Joi, 8 noiembrie, la sediul S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A. Petroşani, a avut loc Conferinţa de lansare a proiectului „Modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Hunedoara (Valea Jiului) 2014-2020”.
Petroşani – lucrări de reabilitare ale reţelelor de apă şi canalizare de peste 33 de milioane lei
În cadrul acestei acţiuni a existat şi o conferinţă de presă, dar şi mai multe subiecte pe ordinea de zi, aici intrând şi informarea cu privire la semnarea primelor două contracte (dintre cele 16 ale acestei etape). Fiind foarte important de subliniat, menţionăm înainte de toate că aceste două contracte semnate pe data de 30 octombrie 2018 vizează reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare în Petroşani Sud şi Petroşani Nord (după cum a fost împărţit Petroşaniul în cadrul acestui mare proiect ce atrage circa 90 de milioane de euro de la UE pentru cele 16 proiecte ce vizează toate localităţile Văii Jiului! – aceasta fiind faza a II-a a proiectului integrat), semnatarii primelor două contracte de lucru fiind Apa Serv Valea Jiului, în calitate de beneficiar, şi S.C. Zona D S.R.L. în calitate de antreprenor.
Valoarea contractului pentru lucrările din Petroşani Sud, unde vor fi reabilitate reţele de apă pe aproximativ 11 km şi reţele de canalizare pe o lungime de 3,9 km, într-un termen de execuţie de 21 de luni de la Ordinul de începere a lucrărilor, este de 15.799.000 lei fără TVA. Puţin mai mult vor costa lucrările de reabilitare ale celor 7,4 km de reţele de apă şi 7,2 km reţele de canalizare, din Petroşani Nord, valoarea contractului semnat fiind aici de 17.215.999 lei fără TVA.
Alte peste 25 de milioane lei pentru un al treilea proiect ce vizează staţia de tratare Zănoaga şi aducţiunea Polatişte
În cadrul ordinii de zi al acestei conferinţe de lansare a proiectului, a existat şi semnarea celui de-al treilea contract de proiectare şi execuţie lucrări, de data aceasta la obiectivul de investiţii „Reabilitare captare, aducţiune şi staţii de tratare în Valea Jiului” – Lot 1: VJ-CL-01 – „Reabilitare captarea Izvoru, a staţiei de tratare a apei Zănoaga şi aducţiunea Polatişte”, contract semnat între Apa Serv Valea Jiului în calitate de beneficiar şi asocierea Hidroconstrucţia S.A. – S.C. Eco Aqua Design S.R.L., în calitate de antreprenor. Valoarea acestui contract este de 25.078.615,76 lei, fără TVA, iar termenul de proiectare şi de execuţie a lucrărilor este de 36 de luni de la momentul emiterii Ordinului de începere a lucrărilor.
Participanţii (sau cei care au cel mai mare merit în implementarea proiectelor pe POS Mediu şi, acum, pe POIM!)
Cei prezenţi în sală la masa rotundă au fost următorii: Costel Avram, cel mai bun director general al S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A. din toate timpurile, pe vremea căruia s-a obţinut finanţarea pentru aceste două faze ale proiectului integrat, actualmente administratorul public al judeţului Hunedoara şi reprezentantul acţionarului majoritar, Consiliul Judeţean Hunedoara, în cadrul operatorului regional de apă şi canalizare, Cristian Andrei Ionică, directorul general al S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A., Radu Sorin, preşedintele Consiliului de Administraţie al Apa Serv Valea Jiului (şi rectorul Universităţii din Petroşani), Mircea Leschian, reprezentantul Ministerului Fondurilor Europene, director general în cadrul Direcţiei Regionale de Infrastructură Timiş, Eugen Popa, director general adjunct în cadrul S.C. Hidroconstrucţia S.A. Bucureşti, doamna Monica Tarcea, şef Departament Dezvoltare în cadrul Apa Serv Valea Jiului, Florin Donisă, şef Departament Exploatare în cadrul Apa Serv Valea Jiului, Claudiu Zbora, şef serviciu unitate implementare proiect în cadrul aceleiaşi societăţi gazdă, doamnele Livia Drăguţ şi Elena Socaciu din cadrul aceluiaşi serviciu unitate implementare, Viorel Mihăilescu, Daniel Săulescu şi Cosmin Ciocâltea tot din cadrul Serviciului Unitate Implementare proiect, Doru Tamaş, director general al S.C. Zona D S.R.L. Petroşani, şi doamna Agneta Lihoacă, director în cadrul aceleiaşi societăţi, Ion Iacob, director al S.C. Hidroconstrucţia S.A. Bucureşti, Sucursala Ardeal, doamna Cristina Peltea şi Costi Cozma din partea Halcrow România, Dan Stoica, director de proiect în cadrul S.C. EPMC Consulting S.R.L. Cluj-Napoca, doamna Săndiţa Pamfilie, lider de echipă şi doamna Angela Murgilă, adjunct lider de echipă, ambele doamne în cadrul aceleiaşi societăţi de proiectare, alături de doamnele Ioana Cămărăşan şi Lavinia Neţcu, consultante tot la firma din Cluj-Napoca.
