şerpii şi şobolanii aici, râia, păduchii şi ploşniţele. E dezastru. Vouă nu vă vine mirosul la nas, vă place aşa? Degeaba. Sunt vreo douăzeci-treizeci care mă ascultă, care respectă regulile, care mai şi strâng gunoiul din când în când, dar restul nu! Inclusiv familii de români care cred că dacă stau în blocul ăsta se cuvine să arunce gunoiul de pe geam, iar copiii lor au dreptul să spargă uşile cu piciorul şi să facă tot felul de năzbâtii. Cert este că toţi, romi şi români, au distrus blocul, e jale ce-i pe-acolo, iar mizeria e de nedescris. Nici în cele mai urâte filme de groază nu vezi aşa ceva. Eu cred că niciunde-n ţară nu-i ca aici. Dacă nu mă crezi, hai cu mine să-ţi arăt. Că am dus acolo şi sanepidul şi o să-l mai duc, dar până acum nimic nu s-a rezolvat. Din start îţi spun că primăria le-a curăţat acolo de zeci de ori şi mereu e la loc după un timp. Anul trecut, înainte de alegeri, la jumătate de bloc au montat şi uşi noi. Acum e din nou la fel: uşile s-au rupt şi scările stau fără ele, iarna asta cu frigul care a fost nu le-a păsat, mai bine le-au rupt de tot! Vandali, ce mai…”.
Cum noi am mai fost pe-acolo în câteva rânduri după inaugurare, am crezut că Ticu exagerează, că lucrurile nu stau cum ne-au fost prezentate. „Hai să mergem acum”, i-am spus lui Ticu miercuri pe la prânz. Zis şi făcut. Odată ajunşi în curtea fostei cazarme militare, unde „străjuiesc” cele două clădiri, clădirea cu apartamente sociale reabilitată pe bani mulţi şi grei de la bugetul ţării şi clădirea de vizavi de aceasta, una fantomă, unde primarul doreşte să mai înfiinţeze un bloc social (să sperăm că nu va ajunge şi acesta în halul de degradare al primului bloc social!), am dat cu ochii de multă mizerie şi de un tablou dezolant, pe care-l ştiam. „Păi, nu-i mai multă mizerie ca de obicei”, i-am zis însoţitorului nostru. „Stai, nu te grăbi, mergem în spatele blocului şi o să-ţi faci cruce ce poţi vedea. Eu n-am văzut aşa ceva nici în cea mai cruntă ţigănime, mă jur!”, a venit răspunsul omului.
Într-adevăr, ajunşi în spate am văzut ce n-am putut vedea în 20 de ani de când umblăm pe teren! Pe o fâşie dreptunghiulară de exact cât ţine lungimea blocului, vreo câţiva zeci de metri, şi pe o lăţime de patru-cinci metri gunoi cât cuprinde, ceva asemănător cu groapa de gunoi de la Vulcan! Înălţimea considerabilă a mormanelor de gunoi menajer, de circa un metru, face ca acest loc să poată fi numit, fără să greşim, „paradisul gunoaielor”, în plin cartier Colonie şi la doi paşi de o instituţie publică şi de străzi cu case! Este ceva înfiorător şi dacă cineva spune că nu-i aşa atunci înseamnă că e rupt de realitate. După ce zăpada s-a topit vă daţi seama ce pericol iminent de boli de tot felul zace acolo, microbi răspândiţi de vânt prin tot cartierul şi, de ce nu, prin tot oraşul.
Rugăm pe cei din administraţia oraşului să nu mai stea nicio secundă şi să cureţe acolo imediat, până ce nu va veni căldura! Iar apoi ar fi cazul să înceapă la acordarea de amenzi şi la recuperat de daunele provocate (uşi, geamuri sparte, pereţi sparţi, placaje rupte etc.). Nu în ultimul rând trebuie luat la „purecat” fiecare apartament în parte şi făcută dezinsecţie şi deparatizare, igienizare în toată regula pentru că nu e de glumit, oamenii cu care am stat de vorbă în prezenţa lui Ticu (şi care de frică că-şi pierd ajutoarele sociale că „se supără primarul” refuză să-şi dea numele) ne-au spus – avem totul înregistrat, dacă nu suntem crezuţi putem demonstra – că e plin în bloc de ploşniţe şi de oameni cu păduchi, de oameni bolnavi de tuberculoză care-şi trimit copiii la şcoală şi care pot să-i îmbolnăvească pe toţi copiii din oraş! De asemenea, am mai aflat că anumite apartamente închiriate se vând sau se subînchiriază (desigur fără acte, doar la mica înţelegere) şi că prin locuinţe stau de-a valma, în multe apartamente, oameni veniţi de cine ştie unde, care plătesc ceva „bănişori” celor care le dau un pat sau vreo plapumă întinsă pe jos.
Fiind acolo, din păcate am asistat şi la câteva certuri. Cei care susţineau că „nesimţiţii care aruncă mizerie şi care niciodată nu ies la curăţenie” au fost contraţi puternic de alţii, câţiva au ieşit pe geamuri şi au spus că mint, în timp ce alţii urmăreau de după perdele un întreg circ. Am constatat că există o mare dezbinare între ei şi nu-i de mirare când auzi de bătăi sau certuri care cuprind zeci de locatari pentru te miri ce motiv. La doi paşi de bloc, în faţa lui, există câteva containere. Culmea, în paradisul gunoaielor ele erau miercuri goale, semn că salubritatea îşi face treaba, dar lângă ele exista o mare de gunoaie la fel cum se întâmplă pe multe platforme din oraş. Cât am stat acolo o maşină a poliţiei a venit silenţios în „vizită”, poliţistul a intrat în curte, a făcut un tur după ce în prealabil a staţionat câteva minute şi apoi a plecat. „Ia uite-l şi pe ăsta, se plimbă ca Vodă-n lobodă pe-aici…”, l-au admirat cei şapte-opt tineri cu care am stat de vorbă. Toţi fără serviciu şi doar cu ajutor social. „Păi, în bloc, dacă lucrează vreo cinci, mare lucru”, ne-au mai spus ei.
Dar asupra cazurilor sociale din acest bloc voi reveni.
„Paradisul gunoaielor” de lângă blocul de locuinţe sociale din Colonia Petroşani

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii