Muzeul „Mineritului” îi mulțumește d-lui Lincu, președintele PRO LEX

Muzeul „Mineritului” îi mulțumește d-lui Lincu, președintele PRO LEX

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 2 minute

După cum v-am mai informat, Muzeul „Mineritului” din Petroșani, cu toate condițiile impuse de pandemie, a fost cercetat, anul trecut, de un număr record de persoane. Cei mai mulți dintre vizitatori „iau” cu ei și frânturi din bulgării de cărbune ai istoriei mineritului. Dl. Vasile Lincu a fost, în urmă cu câteva săptămâni, un vizitator mai aparte. De ce? Pentru că dl. Lincu a și „dat” muzeului… Ce? Citiți mai la vale…

 

După ce s-a lăsat pătruns adânc de aerul exponatelor, după ce a citit cu atenție panourile cu pagini importante (unele dramatice) din istoria mineritului, dl. Vasile Lincu a fost cucerit de o poveste înscrisă pe un panou (dintr-o carte de Marian Boboc și Adrian Catană) despre cum era celebrată Sfânta Varvara pe la 1900, poveste care deschide călătoria în Muzeul „Mineritului”.

Dl. Vasile Lincu a povestit personalului muzeului că la dânsul la birou, la București, are un basorelief în lemn reprezentând-o pe Sfânta Varvara și o altă lucrare tot în lemn, care surprinde succint evoluția exploatării cărbunelui, ambele lucrări de dimensiuni considerabile. Dacă ar fi fost doar atât, câteva vorbe spuse așa…, cu siguranță, dl. Lincu nu ar fi ajuns în paginile ZVJ. Însă, dumnealui a adăugat: „Cred că celor două lucrări le-ar sta mai bine aici, la dumneavoastră la muzeu”. Zis și făcut…

Astfel, la puțin timp după ce și-a exprimat disponibilitatea de a încredința Muzeului „Mineritului” cele două basoreliefuri, pentru a se bucura cât mai mulți vizitatori de frumusețea și mesajul lor, acestea au ajuns, cu sprijinul Primăriei Petroșani, chiar acolo unde dl. Lincu a spus că le șade cel mai bine: pe pereții Muzeului „Mineritului”. Care mulțumește pentru donație d-lui Vasile Lincu, președintele Sindicatului Național „Pro Lex”.

Dl. Vasile Lincu nu seamănă cu oamenii a căror promisiune nu trece de bariera cuvintelor, pentru că dl. Lincu pune și în practică ceea ce spune. Și nu e o „poveste”. E adevărul adevărat. Cele două etichete pe care stă scris: „Sfânta Varvara. Basorelief în lemn. Donator: Sindicatul Național Pro Lex (președinte – Vasile Lincu)” și „Vârstele mineritului. Donator: Sindicatul Național Pro Lex (președinte – Vasile Lincu)” vor confirma, de aici încolo, aceste spuse.

de Marian BOBOC

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii