Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva şi Curtea Veche Publishing a organizat în cadrul Salonului Hunedorean al Cărţii, o întâlnire cu renumitul medic nutriţionist Mihaela Bilic care, cu acest prilej, şi-a lansat la Deva volumul „ABC de nutriţie”, prima carte pentru copii scrisă de un medic nutriţionist din România.
Foarte cunoscută din numeroasele apariţii la posturile de televiziune, dr. Mihaela Bilic a atras un public numeros, foarte divers, care a venit să afle direct de la această sursă autorizată „secretele” unei alimentaţii sănătoase, mai ales pentru copii. De altfel, cartea se adresează acestui public, copiilor, cărora li se explică, cu ajutorul unui limbaj adecvat, simplu, cu desene sugestive, cu grafice, scheme şi teste, ce înseamnă în epoca noastră o alimentaţie care să nu dăuneze organismului.
Autoarea insistă asupra faptului că, dacă vrem o revoluţie în maniera de abordare a alimentaţiei, atunci trebuie să pornim de la momentul zero, adică din copilărie. Copiii trebuie învăţaţi să discearnă între ceea ce este sănătos şi ceea ce dăunează, ei trebuie să-şi formeze o percepţie despre alimentaţie radical diferită de cea existentă până acum, să-şi creeze obiceiuri noi, sănătoase.
La prima vedere, cartea semnată dr. Mihaela Bilic se adresează copiilor, e scrisă într-un limbaj accesibil, dar ea este la fel de utilă şi adulţilor pentru că niciodată nu e prea târziu pentru a face o schimbare radicală în deprinderile alimentare.
Volumul este structurat pe trei mari capitole – Mâncarea, hrană pentru corp, Principalele categorii de nutrienţi şi Marile familii de alimente – şi în paginile ei sunt inserate numeroase informaţii necesare unei alimentaţii sănătoase, precum şi sfaturi oferite cu competenţă, sfaturi care, odată aplicate, duc cu siguranţă la o viaţă bazată pe o alimentaţie adecvată provocărilor acestui secol.
Aşa cum precizează editura, volumul „conţine tot ce trebuie să ştim despre mâncare, nutrienţi, calorii şi etichete. Micii cititori pot învăţa să devină detectivi de etichetă, îşi pot forma obiceiuri bune de mâncat, vor şti ce înseamnă farfuria ideală şi vor învăţa să aprecieze mâncarea prin gustul bun şi beneficiile pe care le poate aduce organismului”.
Pentru publicul care a luat parte la întâlnirea cu dr. Mihaela Bilic, a fost un privilegiu deosebit de a afla lucruri noi, utile şi atât de necesare în condiţiile în care zilnic, în magazine, pieţe, supermarketuri, ne aflăm sub permanentul asalt al unor produse alimentare pe care nu le cunoaştem şi care trebuie cumpărate cu mult discernământ şi în cunoştinţă de cauză. Secretul unei vieţi sănătoase este o alimentaţie sănătoasă, iar pentru aceasta avem nevoie de informaţie. Cartea Mihaelei Bilic oferă toate aceste informaţii şi, de aceea, se va bucura de interesul unui public tot mai larg.
Încă o dată, biblioteca noastră a reuşit să ofere publicului devean o întâlnire cu o mare personalitate a vieţii ştiinţifice din România, întâlnire care s-a bucurat de un foarte mare interes.
La finalul lansării a urmat o sesiune de autografe oferite doritorilor de către renumitul nutriţionist.
Ioan Sebastian BARA