Comunicat de presă

Comunicat de presă

Timp de citire: 2 minute

Excursie în Italia pentru copiii beneficiari din cadrul 
Proiectului „DAR – Dăruieşte, Ajută, Respectă”

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Gurie, Episcopia Devei şi Hunedoarei  în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara, a organizat în perioada 7-14 noiembrie 2015 o vizită în Italia, în cadrul proiectului POSDRU „D.A.R.- Dăruieşte, Ajută, Respectă”.

Cei 40 de copii din localităţi izolate ale judeţului Hunedoara şi cei 10 experţi însoţitori au vizitat obiective educaţionale, culturale şi turistice din zona de nord a Italiei. Gazdă le-a fost Organizaţia Terre Comuni din localitatea Tione di Trento, coordonată de profesorul Tiziano Salvaterra, al cărei principal scop este orientarea şi consilierea tinerilor aflaţi în dificultate.

Datorită faptului că în 2016 se aniversează 100 ani de la începerea primului război mondial în Italia, grupul a fost invitat la muzeul dedicat acestui eveniment istoric din oraşul Trento. Totodată, copiii s-au întâlnit cu un general al armatei italiene a vânătorilor de munte, care le-a prezentat echipamentul şi armamentul de luptă. Vizita s-a încheiat la impresionantul clopot denumit Maria Dolens din localitatea Rovereto, un simbol al păcii, toleranţei şi bunei înţelegeri între popoare.

Un alt obiectiv important a fost vizita la Şcoala Profesională din Tione di Trento, unde grupul a fost întâmpinat de 4 eleve de origine română şi de o parte din elevii italieni, care au făcut o scurtă prezentare a sistemului de învăţământ profesional din şcoala lor. Copiii din grupul hunedorean au venit îmbrăcăţi în costume tradiţionale specifice zonei din care provin şi au realizat o mică expoziţie cu icoanele pictate în cadrul Activităţii 6 „Împreună” a proiectului desfăşurată în tabăra de la Muncel. Scopul acestei întâlniri a fost acela de a scoate încă o dată în evidenţă importanţa pe care o are şcoala în realizarea unui proiect de viitor.

În zilele următoare, au fost vizitate obiectivele turistice şi culturale din Veneţia şi Verona, precum şi un atelier de prelucrare a sticlei din insula Murano. Aici, copiilor li s-a făcut o demonstraţie de măiestrie în arta sticlăriei. În timpul vizitei la Verona, grupul a fost primit de părintele Codrea Gabriel de la parohia ortodoxă română, care le-a vorbit despre comunitatea românească de la Verona şi despre greutăţile celor aflaţi departe de ţara natală.

Experienţa acestei excursii a fost benefică din mai multe puncte de vedere. În primul rând, a facilitat schimbul de informaţii şi modele de bune practici cu scopul de a asigura transferabilitatea acestora în cadrul activităţilor proiectului. În al doilea rând, a creat oportunitatea încheierii unor partneriate de colaborare în domeniul formării şi orientării profesionale. Nu în ultimul rând, locurile vizitate i-au impresionat pe copii, mai ales că mulţi dintre ei erau la prima excursie din viaţa lor.

Proiectul, cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007–2013, AXA PRIORITARĂ 2 „Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii”, Domeniul major de intervenţie 2.2 Prevenirea şi corectarea părăsirii timpurii a şcolii, POSDRU/188/2.2/S/155547, se implementează în perioada iulie – decembrie 2015.

Detalii suplimentare puteţi obţine de la:
Persoană contact: Pr. Mircea-Marius Mihuleţ
Funcţie: Expert în derularea activităţilor din cadrul campaniei de conştientizare
Tel: 0254.211.241; 0745.592.872; Fax: 0254.211.241;
Poştă electronică: mircea.mihulet@gmail.com

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii