Preşedintele CJ Hunedoara, Adrian David, la bilanţul pe trei luni: / „Suntem...

Preşedintele CJ Hunedoara, Adrian David, la bilanţul pe trei luni: / „Suntem la nivelul doi pe ţară ca şi viteză de implementare”

Timp de citire: 5 minute
Joi, 17 septembrie 2015, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Adrian David, a făcut un bilanţ al activităţii sale în cele trei luni de când a preluat conducerea instituţiei judeţene.
Deponeul ecologic pus pe roţi
David a declarat, în primul rând, că este mulţumit de faptul că marele proiect al deponeului ecologic a reintrat în grafic.
„Comparativ, în 17 iunie nu erau votate, nu erau trecute prin consiliile locale Studiul de oportunitate şi Regulamentele de salubrizare, şi eram oarecum într-o întârziere (cu proiectul Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor SMID, n.r.), astăzi suntem la zi, suntem în grafic, atât din punct de vedere al documentaţiilor, cât şi din punct de vedere a implementării infrastructurii, a construcţiei infrastructurii. Putem să spunem cu siguranţă că deponeul va fi gata în cursul lunii noiembrie. Bineînţeles, există o discrepanţă între stadiul fizic al lucrărilor şi procentul de absorbţie a fondurilor europene datorită unui traseu anevoios de decontare, de rambursare a sumelor de bani. Din 224,4 de milioane de lei, în acest moment, sunt absorbiţi (plătiţi) 59 de milioane. Sunt în lucru cereri de plată de încă aproximativ 100 de milioane de lei. Spunem că suntem în grafic. Având în vedere că am semnat acest contract de finanţare în martie 2014, pe un clasament la nivel de ţară pe care l-am solicitat la nivelul autorităţii de mediu, suntem la nivelul doi pe ţară ca şi viteză de implementare”, a declarat Adrian David. Preşedintele CJ Hunedoara a mai spus că, dacă nu sunt probleme cu contestaţiile, operatorul pentru deponeu va fi funcţional în februarie, cel târziu martie anul viitor. „Noi avem patru operatori zonali: unul în Valea Jiului, unul în Ţara Haţegului, unul în zona de centru şi unul pe zona nord. Un alt operator va fi pe deponeu. Licitaţiile sunt făcute de către ADI, mai puţin cea de pe deponeu pe care o organizează Consiliul Judeţean ca beneficiar al structurii. E o greşeală, din punctul meu de vedere, să scoatem la licitaţie un pachet cu ofertanţi pentru cele cinci obiective, pentru că dacă doar una dintre ele este contestată se pierde tot sistemul pentru că se blochează tot. Astfel, vom organiza cinci licitaţii”, a explicat David.
Drumul spre cetăţile dacice e monitorizat
În ceea ce priveşte drumul spre Sarmizegetusa Regia, şeful CJ spune că, aşa cum a promis, lucrările sunt atent monitorizate prin şedinţe săptămânale de progres. „În acest moment, primul strat de asfalt este turnat pe 7,5 kilometri din cei 18 kilometri. Se lucrează în zona Valea Albă, capătul dinspre Sarmizegetusa Regia, unde este cel mai mult de făcut. Nu avem motive de îngrijorare, constructorul a putut să-şi desfăşoare activitatea fără probleme. Este un proiect intens monitorizat de către noi datorită timpului foarte scurt de implementare. Rămân la opinia că nu vom accepta lucrări suplimentare, nu vom accepta întârzieri”, a declarat Adrian David.
După 30 de ani, Aninoasa are asfalt 
Aşa cum explica şeful CJ Hunedoara, la Aninoasa, pe DJ 666B, după circa 30 de ani, se toarnă un covor de asfalt, şi s-a reuşit alocarea banilor necesari. „În ceea ce priveşte drumul de la Merişor spre Dealu Babii, o investiţie ce se realizează din fonduri proprii, investiţia va fi continuată anul viitor, din cauza unor probleme la traversările unei magistrale de gaz. Tot anul viitor intenţionez să le propun consilierilor judeţeni trecerea în programul de investiţii a drumului către staţiunea montană din Parâng unde au fost achiziţionate deja documentaţiile tehnice. În această lună urmează să înceapă lucrările pentru drumul spre Mănăstirea Prislop. În total lucrăm pe 109 kilometri în ceea ce priveşte modernizarea, pe diferite tronsoane, iar covoare bituminoase se toarnă în acest moment pe 7,5 kilometri de drum judeţean. Asta din totalul de aproximativ 1.300 de kilometri de drum”, a detaliat şeful administraţiei judeţene.
Activitate transparentă la CJ
Preşedintele CJ Hunedoara a mai dorit să arate că, sub comanda sa, s-au făcut demersurile necesare pentru sporirea transparenţei decizionale în Consiliul Judeţean Hunedoara şi în special în ceea ce priveşte cheltuirea banului public, a fost modificat regulamentul de achiziţii, obligând toate instituţiile subordonate să îşi anunţe intenţia de achiziţie pe site-ul propriu. „De asemenea, pentru a asigura transparenţa cheltuirii banului public, am luat decizia de a trece în caietul de sarcini, pentru viitorul acord cadru pe întreţinerea drumurilor judeţene, a unor prevederi minimale, obligatoriu de respectat. Obligăm la dotarea cu module GPS pentru toate utilajele de deszăpezire, ca să nu mai avem discuţii că s-a lucrat de la 4 dimineaţa până la 11 noaptea, pe o mie de kilometri, şi este zăpadă ca şi ieri pe drumul respectiv. Vom şti câţi kilometri a făcut în acea zi un utilaj de deszăpezire şi cât mai are până să ajungă pe strada noastră, de exemplu”, a spus David.
Planuri pentru final de an
„O să inaugurăm deponeul de la Bârcea Mare în luna noiembrie, drumul de la Sarmizegetusa în luna decembrie, vom finaliza proiectul de ecologizare la Călan şi sper să avem semnate contractele pentru noul Acord cadru pe întreţinere de drumuri judeţene”, a mai spus preşedintele CJ Hunedoara.
De asemenea, Adrian David a subliniat faptul că CJ Hunedoara „nu face politică discreţionar, ci pe soluţii la probleme”.

Adrian David: „După o lungă perioadă de timp am reuşit să începem lucrările la podul de la Bretea, o pată neagră pe obrazul autorităţilor din judeţul Hunedoara. Iniţial n-au fost bani alocaţi, apoi a început tevatura documentaţiilor. Podul vechi a fost înlăturat, iar acum se lucrează. Este o investiţie de 6 milioane de lei din care Consiliul Judeţean Hunedoara contribuie cu 4 milioane de lei.”

Adrian David: „În ultima şedinţă, tot în ceea ce priveşte drumurile, am repartizat sume primite de la Guvernul României. Am încercat să facem o repartiţie care să nu fie suspicionată că e făcută pe criterii politice sau de prietenie. Am avut în vedere trei criterii: urgenţa, populaţia deservită şi bugetul dezechilibrat.”

În ceea ce priveşte cele două termocentrale, de la Paroşeni şi Mintia, preşedintele CJ Hunedoara, Adrian David, a reamintit că s-au primit asigurări de la Ministerul Energiei pentru funcţionarea celor două termocentrale în această iarna. Referindu-se la preluarea celor două termocentrale de administraţiile locale, Adrian David a spus că în momentul în care guvernul va da o hotărâre şi va spune preluaţi-le, dacă administraţiile locale nu le preiau „punem lacătul pe ele şi se opresc. Ministrul Gerea a spus că vor fi transmise cu tot cu resursa bugetară. Întrebarea mea firească a fost: Dacă aveţi bani de ce le daţi? De ce nu le ţineţi voi? Răspunsul ministrului a fost că trebuie să optimizeze…, să fie găsită o soluţie…, că administrarea locală e mai bună. Eu mă tem de următoarea situaţie: un an-doi ne vor aloca bani, după care tot mai puţini sau tot mai greu”, a mai spus David.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii