Muzeul Mineritului din Petroșani vorbește (sau ar trebui să vorbească…) despre nașterea și transformarea unei comunități de mineri, a unei societăți aparte. După cum se știe el va fi modenizat.
Fonduri europene
Clădirea care face subiectul proiect este înscrisă în „Lista monumentelor istorice din România” (LMI 2015) la poziţia 394, cod HD-ll-m-B-03409, sub denumirea „Primul sediu al S.A.R. Petroşani, azi Muzeul Mineritului”, fiind datată din 1920.
În momentul de față, muzeul aduce la lumină prea puțin din tainele industriei, și mai ales puțin din viața socială a Văii, care ar putea completa frumos partea tehnică a exponatelor. De asemenea, este neîncăpător, minimalist, și chiar dacă este găzduit într-o clădire istorică, în interiorul muzeului nu se regăsește frumusețea exterioară a acestei clădiri.
Primăria Petroșani a reușit atragerea de fonduri europene pentru reabilitarea, extinderea și modernizarea acestui punct turistic al cărui potențial nu era pe deplin exploatat.
Lucrări de ansamblu
Se va reaviza reabilitarea clădirii muzeului compusă din demisol, parter și pod prin executarea unor lucrări de reparații, intervenții de consolidare și intervenții structurale. Se va realiza accesibilizarea clădirii pentru persoanele cu dizabilități locomotorii prin realizarea unei platforme-ascensor automate în zona accesului principal și construirea unui lift în interiorul clădirii care să asigure accesul de la demisol până în pod. Muzeul va fi dotat cu instalații, echipamente și dotări pentru asigurarea utilităților și a condițiilor de climatizare, siguranță la foc, antiefracție. Se vor amenaja inclusiv suprafețele exterioare cu alei, trotuare, spații verzi. Exponatele exterioare vor fi amplasate pe o platformă betonată, tip piațetă, în fața clădirii.
Valoare estimată a lucrărilor de modernizare este de 3.014.175 lei.
Podul și demisolul vor fi folosite
Soluţia propusă în prezenta documentaţie vizează, în esenţă, extinderea folosirii spaţiului şi în zona de demisol şi pod. O parte din demisol va fi folosită ca spaţiu tehnic şi pentru amplasarea centralei termice, iar restul spaţiului disponibil va avea acces pentru vizitatori, fiind amenajat ca şi galerie expoziţională.
La parter, spaţiile muzeului vor rămâne aceleaşi, dar se va amenaja în plus o zonă cu grupuri sanitare pentru vizitatori, separate pe sexe şi un grup sanitar pentru persoane cu dizabilităţi motorii.
Podul, în prezent nefolosit, va avea acces public şi va fi amenajat corespunzător putând fi folosit pentru diferite expoziţii temporare sau organizare de mici evenimente (lansări de carte, colocvii etc.)
În prezent, legătura între cele 3 nivele ale clădirii, respectiv demisol, parter şi pod, se realizează prin intermediul unor scări din beton şi lemn aflate în stare avansată de degradare. Proiectul prevede reabilitarea scărilor de acces între demisol şi parter, realizarea unei scări noi (metalice) de acces spre pod în locul celei existente, cu modificarea geometrică a podestului intermediar şi a numărului de trepte, în vederea asigurării gabaritului de trecere necesar şi a condiţiilor de siguranţă în exploatare precum şi construirea unui lift în interiorul clădirii care să asigure accesul de la demisol până în pod, facilitând astfel accesul persoanelor cu dizabilităţi locomotorii la toate nivele clădirii.
Proiectul prevede regândirea amenajării muzeale şi punerea în valoare a obiectelor de ştiinţă şi tehnică existente, atât în interiorul clădirii, cât şi în spaţiul exterior aferent acesteia.
Clădirea va beneficia şi de utilităţile necesare: instalaţii electrice, sanitare, termice, precum şi de condiţiile de climatizare, siguranţă la foc, antiefracţie, supraveghere video. Lucrările urmează a fi finalizate la un an după stabilirea constructorului și semnării contractelor.