Patru declaraţii relevante în ceea ce înseamnă aceste proiecte unde Apa Serv e considerată compania numărul unu pe Regiunea de Vest a ţării
Fiindcă nu o să putem să cuprindem tot ce au spus invitaţii la acest eveniment, fie că ei au făcut parte din tabăra celor de la Apa Serv, ori din cea a constructorilor, proiectanţilor ori a experţilor din partea firmei de consultanţă, vom reda mai jos patru declaraţii relevante făcute de către patru dintre cei prezenţi, oameni importanţi în derularea şi implementarea acestui proiect ce va moderniza infrastructura de apă şi de canalizare existentă, aducând la finalul lucrărilor localităţiile Văii Jiului la un nivel cu mult peste ce există în prezent chiar şi în unele din sectoarele Capitalei, sau ale marilor oraşe din ţară la acest capitol, lucru greu de crezut de către unii dar acesta-i adevărul, după cum au subliniat unii din specialiştii prezenţi înainte de conferinţă!
Costel Avram
„Am venit azi aici deoarece nu puteam să fiu departe de Apa Serv Valea Jiului, de această manifestare de astăzi fiindcă şase ani de zile am fost aici şi împreună cu ECHIPA am făcut ca Apa Serv Valea Jiului să fie primul operator de apă şi canalizare care semnează contract pe POIM. Dacă până acum vorbeam în calitate de director, acum vorbesc în calitate de reprezentant al acţionarului majoritar, şi în această calitate nu pot decât să mă bucur şi să felicit toată echipa acestei societăţi care a lucrat bine şi a atras faima în ţară! Pe lângă colegii din conducere, Cristi Ionică, Donisă şi ceilalţi, vreau să o felicit şi să-i dau Cezarului ce-i al Cezarului, colegei Monica Tarcea, fiindcă ea a fost liantul care ne-a adunat – şi pe mine ca director şi pe ceilalţi colegi, ajungând în situaţia în care suntem astăzi. În acelaşi timp, îl văd aici, alături, pe prietenul nostru Mircea Leschian, reprezentantul Ministerului Fondurilor Europene şi şeful organismului intermediar de la Timişoara, căruia doresc să-i mulţumesc acum pentru modul cum am lucrat alături în prima parte a proiectului pe POS Mediu, când, tot aşa, operatorul regional Apa Serv Valea Jiului a terminat primul şi fără nicio problemă ce era pe POS Mediu. Cred că împreună cu Cristi Ionică şi cu toţi ceilalţi colegi de la Apa Serv, Mircea, vei lucra tot aşa de bine şi POIM-ul care se desfăşoară în prezent la Apa Serv va avea tot aşa de multe rezultate notabile. Vă mulţumesc tuturor celor prezenţi pentru sprijinul acordat la aceste proiecte şi vreau să felicit conducerea Apa Serv pentru că astăzi, la această conferinţă, am ajuns în situaţia să se semneze câteva contracte din cele multe, 10-15, că nici nu mai le ştiu numărul, atâtea sunt! Sper ca celălalt operator regional, Apa Prod, să ajungă şi el din urmă operatorul de apă şi canalizare din Valea Jiului”, s-a adresat celor prezenţi Costel Avram, cu destulă emoţie în glas, semn că acolo unde ai rezultate nu poţi să uiţi niciodată cum a fost.
Cristian Ionică
Directorul general Cristian Ionică a vorbit chestiuni legate de partea tehnică a proiectului, prezentând cele două proiecte pentru care s-a semnat deja contractele de lucrări şi despre care am vorbit la început, precum şi proiectul pentru care s-a semnat joi, ce viza reabilitarea Staţiei de Tratare Zănoaga şi a aducţiunii de la Polatişte. În afară de aceste prezentări, din cuvântul său am reţinut următoarele:
„(…) La fel, cum am avut plăcerea să lucrăm pe anumite proiecte cu Hidroconstrucţia şi cum se va întâmpla şi acum, la alte proiecte, vreau să subliniez că avem plăcerea să lucrăm din nou şi cu Zona D. Lucrarea este la fel de sensibilă, ca să zic aşa, deoarece dacă la proiectul unde lucrează cei de la Hidroconstrucţia se lucrează într-o staţie, la proiectul unde vor lucra cei de la Zona D se lucrează prin tot Petroşaniul. Lucru care va deranja până la urmă pe mulţi din locuitorii Petroşaniului din cauza disconfortului creat, dar care va bucura pe toţi locuitorii după finalizarea lucrărilor, obiectivul acestor două proiecte fiind continuitatea alimentării cu apă potabilă, precum şi preluarea în condiţii de siguranţă şi respectarea tuturor normelor legate de canalizarea menajeră. Toate astea nu s-ar fi putut realiza dacă nu-i aveam alături de noi – nici nu ştiu cu cine să încep acum – pe domnul Mircea Leschian, care a cunoscut toate frământările noastre până am reuşit să implementăm primul Program Operaţional, pe cei din consiliul judeţean şi pe toţi colaboratorii şi partenerii noştri, începând de la proiectant şi constructor până la experţii din cadrul firmei de consultanţă şi aşa mai departe. Pot şi trebuie deasemenea să le mulţumesc colegilor mei, care sub coordonarea şefilor direcţi au dus o muncă de mai bine de zece ani, începând cu pregătirea marelui proiect, iar acum urmând o altă muncă, la etapa II, de implementare a proiectului. Dacă n-ar fi fost coordonaţi de către doamna Monica Tarcea, de către domnul Zbora, probabil că nu eram aşa mândri de ceea ce am realizat până acum. De fostul director general am zis la început şi meritele sale sunt recunoscute. Nu puteam să facem nimic dacă nu ne certam şi nu ne împăcam, de nenumărate ori, cu cei de la Halcrow, consultantul care ne-a ajutat foarte mult şi mi-aş dori ca acea colaborare bună să o avem şi cu colegii de la EPMC Consulting. Probabil că vor mai fi şi momente tensionate, dar toate aceste momente trebuie să le depăşim, pentru a ajunge la finalizarea obiectivelor din cadrul proiectului. Nu ne va fi uşor… De ce zic? Pentru că la o discuţie cu colegii mei eu le spuneam că de abia aştept să vină perioada de implementare a proiectului. La care colegii îmi spuneau: bine, bine, dar poate că ai uitat prin ce perioade am trecut în perioada implementării a ce s-a realizat… Nu în ultimul rând, vreau să amintesc aici şi de preşedintele CA al Apa Serv, Radu Mihail Sorin, căruia îi urez pe această cale şi La Mulţi Ani (nota red.: joi a fost marea sărbătoare creştină, Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril, iar cu două zile înainte rectorul UP şi-a serbat şi ziua de naştere)! Domnul Radu Sorin a reuşit cumva în toate acţiunile din etapa I să imprime o stare de calm, ca un profesor ce este la Universitatea din Petroşani, fiind chiar rectorul acestei instituţii. Chiar dacă la un moment dat ne-a considerat ca pe nişte studenţi, e bine că în momentele tensionate a reuşit să creeze un echilibru ca noi să mergem înainte”.
Mircea Leschian
Reprezentantul Ministerului Fondurilor Europene, Mircea Leschian, „finanţatorul” proiectului, cum plastic spunea joi Costel Avram la un moment dat, a avut numai cuvinte de laudă despre echipa şi conducerea Apa Serv Valea Jiului, fostă şi actuală, menţionând că se bucură de aceste rezultate remarcabile obţinute de operatorul de apă din Valea Jiului în atragerea de fonduri europene prin proiecte bine puse la punct din toate punctele de vedere.
„Sunt aici în calitate, cred, de principal partener al operatorului regional Apa Serv Valea Jiului. Ne considerăm mai degrabă parteneri decât altceva. Sigur că suntem finanţatori, cum şi sigur e că de multe ori când veneam pe aici auzeam termenul că venim în control… Dar termenul de partener mi se pare cel mai potrivi. Remarc şi că noi niciodată nu venim în control, că nu suntem nici poliţişti, nici de la Finanţe şi nici de la Curtea de Conturi. Pentru noi e foarte important ca aceste proiecte, pe care le implementăm în Regiunea de Vest a ţării, să aducă beneficii pentru locuitori în primul rând! Sunt chiar mândru şi onorat să fiu aici, pentru că Apa Serv este compania fanion din regiunea de vest în sectorul de apă şi canal, cifrele şi situaţia acesteia prezentând a fi una dintre cele mai bune companii din România! Şi o să vă spun de ce cred asta. În primul rând, situaţia statistică arată că Apa Serv a terminat pe POS Mediu primii în România, fără probleme, absorbind aproape maxim de bani ce se puteau absorvi. Sunt de asemenea primii care au semnat contractul pe POIM. După ştiinţa mea sunt printre primii care semnează acum contracte de lucrări! Trebuie să ştiţi că la nivel de ţară, pe Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) pe care se implementează proiecte pe apă şi pe canalizare, sunt momentan şase companii care au semnat pe POIM… Apa Serv fiind prima companie, plus alte cinci. Eu cred sincer că, pe lângă faptul că există aici expertiză, dedicare spre o astfel de muncă şi oameni foarte buni, ei reuşesc să absoarbă bani europeni. Cred că la proiectele astea europene trebuie să vorbim mai mult despre oameni, şi nu despre bani, oamenii sunt importanţi, căci fără ei, bine pregătiţi şi cu parteneri serioşi, devotaţi, să aibă expertiză şi seriozitate nu se poate face nimic. Aţi avut şi un pic de noroc în acest sens, că în zonă aţi lucrat cu companii serioase, cum este evident Hidroconstrucţia sau Zona D, cu care am avut contact în POS Mediu şi care sunt convins că vor face treabă bună şi pe POIM. Aţi avut, de asemenea, mare noroc că aţi lucrat cu Hargrow, o companie foarte serioasă la nivel naţional şi care v-a pus în postura să semnaţi primii! Sunt convins că lucrurile vor merge în continuare cât trebuie. Felicitări echipei de la Apa Serv, în primul rând, domnului Costel Avram, domnului Cristi Ionică, doamnei Monica Tarcea fără de care lucrurile ar fi mers cu siguranţă mult mai greu… În Regiunea de Vest sunteţi numărul 1, în ţară aţi semnat printre primii, felicitări. Consideraţi-ne în continuare partenerii voştri până la finalizarea POIM, dar chiar şi după aceea deoarece sunt convins că locuitorii Văii Jiului merită investiţii serioase şi pe viitor ca să le crească calitatea vieţii!”.
Monica Tarcea
În fine, dar nu în ultimul rând, doamna Monica Tarcea a ţinut să aducă mulţumiri tuturor celor care au sprijinit şi sprijină aceste realizări de netăgăduit, inclusiv fostului director general: „Aici la masă suntem adunate toate părţile ce au avut un rol important în implementare. Încep de la partenerii principali, noi, ca beneficiari, constructori, supervizori, proiectanţi, supervizorul cu reprezentanţi însemnând team lider, lider adjunct, director de proiect, colegii mei din UIP. Le mulţumesc tuturor! Sunt de asemenea multe alte părţi care au o influenţă mai mult sau mai puţin la aceste contracte, care nu au reprezentanţi la această masă. Şi vorbesc de anumite instituţii ale Statului Român care prin instrucţiuni, ordine, intervin în implementare şi care nu sunt direct răspunzători de implementare. Dar cei direct răspunzători de implementare sunt prezenţi în sală. Le mulţumesc azi tuturor şi să sperăm ca şi pe viitor să avem aceeaşi colaborare bună. Cum nu pot să nu spun acum şi de rolul important pe care domnul Costel Avram l-a avut în toate aceste proiecte, asigurându-ne, ca un om puternic, spatele, de câte ori am avut nevoie de ajutor. Să sperăm că va fi şi de-acum înainte alături de noi şi sunt convinsă de asta (…)”.
P.S. Mulţumim pe această cale domnului Daniel Preda, din cadrul Biroului de Presă al S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A. pentru buna calitate a pozelor trimise!