Prin cele două proiecte depuse se vizează transportul local electric și crearea a mai multor stații electrice de încărcare, precum și punerea la punct în toate punctele cheie ale orașului a sistemului de supraveghere video
Primarul Petroșaniului ne spunea că Primăria municipiului Petroșani va depune pe Programul Național de Redresare și Reziliență proiecte de milioane de euro, prin care se dorește „dezvoltarea în continuare a municipiului și a confortului cetățenilor noștri”.
Doar în prima zi de lansare a apelurilor de proiecte, suntem înștiințați de primarul Tiberiu Iacob Ridzi că Primăria municipiului Petroșani a depus proiecte în valoare de peste 4,2 milioane de euro! Suma este foarte consistentă. Dacă ținem cont că vorbim doar de două proiecte pe o componentă, C 10 – fondul local, suma va deveni uriașă când vom afla ce proiecte au fost depuse de Primăria Petroșani și pe celelalte componente de finanțare „legate de creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe sau de modernizarea unor unități de învățământ”, după cum tot Tiberiu Iacob-Ridzi ne-a spus încă de la începutul anului că sunt în vederile administrației publice locale petroșenene și urmează a fi depuse pe PNRR!
Dar iată ce a avut de transmis primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, marți, 17 mai, despre cele două proiecte depuse despre care am făcut referire mai sus:
„În prima zi de lansare a apelurilor de proiecte din componenta PNRR – Fondul Local destinat comunităților locale, am depus proiecte în valoare de peste 4,2 milioane de euro. Prin Componenta C10 – Fondul Local Ministerul Dezvoltării finanțează proiecte de dezvoltare a localităților și infrastructură prietenoasă cu mediul.
Este vorba despre următoarele proiecte:
1. Realizarea transportului public electric local în Municipiul Petroșani și spre Comuna Bănița, proiect depus pentru finanțare prin PNRR, Componenta C10 – Fondul local, Investiția I.1.1 – Înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public (achiziția de vehicule nepoluante), apelul de proiecte PNRR/2022/C10 – I.1.1.
Valoarea totală a proiectului, fără TVA, este de 3.702.000 euro, echivalent a 18.223.835,40 lei.
2. Realizare sistem de monitorizare și siguranță a spațiului public din Municipiul Petroșani, în vederea depunerii pentru finanțare prin PNRR, Componenta C10 – Fondul local, Investiția I.1.2 – Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde – ITS/alte infrastructuri TIC (sisteme inteligente de management urban/local), apelul de proiecte PNRR/2022/C10 – I.1.2
Valoarea totală a proiectului, fără TVA, este de 500.000 euro, echivalent a 2.461.350 lei”.
Prin cele două proiecte depuse, Petroșaniul speră să rezolve definitiv transportul public local, în pas cu ceea ce se cere, adică evitarea poluării și în mod cât mai economicos și plăcut, iar în acest sens vor fi construite și stații electrice de încărcare în mai multe puncte cheie ale Petroșaniului, inclusive în zona turistică, după cum ne-a informat tot primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.
Faptul că acest transport public local va uni Petroșaniul cu Bănița pe calea transportului public, va atrage cu siguranță și mai mulți turiști spre Peștera Bolii, Cheile Băniței și Cetatea Băniței, dar va fi și o cale mai economicoasă și mai practică pentru navetiștii din Bănița, fie că vorbim de cetățeni de-acolo care au un loc de muncă la Petroșani, fie de elevi care frecventează zilnic cursurile de la școlile și liceele din municipiu, ori dacă vorbim de producători care vin la piețele petroșenene cu diverse produse din gospodăriile proprii (lapte, lactate, ouă, legume, zarzavaturi, fructe).
Pe de altă parte, primarul ne mai spunea și de faptul că acest transport local ecologic, economicos și comod, va atrage și curse regulate și spre zona turistică Parâng, mai ales în sezonul de iarnă, dar și înspre cartierele de case, precum Cartierul Colonie. Probabil că doar cu câțiva leuți și cetățenii din Colonie vor putea ajunge după aceea oriunde în Petroșani, fără să mai scoată din buzunare foarte mulți bani pentru serviciul de taxiuri, cu care mulți fac acest transport local poate și zilnic, cel puțin în acest moment.
Prin cel de-al doilea proiect, așa cum scriam nu demult, primăria va rezolva și problema acelor huliganisme de nedescris ce se petrec în general la lăsarea serii, când unii rup și sparg tot ce le vine în față, bănci, coșuri de gunoi, pomi ornamentali, flori și ghivece de flori, inclusive în unele parcuri, față de care poliția locală e neputincioasă. Cu un astfel de sistem bine pus la punct cu camere performante, poliția și poliția locală îi vor depista mai ușor pe acești huligani, dar și pe cei puși pe tâlhării sau scandaluri, ori pe spargeri de magazine și autoturisme. „Siguranța cetățenilor, a elevilor de la școli, este primordial și de aceea un sistem de monitorizare performant și adaptat cerințelor, prelungit față de ce există azi, va fi necesar și de aceea ne dorim să prindem pe PNRR un astfel de proiect”, ne informa la începutul anului primarul Petroșaniului. Lucru care acum, iată, se întâmplă.