În ediția de ieri a ziarului nostru vă informam despre alte trei contracte de finanțare, pe proiecte europene depuse pe PNRR, ce vor fi semnate joi, 16 martie, la București de către primarul Lucian Resmeriță. Ei bine, între timp, primarul ne-a anunțat că, pe lângă aceste trei proiecte, va mai semna contractele și pentru alte două proiecte depuse tot pe PNRR, care au ca tematică „îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor rezidențiale din municipiul Lupeni”.
Milioane de euro
Din cele ce ne-au fost transmise marți de primarul Lucian Resmeriță, am reținut faptul că este vorba de o serie de lucrări de reabilitare termică pentru patru blocuri, pe contractul aprobat din lotul 1, în valoare de 26.497.257,31 lei cu TVA, plus o serie de alte trei blocuri, pentru contractul aprobat pe lotul 2 din PNRR, componenta 5, în valoare de 29.660.057,10 lei cu TVA.
Deci, vorbim de un total de șapte blocuri și de o sumă totală de peste 56 milioane lei (peste 11 milioane euro), bani europeni și nerambursabili care vor intra prin PNRR în municipiul Lupeni numai la lucrări de reabilitare termică a blocurilor și doar în acest an.
O urgență: înființarea asociațiilor de proprietari
Primarul Lucian Resmeriță atrage atenția și pe această cale, a nu știm câta oară, că este foarte important ca lupenenii care locuiesc în blocuri să-și creeze asociații de proprietari, astfel încât primăria să poată să facă ulterior documentația și să o depună din timp atunci când se va da un nou start al depunerilor de proiecte pentru creșterea eficienței termice.
„Am tot spus-o și o repet, trebuie ca toate blocurile să fie incluse în asociații de proprietari. Altfel nu se pot obține astfel de finanțări europene, așa cere legislația europeană, așa trebuie să facem. Eu mereu vorbesc cu oamenii din localitate despre importanța acestui lucru, unii înțeleg și fac ce trebuie, alții nu prea, din păcate, sau întârzie deja prea mult. Cei care doresc să facă astfel de asociații de proprietari, pot veni la primărie și vor primi toate informațiile și tot sprijinul nostru”, a menționat primarul Lupeniului.
Reabilitarea termică a blocurilor din Lupeni, un proces lung dar atât de necesar
Referitor la aceste două contracte de care am vorbit azi, edilul lupenean ne-a spus că lucrurile bune nu se vor încheia aici. Din partea sa și a primăriei va exista continuitate în ceea ce înseamnă atragerea de fonduri europene, nu numai pentru reabilitări termice, ci pentru tot ceea ce înseamnă investiții pentru dezvoltarea localității.
„Această eficientizare energetică este în prezent cea mai mare problemă a municipiului nostru, la fel ca în toată Valea Jiului și de ce nu, ca în mai toată țara. Vorbim totodată aici și de aspectul estetic și funcțional al acestor imobile. Odată cu aceste reabilitări, se va schimba și aspectul general al localității noastre. Din câte se știe, deja am semnat un prim set de proiecte de investiții care vizează mai multe blocuri din Lupeni, joi voi semna pentru altele. Iar procesul de transformare a blocurilor va continua și în viitorii ani. Vreau acum să-i felicit pe cetățenii care s-au mobilizat și au creat din timp acele asociații de proprietari, solicitându-ne apoi aceste investiții, în condițiile în care, actualmente, costurile sunt acoperite în proporție de 100% din aceste fonduri europene nerambursabile. Practic, atât noi, primăria, cât și locatarii nu mai trebuie să venim cu acea cotă de cofinanțare, cum în trecut era nevoie. Mulțumesc și pe această cale, în mod public, echipei din primărie, care s-a ocupat permanent și foarte bine de realizarea acestor proiecte și de tot ce a ținut de întocmirea documentației, astfel încât acestea să ajungă să fie aprobate spre finanțare. Un semn clar că s-a lucrat bine și actele s-au depus la timp”, ne-a mai spus primarul Lucian Resmeriță.