Marian Boboc vă prezintă / Întâmplări din 1945 la Palatul Cultural...

Marian Boboc vă prezintă / Întâmplări din 1945 la Palatul Cultural Minerul (IV)

Timp de citire: 3 minute

de Marian BOBOC
Chermeză în folosul partidului
De la orele 21 până în zorii zilei de 29 aprilie a ţinut serata dansantă organizată la Palatul Cultural de tinerii meseriaşi, membri ai UTC. Reţinem şi scopul petrecerii invocat de aranjatorii chermezei: „Venitul va fi donat pentru folosul partidului”.

Teatru cu… popicari
Reprezentaţia teatrală dată la Palatul Cultural la 19 mai de Asociaţia de popice „Parângul” din Petrila demonstrează că şi într-un sportiv pot să zacă energiile latente ale artei dramatice. Însă, în acele vremuri, cei 24 de kilometri dintre cele două localităţi reprezentau, din cauza precarităţii mijloacelor de transport, o problemă pentru organizatori. Mai ales la întoarcere, întrucât spectacolele se încheiau noaptea. De aceea, petrilenii „jucând” în deplasare recurg la o stratagemă, îmbinând utilul cu plăcutul, cer autorizaţie ca după reprezentaţie „să urmeze dans până la orele 6 dimineaţa”.

Campania ajutorării copilului
La mijlocul lunii iunie, Corneliu Buda publică în „Zori Noi” un reportaj realizat la Lupeni, dedicat problemelor sociale. După o vizită la maternitatea din localitate, freneticul reporter ajunge şi la Teatrul Minier: „(…) Mergem mai departe. Străbatem câteva străzi şi ne oprim în faţa Teatrului Minier. E anunţată o întrunire cetăţenească, în cadrul campaniei ajutorării copilului. Intrăm înăuntru. Sala este arhiplină, muncitorimea îşi înţelege menirea. Şedinţa este deschisă de prietenul Alexandru Cosma, secretarul Apărării Patriotice (A.P.) locale, care, printre altele, arată importanţa căminelor de zi”. Rând pe rând iau cuvântul femeile Coconeţ (din partea femeilor antifasciste) şi Lieszka (în limba maghiară), dr. Sechter (din partea medicilor) şi pr. Marton (instructor al CC al A.P. Bucureşti).
Adunarea se încheie cu un film documentar-propagandistic, care ilustrează eforturile făcute de conducerea ţării în rezolvarea problemelor sociale.

Un plug pe.. scenă
Înfiinţat în ianuarie 1933 la Deva şi condus de dr. Petru Groza, Frontul Plugarilor făcea parte din 12 octombrie 1944 din Frontul Naţional Democrat (alături de PNŢ, PNL, PSD şi PCR), iar dr. Petru Groza era din 6 martie 1945 prim-ministrul României. Frontul Plugarilor avea filiale în toată Valea Jiului.
La 15 iulie are loc la Palatul Cultural o adunare a membrilor din Lupeni a Frontului Plugarilor. În faţa unui numeros public format din ţărani şi muncitori, au vorbit: Vasile Drăgoi (preşedintele Frontului Popular), Nicolae Filip (secretarul Frontului Plugarilor Lupeni), Ioan Radu, Cordoş (din partea PCR), Muntean (vicepreşedintele sindicatului muncitoresc Lupeni), Adam Bogdan.
La finalul întâlnirii, în aplauzele participanţilor, fierarul Ion Nicşa a urcat pe scenă, dăruind organizaţiei Frontului Plugarilor un plug făcut de el.

Cabaret UPM
După 23 august 1944, Uniunea Populară Maghiară (UPM), organizaţie filo-comunistă, este continuatoarea Uniunii Oamenilor Muncii Maghiari din România (MADOSZ), la 24 octombrie 1944 UPM aderând la Platforma Frontului Naţional Democrat.
UPM avea organizaţii în toate localităţile din Valea Jiului.
Autorităţile declară luna noiembrie din anul 1945 „Luna invalizilor de război, văduvelor de război, orfanilor de război şi deportaţilor”. Mai multe organizaţii aranjează spectacole cu scop caritabil. Una dintre acestea este şi secţia Lupeni a UPM, care la 3 noiembrie organizează pe scena Palatului Cultural serata „Cabaret”.

Adunare de înfierare
În seara zilei de 13 noiembrie are loc la Palatul Cultural o adunare la care participă, printre alţii, muncitorii şi intelectualii lupeneni. Dintr-o notă telefonică a Comisariatului de Poliţie Lupeni către Poliţia de Reşedinţă Deva aflăm desfăşurarea adunării: „Au vorbit delegaţii tuturor organizaţiilor şi reprezentanţii muncitorilor, intelectualilor şi ţăranilor. Adunarea a avut caracterul de protest contra acţiunii de către elementele reacţionare fasciste. La final s-a votat o moţiune de înfierare a subminării democraţiei şi de solidarizare cu Guvernul Petru Groza, cerându-se pedepsirea celor vinovaţi. Adunarea a decurs în cea mai mare (sic!) perfectă ordine.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii