De ce atâta zdroabă cu gunoiul, dacă-i vorba numai de trei luni?

De ce atâta zdroabă cu gunoiul, dacă-i vorba numai de trei luni?

Timp de citire: 3 minute
Ziceam si ieri că a fost un consilier local vulcănean căruia i s-a părut suspectă graba cu care Ile a băgat la înaintare proiectul de hotărâre privind preluarea, de către Consiliul Local Vulcan, a platformei de gunoi amenajate temporar în Dâlja Petroşaniului.
Ca atare,
Angela Stoica nu s-a sfiit să-şi arate nedumerirea chiar în plenul şedinţei extraordinare de miercuri. Deşi Gheorghe Ile a încercat să-i alunge din minte orice urmă de suspiciune, ea crede în continuare că la mijloc e o înţelegere, cu iz electoral, fireşte, între primarul din Vulcan şi conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara. La fel a fost şi când şi-a arătat nedumerirea în ceea ce priveşte preţul la gunoi pe care-l plătesc petroşenenii. Mai mic ca în Vulcan. Poate că este subvenţionat de consiliul lor local, de unde să ştiu? a sunat răspunsul în doi peri al lui Ile.
Adevărul e că nu este
deloc subvenţionat. Gunoiul se plăteşte cu 4,01 lei/ persoană, în timp ce, la Vulcan, preţul este de 7,18 lei/ persoană. Am aflat asta de la cineva situat la vârful administraţiei publice locale petroşenene.
Gheorghe Ile a încercat o explicaţie puerilă atunci când Angela Stoica i-a zis că petroşenenii plătesc în jur de patru lei. „O să le crească mai mult preţul când va fi unul unitar pe toată Valea Jiului”, a dres-o el. Tot din discuţia cu persoana în cauză am aflat şi motivul pentru care Primăria Petroşani a refuzat să ia în administrare platforma temporară de colectare a deşeurilor menajare situată pe teritoriul acestui municipiu. În explicaţia de motive din proiectul de hotărâre se spunea doar că Primăria Petroşani a refuzat s-o administreze. Dar nu se zice şi de ce, oare? Chestiunea nelămurită şi asupra căreia petroşenenii aveau suspiciuni bine întemeiate era aceea a transportului gunoiului, la Bârcea, după ce platforma din Petroşani îşi va da duhul din scurta-i existenţă.
Am precizat, amintiţi-vă,
că platforma de la Dâlja a fost amenajată pentru un trimestru. În şedinţa extraordinară, Ile a dat asigurări că, după astea trei luni, gunoiul va fi dus la Bârcea pe banii, anume puşi pentru asta, într-un cont special. Aşa că populaţia nu ar urma să fie taxată suplimentar. Dar, la Petroşani, se ştia altceva. Anume că instituţia judeţeană care propusese luarea în administrare a platformei nu a zis nimic despre banii necesari ulterior pentru mutarea la Bârcea a gunoiului strâns la Dâlja. Acesta este adevăratul motiv pentru care primăria petroşeneană a refuzat oferta. L-ar fi putut afla oricare consilier local vulcănean, dacă făcea întrebare, dar văd că pe niciunul nu l-a chinuit aşa ceva.
Ulterior,
am auzit că, totuşi, Ile a fost pus într-o ipostază deloc comodă. După şedinţă, pe hol, primarul a fost provocat să-i răspundă întrebărilor tăioase ale unui consilier local. Acesta l-a întrebat despre distanţa dintre Vulcan şi Horezu, localitate în care se duc, în acest moment, deşeurile menajare din Valea Jiului. Şi, fireşte, cât costă treaba asta. Apoi, a venit cu o altă întrebare. Cât costă dusul gunoiului la Petroşani şi, apoi, la Bârcea? Şi, la final, a căzut o a treia. Dacă este vorba doar de trei luni, până la avizarea deponeului ecologic de la Bârcea, de ce a fost nevoie de amenajarea platformei temporare de la Dâlja? Gunoiul nu se putea duce în continuare la Horezu? Primarul nu a mai zis nimic. A bombănit ceva şi s-a dus spre biroul lui. Oare ce punct sensibil o fi atins Tilică? Tot la şedinţă cineva amintea, în treacăt, fireşte, că, din gunoi, se pot face bani frumoşi.
N-am zis-o eu, ci doar i-am redat spusele.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii