O idee interbelică repusă pe tapet: Reorganizarea administrativă a Văii Jiului

O idee interbelică repusă pe tapet: Reorganizarea administrativă a Văii Jiului

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: un minut

Pe parcursul zilei de luni, 12 iulie, primarii din municipiile Petroșani, Lupeni și Vulcan au fost prezenți la ședința de Adunare Generală a Asociației Municipiilor din România (AMR.

 

După ședință, primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi, ce ocupă în prezent funcția de vicepreședinte în acest organism național, AMR, a transmis mai multe concluzii legate de ceea ce s-a desfășurat luni în Capitala țării. Una dintre concluzii se referă la o mai veche idee a primarului din Petroșani, aceea legată de „polul de dezvoltare Valea Jiului”,  o „zonă metropolitană” ce s-ar putea dezvolta în viitorul apropiat și în zona noastră, ținând cont că avem în prezent șase localități de sine stătătoare, deci șase primării, șase consilii locale, șase administrații publice pe o rază doar de vreo 30 de kilometri.

„Discuțiile de pe agenda publică a acestei întâlniri au fost axate pe ceea ce trebuie să însemne o administrație publică locală modernă, care să fie în serviciul cetățeanului, pe politica de coeziune și dezvoltare locală, dar mai ales pe unificarea administrativă voluntară a municipiilor, acel concept de zonă metropolitană despre care am discutat încă din primăvara anului trecut, referindu-mă la Valea Jiului și la oportunitățile acesteia de dezvoltare. Valea Jiului poate să devină astfel un singur pol de dezvoltare, pentru care se vor lua măsuri unitare. De asemenea, o singură administrație la nivelul Văii Jiului, o voce unică, poate avea discuții mult mai aplicate cu instituțiile statului, dar mai ales cu partenerii externi în vederea accesării proiectelor cu finanțare europeană, care reprezintă cheia dezvoltării sustenabile a acestei zone”.

Ideea reorganizării administrative a Văii Jiului nu e nouă. Ea a mai fost dezbătută în perioada interbelică.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii