Dănuţ Buhăescu, primarul Uricaniului: „N-am renunţat nicio clipă la ideea finalizării drumului...

Dănuţ Buhăescu, primarul Uricaniului: „N-am renunţat nicio clipă la ideea finalizării drumului spre Herculane”

Timp de citire: 4 minute

Punerea în valoare a lacului de la Câmpu lui Neag şi crearea unui mare complex de relaxare în zonă, drumul spre Herculane şi deschiderea astfel de noi oportunităţi pentru Uricani şi pentru zona de vest a Văii Jiului rămân în atenţia primarului Uricaniului. Acesta consideră că aceste două obiective vor scoate la liman localitatea şi zona şi vor compensa închiderea minelor de pe raza localităţii Uricani şi chiar din municipiul vecin, Lupeni.

Drumul spre Herculane
Deoarece foarte multă lume l-a întrebat şi îl întreabă pe primarul Uricaniului dacă a renunţat să mai lupte pentru drumul Câmpu lui Neag-Herculane, Dănuţ Buhăescu ne-a spus că nici vorbă de aşa ceva. Acesta este obiectivul pentru care va lupta în continuare. Chiar dacă acum este ferm convins că mai înainte de 2020-2021 nu se prea poate face nimic.
„De vină este, cum am mai spus, fostul premier Cioloş, care n-a inclus în Master Plan acest drum. Dar nicio problemă, chiar dacă se mai întârzie, drumul se va putea face pe bani europeni pe exerciţiul financiar 2021-2025 şi pe baza Programului special creat de Comisia Europeană pentru fostele zone miniere”, este de părere edilul din Uricani.

Comisia Europeană va decide
Proiectul care vizează complexul de recreere, sportiv şi de agrement, propus de Primăria Uricani şi de primarul Dănuţ Buhăescu, a ajuns şi la Comisia Europeană şi pe masa ministrului Rovana Plumb. Tot prin 2020 ar trebui să se ştie dacă pe Programul cu zonele miniere al Comisiei Europene va fi sau nu aprobat. „Dacă se dă undă verde, atunci vom da drumul la studiul de fezabilitate. Altfel nu are rost, că nu putem să ne permitem să plătim un astfel de studiu şi apoi să ajungem cumva să pierdem banii”, ne spune primarul.

Lacul de la Câmp şi 36 de hectare nefolosite
Proiectul, în opinia primarului și al specialiștilor, „este extraordinar, iar el poate fi completat ulterior cu alte chestiuni bune, nicio problemă”.
Practic, în opinia primarului, acest proiect ar dezvolta nu doar turismul Uricaniului, ci şi al întregii zone a Văii Jiului şi ar fi ceva unic pentru România, în condiţiile în care la Uricani avem pe zeci de kilometri cei mai spectaculoşi munţi din ţară, Munţii Retezat, plus Munţii Vâlcan alături. „Avem salba de lacuri şi de peşteri, avem tot ce vrei şi ce nu vrei în materie de floră, avem animale sălbatice rare, precum râsul, cocoşul de munte, capra neagră, anumite specii de vipere. În plus, proiectul acoperă şi zona lacului de la Câmpu lui Neag. De fapt, în jurul acestui lac rămas de la fosta carieră minieră ar urma să se dezvolte totul. Lacul are 11 hectare, iar suprafaţa de lângă el pusă la bătaie de către administraţia locală ar fi de 36 de hectare. Deci, un total de 47 de hectare. Investiţia ar fi şi ea pe măsură, vreo 20 de milioane de euro, bani europeni, prin care s-ar crea cel mai frumos şi variat complex turistic şi de relaxare”, spune edilul din Uricani.

Un proiect cu de toate pentru toţi
Din câte se ştie, în proiectul intitulat sugestiv „Câmpu lui Neag-Uricani, Poarta de intrare în Parcul Naţional Retezat” sunt trecute a se realiza un Aqua Park, cu bazine în exterior şi interior, mai multe terenuri de fotbal,
handbal şi tenis de câmp, un muzeu al civilizaţiei Văii Jiului, un fel de mini­muzeu al satului, după ideea celor din Bucureşti şi Sibiu de la ASTRA, unde să fie aduse case ţărăneşti specifice zonei, din satele aparţinătoare celor şase localităţi ale zonei noastre, de la Cimpa, Răscoala, Tirici, Jieţ, Sălătruc, Dâlja, Slătinioara din est şi până la Dealu Babii, Tusu, Valea de Brazi şi Câmpu lui Neag în vest. Un parc mare de câteva hectare de aventură, cu instalaţii de tiroliene şi tot tacâmul sporturilor extreme ar fi vişina de pe tort şi ar atrage în timp, probabil, amatori de gen din toată lumea. Dar poate cel mai spectaculos lucru din proiect ar fi trenuleţul care se propune, un trenuleţ de mină care ar prelua călători şi i-ar purta prin nişte galerii construite din materiale speciale, asemănătoare galeriilor miniere, unde vizitatorii ar putea vedea „mineri” şi cam cum arată o mină. Pistele de biciclete în circuit, pe o lungime de zeci de kilometri ar atrage şi pe cei îndrăgostiţi de acest minunat şi liniştitor sport, dar şi pe cei dornici de plimbare prin ţinutul pitoresc de la poalele Retezatului.
„În cadrul proiectului există şi un mini­cinematograf. Este, de fapt, o sală de proiecţie de 12-15 locuri, unde grupuri de turişti venite la acest mare complex îşi pot face o imagine de cum arată Munţii Retezat şi totul din jur. Într-un filmuleţ de prezentare de 7-10 minute, ei pot să vadă exact ce doresc să viziteze, să-şi aleagă eventual unde ar vrea să ajungă. Un ghid turistic îi va prelua imediat şi vor merge, contra cost spre zona dorită. Această clădire va avea de altfel inclus şi un punct turistic, unde, gratuit, turiştii vor putea primi toate informaţiile cerute”, susţine Dănuţ Buhăescu.
În jurul lacului sunt prevăzute zone de distracţie, cu jocuri pentru copii şi tineret, iar pe suprafaţa acestuia doritorii se vor putea plimba cu bărcile sau cu hidrobicicletele, seara, de jur împrejur lacul fiind iluminat feeric şi cu jocuri de lumini.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii