În timp ce minele Văii dau cărbunele cu căruța, / Se pregătește o...

În timp ce minele Văii dau cărbunele cu căruța, / Se pregătește o nouă vacă de muls pentru politicieni, sindicaliști, politruci: Complexul Energetic „Valea Jiului” S.A.

Timp de citire: 4 minute
  • Mineritul a murit, trăiască mineritul!

Se pare că până la urmă ministrul Energiei, Sebastian Burduja, trece de la vorbe la fapte în privința mult amânatului proiect legat de noul complex energetic din Valea Jiului.

În vară, de Ziua Minerului, 6 August, aflat la Petroșani și mai apoi la Lupeni, noul ministru pe-atunci al Energiei sublinia faptul că pasul cel mai rapid de făcut pentru ca mineritul de huilă să mai funcționeze vreo câțiva ani – până în 2032 când se va închide totul, este înființarea noului complex energetic.

50 de milioane lei din fondul de rezervă al primului-ministru pentru finanțarea noului complex energetic din Vale

Aflăm de la Ministerul Energiei că ministrul Sebastian Burduja inițiază două hotărâri de guvern prin care se dorește alocarea a 50 de milioane de lei din Fondul de Rezervă Bugetară, aflat la dispoziția Prim-ministrului, Marcel Ciolacu, pentru finanțarea noii companii Complexul Energetic Valea Jiului S.A și prin care se va institui un „Serviciu de Interes Economic General” pentru activități de punere în siguranță în mine și de exploatare a cărbunilor în Valea Jiului.

Compensație de aproape 66 de milioane lei pentru „prestarea serviciului de interes public” de către noul înființat complex energetic

Ceea ce este important pentru actualii angajați la cele patru mine ce încă mai funcționează este faptul că pentru „prestarea serviciului de interes public” de către Complexul Energetic „Valea Jiului” S.A., noul complex energetic, în lunile rămase din acest an 2023 se va acorda o compensație în valoare de 65.804.000 lei, ce va fi alocată integral de la bugetul de stat, prin Ministerul Energiei, în vederea susținerii costurilor unităților intrate în proces de închidere. Aceste costuri nu vor fi legate de producția curentă, care și așa este din ce în ce mai mică (câteva căruțe! – n.r.), în condițiile în care la toate minele au fost și sunt destule probleme. Practic, reamintim faptul că producția totală de cărbune a ajuns să fie cât producția unui sector de la Mina Lupeni de pe vremurile bune ale mineritului, asta datorându-se, se știe, lipsei totale a investițiilor, lipsei personalului de la fronturile de lucru și dotării necorespunzătoare din punct de vedere al materialelor de lucru și al utilajelor mecanizate. (În schimb, salariile și beneficiile șefilor CEH și ai Sindicatului Muntelui – mulți dintre ai trebuiau pensionați de mult –  sunt considerabile, ca și cum ar curge într-una cărbune pe bandă – n.r.)

Bani la rectificarea de buget pentru susținerea „producției de cărbune curente”

Pentru producția curentă, la viitoarea rectificare de buget a guvernului se pregătește alocarea de aproximativ 300 milioane lei. Acești bani urmează să susțină „toate activitățile de producere a energiei pe bază de cărbune”. Deci, să înțelegem că, probabil că nu vor fi doar pentru minele din Valea Jiului, ci și pentru cele din Oltenia, dar și să ajute la „punerea în siguranță a minelor și pregătirea pentru tranziția la alte surse de producere a energiei în zonă”.

CEH se transformă în CEVJ. Să sperăm că vor fi evitate de data aceasta greșelile trecutului!

Practic, Complexul Energetic „Valea Jiului” S.A. ministrul Energiei și cei din minister anunță faptul că această nouă entitate energetică, va prelua în perioada următoare activele funcționale ale apusului Complex Energetic Hunedoara S.A., iar cei 2.000 de mineri și alți angajați din actualul CEH S.A. vor fi angajați în noul CEVJ S.A.. Cum ar spune ortacii, „aceiași Mărie dar cu altă pălărie”, cum nu e prima oară că se întâmplă treaba asta, să reamintim doar un exemplu nu chiar de foarte departe în timp: Compania Națională a Huilei S.A. (CNH) s-a transformat în CEH S.A. și la câțiva ani problemele și datoriile, inclusiv la bugetul de stat, erau cât Casa Poporului. Să sperăm că acum va fi altfel, în condițiile în care se încearcă de această dată atragerea de potențiali investitori în energia verde, astfel încât producerea energiei la Paroșeni să crească, iar prin acest mod s-ar asigura și noi locuri de muncă, este de părere ministrul Energiei.

Ministrul Burduja susține că promisiunea sa „a fost respectată” și că se caută investitori în energia verde ce va fi produsă în Vale

Dar să vedem împreună și una din ultimele declarații făcute în spațiul public de ministrul Energiei, Sebastian Burduja: „Promisiune respectată: asigurăm prezentul și conturăm viitorul pentru Valea Jiului. Ne-am străduit să accelerăm o serie de paşi, unde am constatat întârzieri. Obiectivul nostru este să nu lăsăm pe nimeni în urmă. Cele două HG-uri sunt dovada vie a continuării mineritului și a acordării unei noi perspective în Valea Jiului. Zona are viitor, căutăm potențiali investitori în energie verde, pentru a diversifica activitățile de producere a energiei și a asigura noi locuri de muncă și un nivel de trai decent pentru toți locuitorii Văii Jiului”.

Valea Jiului așteaptă cu interes conferința de presă a celor din conducerea CEH

Rămâne de văzut cât de repede se vor concretiza toate acestea. Am cerut un punct de vedere și din partea unor oficiali ai CEH. Din păcate, până la această oră nu am primit pentru ZVJ nici un răspuns. Probabil că o conferință de presă organizată în perioada următoare la sediul companiei, din câte am înțeles, va da toate răspunsurile și toți termenii clari. Vom vedea.

Concluzia

Dacă unui copil îi trebuie nouă luni să se nască, un complex energetic are nevoie în țara asta de vreo zece ori mai mult să apară!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii