Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a fost convocat astăzi de prefectul județului Hunedoara, Vasilică Potecă, pentru a analiza, discuta și aproba o hotărâre privind implementarea „Procedurii operaționale pentru gestionarea cazurilor de infecție cu noul coronavirus”, aprobată prin Hotărârea nr. 3/2020 a CNSSU, precum și pentru aprobarea unor măsuri organizatorice pe teritoriul județului Hunedoara.
Procedurile menționează exact ce se întâmplă cu persoanele suspecte de infecția cu noul coronavirus.
La intrarea în carantină se efectuează un test pentru COVID- 19 persoanelor asimptomatice venite din zonele afectate. Pe timpul carantinării persoanelor carantinate li se vor cere, de către personalul DSP Hunedoara, date privitoare la starea de sănătate. În funcție de datele primite, reprezentantul DSP din CISU va stabili măsurile care vor trebui urmate și le va transmite ISU, IPJ, IJJ, Serviciului de Ambulanță. Persoanele pentru care se stabilește măsura de carantinare în spațiile special amenajate sau izolate la domiciliu au dreptul la concediu medical. DSP ia zilnic legătura telefonic, prin ofițerul de serviciu cu persoanele izolate la domiciliu, pentru a monitoriza starea lor de sănătate. Aceste date se transmit zilnic la Ministerul Sănătății, CNSBP Timișoara și Instituția Prefectului.
Medicii de familie asigură monitorizarea, în caz de nevoie, a persoanelor izolate, aflate pe lista lor de pacienți, și eliberează concediile medicale.
Nerespectarea obligațiilor privind izolarea la domiciliu poate constitui o încălcare a legislației penale sau contravenționale care reglementează domeniul sănătății publice.
Cetățenii pot solicita sprijinul în vederea asigurării alimentației necesare și a altor necesități de trai, pe perioada izolării la domiciliu, aceste servicii vor fi asigurate de către unitățile administrativ teritoriale, sub supravegherea DSP.
Persoanele simptomatice care întrunesc criteriile definiției de caz, și care se prezintă la o unitate sanitară, rămân în această unitate, în izolare, li se recoltează o probă care va fi transportată la cel mai apropiat centru de testare în regim de urgență. În cazul în care testul este pozitiv, pacientul va fi transportat la cea mai apropiată secție de boli infecțioase.
Ieșirea din carantină se face după 14 zile, cât și la externarea din spital, dacă pacientul este clinic sănătos, se va face după efectuarea a 2 teste negative pentru COVID- 19 efectuate la un interval minim de 24 de ore.