Fenomen nemaiîntâlnit. Aurora boreală în Valea Jiului

Fenomen nemaiîntâlnit. Aurora boreală în Valea Jiului

Timp de citire: un minut

În weekend, Cerul Văii Jiului s-a transformat într-un mod spectaculos. O auroră boreală a colorat văzduhul. Fotografii profesioniști au surprins instantanee unice. Pentru fenomen, unul extrem de rar, există și o explicație.

Aurora boreală specifică țărilor nordice a putut fi văzută din mai multe zone din Europa. Specialiștii spun că fenomenul se datorează unei furtuni geomagnetice care a lovit Pământul. În doar 24 de ore, două pete solare uriașe s-au unit și au provocat erupții solare din clasa X, adică cele mai puternice. Cerul colorat în nuanțe roșiatice a putut fi admirat din mai multe județe, printre care Maramureș, Bihor, Cluj, Hunedoara, Iași, Buzău și Ilfov.

Explicațiile succinte de natură meteorologică sunt legate, în primul rând, de faptul că anul 2024 este un an de maximă activitate solară. Astfel de ani apar o dată la circa 11 ani. De aceea fenomene de acest gen apar rar la latitudinile noastre.

Unul dintre fotografii din Valea Jiului care a surprins cele mai frumoase instantanee este Vlad Ursu, ale cărui cadre s-au viralizat rapid în online.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii