La ultima şedinţă de consiliu local vulcănean / Gheorghe Ile a mers...

La ultima şedinţă de consiliu local vulcănean / Gheorghe Ile a mers pe mâna consilierului local liberal Alina Anamaria Cîrstoiu

Timp de citire: 3 minute
În şedinţa ordinară de consiliu local de la sfârşitul lunii trecute, la Vulcan a fost aprobat proiectul de hotărâre referitor la numărul de burse, precum şi cuantumul acestora, pentru elevii din învăţământul preuniversitar de stat pentru anul 2015-2016.
Pentru început
vă spun doar că unul dintre punctele de la articolul 4 al proiectului, în care se vorbeşte despre cuantumul burselor, a  fost serios pus în discuţie, dar, până când voi detalia subiectul, iată, pe şcoli, numărul şi felul de burse de care vor beneficia elevii. La învăţământul primar şi gimnazial de la Colegiul Tehnic Mihai Viteazu vor fi 4 burse de merit, două de studiu şi 60 de burse de ajutor social. Învăţământului liceal vulcănean îi sunt rezervate 128 de burse de merit, 31 de burse de studiu şi 13 de ajutor social. La Şcoala Gimnazială nr.5 vor fi acordate 56 de burse de merit, 41 de studiu şi 66 de ajutor social. Şcoala Gimnazială nr.5 are rezervate, pentru anul şcolar 2015-2016, 20 de burse de merit, 16 de studiu şi 275 de ajutor social. Numărul vizibil mai mare al acestora din urmă este explicat prin faptul că la această şcoală învaţă mulţi copii proveniţi din familii defavorizate care locuiesc în sărăcăciosul cartier Dallas. În fine, la Şcoala Gimnazială nr.4 bursele de merit sunt 40, cele de studiu de 53, iar bursele de ajutor social sunt în număr de 85.
În privinţa cuantumului
burselor enumerate, înşiruirea îmi ia mai puţin spaţiu. Bursele de studiu ajung la 80 de lei/ elev/ lună, bursa de ajutor social  este de 60 de lei/ elev/ lună, iar cea de merit – anume am lăsat-o la urmă, deşi, la art.4, ea e prima pe listă – este de 100 de lei/ elev/ lună. De fapt, ar trebui să spun că aşa era prevăzută în proiect, fiindcă, în urma discuţiilor, în cazul acestei burse a intervenit o modificare în ce-i priveşte pe liceeni. Cea care a pus în discuţie şi a demonstrat că nu e corect ca toţi elevii de liceu care au medii între 9.00 şi 10.00 să ia suta de lei a fost doamna consilier local liberal Alina Anamaria Cîrstoiu.
Colega dumneaei,
Malvine Socaci, consilier local şi director al colegiului tehnic vulcănean, a explicat că marja a fost aprobată de către Consiliul de Administraţiei al colegiului. Asta în timp ce, la şcolile gimnaziale, tot prin hotărâri ale CA, bursa de merit se acordă doar elevilor care au medii între 9,50-10.00. Dar doamna Alina Anamaria Cîrstoiu a demonstrat, cu argumente, că o plajă atât de largă a mediei la învăţătură pentru obţinerea bursei de merit, în cazul liceenilor, nu este deloc justă. Şi, în consecinţă, a propus ca, de la media 9.00 la 9,50, suma pentru bursa de merit să fie de 90 de lei, iar de la 9,51 la 10.00 suma destinată bursei pentru un elev să fie de 100 de lei. Criteriile şi hotărârile CA-urile şcolilor nu pot sta înaintea hotărârilor de consiliu local, a admis şi consilierul pesedist Petru Hodor, care, în acest mod, a fost de acord cu amendamentul doamnei Alina Anamaria Cîrstoiu.
Surprinzător este că
şi primarul Gheorghe Ile n-a avut nimic împotrivă. Ba, mai mult, el a admis ca modificarea, cea cu intervalul  mediei notelor la învăţătură, pentru acordarea bursei de merit, să fie operată pe loc în proiectul de hotărâre. Amendamentul a fost votat de către toţi consilierii locali, aşa că, în cazul elevilor de liceu, hotărârea de consiliu îi avantajează, cu 10 lei/ lună la bursa de merit, pe elevii care termină cu media la învăţătură de la 9,51 în sus.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii