Felix Ostrovschi vă prezintă „Revista presei”: Domnul „Râmă”

Felix Ostrovschi vă prezintă „Revista presei”: Domnul „Râmă”

Timp de citire: un minut

„Așa-l cheamă. În vremea alegerilor din urmă s-a târât până la masa de prezident al <<votărilor>>. Lumea îi zicea, de voie-nevoie, prezident – pe când în adevăr era numai un… domnul Râmă!. Asta o știa și domnia sa, numai cât mai bucuros a primit numele de care nu s-a arătat vrednic.

Și, Râma nostru așa a fost toată viața sa: o târâște-grăpâște prin toate găurelele. Dar de când a venit prin Ardeal ceata șobolanilor, domnul Râma s-a luat după ei și s-a forostuit cum o putut – s-ajungă și el la ceva, căci, de, cap nu are – ci numai coadă. Așa să face apoi că domnul Râmă își vâră coada prin toate cele. Într-un rând, un copil naționalist l-a crepat cu sapa în două bucăți – dar Râma și-a zis: nu-i bai, din unu cât eram acum m-am făcut cât doi inși. Și-a strigat: Trăiască ceata Râmelor!

Cine n-a văzut vreo dihanie de-asta?

E numai foale de la un capăt al picioarelor până la celălalt capăt al…cozii! Ochii îi strelucesc în fundul…unei urne – sparte, așa că botul unui porc e guriță de îngeraș…pe lângă a lui. Spinare nu are căci, dacă ar avea, nu ar putea face toate plecăciunile cuvioase înaintea celor cari l-au scos din sân.

Azi însă sunt în mare primejdie: e vorba să li se piardă urma. Și a zis unul: Hai în gaură de șobolan! Dar celălalt a zis: Dar dacă ni s-o înfunda gura cu șobolani cu tot? Iar al treilea a grăit acru-amar: Ei atunci ce ne facem?

Și-a rămas din sfat ca toate să plece în America și țări streine, căci au auzit și ele că acei Români cari nu pot trăi cinstit în țara lor au plecat în acele țări”.

(„Solia Dreptății”, Anul III, nr.3, Orăștie, 18 ianuarie 1923)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii