După Şcoala Gimnazială nr.5 / Cursurile au fost suspendate şi la Colegiul...

După Şcoala Gimnazială nr.5 / Cursurile au fost suspendate şi la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazu” din Vulcan

Timp de citire: 2 minute
Măsura a fost luată ieri dimineaţă după ce conducerea colegiului s-a consultat cu consiliul de administraţie şi, apoi, a făcut cunoscut acest lucru Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara.
Gerul năprasnic din
noaptea de luni spre marţi a afectat serios modul de funcţionare a pompelor de căldură aerată de la colegiul tehnic vulcănean. Potrivit unor surse, la ora când elevii au venit la şcoală temperatura din interiorul clădirii nu trecea de 4-5 grade Celsius. Caloriferele erau reci, în sălile de clasă era frig, iar în condiţiile astea era imposibil să se fi ţinut cursurile. Ca atare, s-a discutat şi s-a hotărât ca elevii să stea acasă până joi. Zi în care se speră că vremea se va mai îmbuna.
Cele zece pompe
de căldură aerată se află în curtea colegiului, chiar lângă peretele nordic. Marţi dimineaţă ele nu au mai putut face faţă condiţiilor meteorologice. Când temperatura scade foarte mult sub zero grade Celsius, intră în funcţiune un sistem de protecţie care le scoate din funcţiune. Amănuntul acesta l-am aflat, puţin timp după aceea, la Şcoala Gimnazială nr.4. La care căldura este asigurată cu acelaşi tip de pompe în număr de unsprezece. Interesant, fiindcă, logic ar fi ca, atunci când se face foarte frig, ele ar trebui să funcţioneze mai abitir. Când afară au fost temperaturi de minus 12 până la minus 15 grade Celsius, nu a fost nicio problemă cu ele. Dar când s-a ajuns aproape de -20, salut. Două pompe au căzut, în noaptea de luni spre marţi, la şcoala 4, dar ele şi-au revenit treptat odată ce mercurul termometrului a început să urce. În sălile de clasă era cald, copiii îşi lăsaseră hainele groase pe cuier şi, în pauză, zburdau pe holuri îmbrăcaţi lejer.
Fireşte, întrebarea
pe care, bănuiesc, v-aţi pus-o este una simplă: de ce la şcoala 4 pompele merg, iar la celelalte, inclusiv la colegiu, au dat chix? S-ar putea ca răspunsul să fie cel pe care-l dau eu aici. După ce firma de specialitate a montat pompele, personalul acesteia l-a instruit pe un tânăr cum să le mânuiască. Numai că, după o perioadă de timp, respectivul a plecat la un alt loc de muncă, iar în locul lui a fost angajat un pensionar. Dumnealui nu se prea descurca în domeniu, aşa că s-a renunţat la serviciile lui. Am înţeles că cei de la şcoala 4 au găsit o societate din Petroşani care se ocupă chiar cu întreţinerea şi repararea unor astfel de pompe. Şi, fireşte, că nu s-a scăpat ocazia de a i le da pe mâna acesteia. Aşa se explică faptul că la numărul 4 pompele nu au căzut la grămadă. Am înţeles că şi conducerile celorlalte şcoli în care sunt probleme cu funcţionarea pompelor de căldură aerată ar fi contactat, apoi, această societate petroşeneană. Lucru pe care, desigur, l-ar fi putut face, mult mai devreme, şi Primăria Vulcan. Înainte de a le pasa şcolilor răspunderea întreţinerii lor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii