6 milioane de euro vor fi investiți în două unități spitalicești din Valea Jiului. Vorbim despre Spitalul de Urgență din Petroșani și Spitalul municipal Lupeni, ale căror ambulatorii de specialitate vor fi modernizate. Banii nerambursabili vin prin Programul Sănătate derulat la nivel național.
Că este nevoie de investiții majore și dotări performante în sănătate și dovadă stau solicitările de finanțare din fonduri europene venite din partea spitalelor și administrațiilor publice locale și județene.
Valoarea totală a proiectelor depuse de Regiunea Vest în cadrul apelului lansat recent prin Programul Sănătate pentru investiții în infrastructura ambulatoriilor depășește valoarea națională a apelului: 13 cereri de finanțare, în valoare totală de peste 30 de milioane de euro.
Apelul beneficiază de un buget total de 21.205.000 euro la nivel național, din care 6 milioane de euro alocare dedicată microregiunii ITI Valea Jiului.
Apelul pentru „Investiții în infrastructura publică a ambulatoriilor, unităților sanitare/ structurilor sanitare publice-dotare”, lansat în cadrul Programului Sănătate, s-a închis la finele săptămânii trecute.
La nivel național au fost depuse 78 de proiecte pentru dotarea ambulatoriilor, din regiunile mai puțin dezvoltate, în valoare totală de 186 de milioane de euro.
Două proiecte au fost depuse pentru finanțarea dedicată ITI Valea Jiului prin Programul de Sănătate, Prioritatea de investiții – dotarea ambulatorilor de specialitate, proiecte în valoare de 6 milioane de euro.
Aceste investiții reprezintă una dintre componentele proiectului integrat – Valea Jiului Incluzivă și Sănătoasă, prin care ne dorim să creștem gradul de accesabilitate și calitatea actului medical în Valea Jiului.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Sănătate, se va ocupa de evaluarea proiectelor depuse.
„Dacă facem un calcul simplu, constatăm că nevoile, la nivel național, sunt de aproape nouă ori mai mari raportat la alocarea de care a beneficiat apelul. Regiunea noastră nu face excepție și sperăm să fie acoperite, ca finanțare, cât mai multe dintre aceste cereri. Se resimte o nevoie acută de investiții în domeniul medical, fie că vorbim de starea clădirilor în care funcționează spitalele publice, fie că vorbim de partea de dotări, de echipamente și aparatură medicală, și ne dorim ca prin Programul Sănătate să ne pliem pe nevoile din teritoriu și să investim fondurile europene țintit”, a declarat Adrian Mariciuc, director general adjunct al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, Organism Intermediar pentru Programul Sănătate în Regiunea Vest.
Cereri de finanțare în Regiunea Vest au mai fost depuse în județul nostru și pentru sanatoriile din Brad și Geoagiu și Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara.