Cică, până în 2027, / În Valea Jiului se vor investi 290...

Cică, până în 2027, / În Valea Jiului se vor investi 290 milioane de euro prin cele șase programe operaționale europene

Timp de citire: 10 minute

Comisarul european pentru Coeziune și Reforme, Elisa Ferreira: „Noi vom putea face să vă sprijinim în aceste idei, firește cele care sunt bune și sustenabile, ca acestea să se concretizeze” • Aceasta e prima întrebare: va avea Valea „idei bune și sustenabile”? • A doua întrebare: câte locuri de muncă și în ce domenii vor genera sutele de milioane de euro investite în Valea Jiului? • A treia întrebare: care vor fi firmele în buzunarele cărora vor intra consistentele fonduri europene (obișnuitele firme de „casă”, firmele apropiate de interesele grupurilor politice și administrației locale ș.a.)?

 

Mult așteptatul eveniment de către primari și oameni de afaceri din Valea Jiului s-a petrecut, cum spuneam și în ediția trecută a ziarului nostru, joia trecută, când în Valea Jiului au ajuns doi dintre cei care pot aduce în cele șase localități ale noastre dacă nu mai multe raze de speranță, în ceea ce privește implementarea unor proiecte europene care să se deruleze până în 2027 în zonă, atunci, cu siguranță mai mulți bani în buzunarele antreprenorilor și grupurilor lor de interese. Ne gândim, în primul rând la proiecte care să deschidă oportunități de noi afaceri menite să creeze noi locuri de muncă și, astfel, să nu ne mai plece tinerii, dar și la proiecte care să dezvolte infrastructura și, implicit, turismul zonal și calitatea vieții, ori care să aducă, masiv, acele reabilitări energetice de blocuri, de care orașele noastre și cetățenii au atâta nevoie. A fost vorba de comisarul european pentru Coeziune și Reforme, Elisa Ferreira, și de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. Cei care, alături de șeful de la ADR Vest, Sorin Maxim, o altă „rotiță” importantă în tot acest mecanism ce cuprinde fondurile europene și proiectele depuse, au discutat cu autoritățile locale și cu reprezentanții asociațiilor din Petroșani și Petrila despre fondurile europene în valoare de 290 milioane de euro alocate Văii Jiului prin cele șase programe operaționale în perioada de programare 2021-2027. Iată, mai departe filmul evenimentelor și declarațiilor celor doi oficiali amintiți.

 

Petrila și Petroșani – vizitate joia trecută de comisarul european Ferreira și ministrul MIPE

Trebuie să spunem în acest rezumat al vizitei celor doi înalți oficiali și a delegației care i-a însoțit, că obiectivele vizitate au fost mai multe, nu doar Aula Universității din Petroșani, unde a fost finalul acțiunii, este vorba de exemplu de fosta Mina Petrila, unde oficialii au vizitat atât Muzeul „Salvatorului Minier” și zona preparației, gazde fiindu-le cei de la consiliul județean, cei care au cumpărat clădirile minei, autoritățile locale din Petrila și alții. Tot în Petrila oaspeții au vizitat zona viitorului hub de robotică și școala generală modernizată cu bani europeni.

Revenind la Petroșani, ultima etapă a vizitei de joia trecută, comisarul european, doamna Ferreira din Portugalia și ministrul de la Proiecte Europene, Boloș, au avut o întâlnire de lucru cu cei din Asociația pentru Dezvoltare Teritorială Integrată „Valea Jiului”, în Aula Universității din Petroșani, începând cu ora 11,00. În sală, cum spuneam, au participat autorități locale, în frunte cu toți cei șase primari și viceprimari, reprezentanți ai așa zisei societăți civile și ai mediului academic, precum și mulți tineri și studenți.

 

Ce a avut să ne transmită comisarul european Elisa Ferreira la Petroșani

Ambii înalți oficiali au încercat pe parcursul discursurilor și dialogurilor cu cei prezenți să prezinte oportunitățile de finanțare cu fonduri europene pentru regiunea Văii Jiului. Practic, vorbim aici de una dintre cele patru regiuni, pentru care s-a pus la bătaie mecanismul Investițiilor Teritoriale Integrate, acel ITI de care se tot vorbește de vreo patru ani încoace și care a devenit funcțional conform Acordului de Parteneriat 2021-2027 ce a fost semnat cu o zi înainte de ziua de joi, la Alba-Iulia, de către prim-ministrul Nicolae Ciucă și comisarul european prezent la Petroșani, cel care va avea un mare rol în coordonarea și supravegherea acestui ITI, astfel încât să nu se producă ruperi și derapaje în accesarea acestor fonduri și în implementarea proiectelor.

„Încercăm să creăm condiții, astfel încât un investitor, dar nu unul care poluează, ci unul care e orientat spre mediu, să se gândească să vină în regiunea dumneavoastră, pentru că e mai bine decât în altă parte. Creând aceste condiții, cu finanțare, cu suport tehnic, vrem să aducem o gură de oxigen pentru economie și să contribuim astfel la crearea de locuri de muncă bune, așa încât tinerii să își dorească să rămână aici și să încerce să se dezvolte și să-și programeze viața lângă familiile și comunitatea lor”, a transmis, printre altele, comisarul european Elisa Ferreira.

„Trebuie să vă spun că am vizitat multe locuri din Europa, dar ce am găsit aici în mod special, la dumneavoastră în zonă, este capacitatea celor de aici de a renaște precum pasărea Phoenix. Văd că aveți multe proiecte și o energie puternică, iar oamenii cu care am stat de vorbă am observat că sunt legați de comunitate și cred că de aceea noi vom putea face să vă sprijinim în aceste idei, firește cele care sunt bune și sustenabile, ca acestea să se concretizeze. Adică să putem face prin voi locuri de muncă, atât de necesare acestei zone care a avut de suferit din cauza istoriei și a evoluției. Mulțumesc pe această cale celor de-aici pentru ceea ce fac, pentru că se implică și vreau să vă urez noroc, iar peste doi ani, dacă voi veni să vizitez zona, îmi doresc să văd o schimbare și o modernizare evidentă față de ce este azi”, a mai susținut comisarul european la Petroșani.

„Ne uităm la aceste locuri frumoase care au nevoie, în schimb, de un impuls, și de aceea vom încerca să creștem potențialul și să dezvoltăm zona, Ceea ce înseamnă că nu-i vom lăsa pe oamenii de-aici să fie abandonați. Am stat de vorbă cu localnici și prin ce mi-au spus am încercat să înțeleg situația, astfel încât să fim pregătiți să le oferim răspunsul potrivit la nevoile dumnealor. Pornind de la foștii mineri, continuând cu autoritățile locale și cu cei din societatea civilă și cu elevii care învață aici și care se specializează într-un domeniu de viitor, robotica, cred că este încurajator să-i vedem pe toți implicați și cu speranțe pentru viitor. De aceea, ne aflăm aici și vreau să spun că nu eu sau domnul ministru vom face singuri ca lucrurile, ci dumneavoastră, cu toții, căci fără implicare, fără efort nimic nu se poate face (…)”, a mai precizat comisarul european celor prezenți în sală.

 

O scurtă concluzie la ceea ce ne-a transmis joi comisarul european la Petroșani

 

Ultima parte a discursului comisarului european Elisa Ferreira certifică încă o dată ceea ce noi de la ZVJ o tot spunem: dacă lucrurile nu se fac cu cap și nu se implică toată lumea, în primul rând autoritățile locale și județene, ministerele și așa mai departe, atunci va fi degeaba această felie uriașă de „tort” care ne este pusă la dispoziție. Cu substrat, comisarul european a încercat să transmită acest lucru. Chiar dacă a vorbit în limba engleză, iar de tradus în română n-a mai făcut-o nimeni, să sperăm că toți primarii prezenți, viceprimarii, consilierii județeni și locali, conducerea administrației de la vârful consiliului județean au înțeles printre rânduri ce semnal a tras oficialul european care se va ocupa de coordonarea și implementarea acestui program european care a primit „botezul” la Alba-Iulia săptămâna trecută prin semnarea acordului respectiv. Dacă nu au înțeles, atunci Dumnezeu cu mila… dar să sperăm că nu e cazul deși în ceea ce s-a întâmplat în România ultimilor 32 de ani orice este posibil și atunci, dacă treaba va sta tot așa, atunci cu siguranță vom pierde și acest tren. Dar să nu fim pesimiști și să privim cu încredere, bazându-ne pe faptul că toți am învățat lecția din greșelile trecutului și vom face ce trebuie în continuare (deși, vorba unui prieten, „banul, ochiul satanei și să te ții când vom auzi cine știe ce alte minuni peste vreo câțiva ani…” – să sperăm că nu!).

 

4 zone speciale din țară vizate în „Acordul de Parteneriat” semnat, printre ele și Valea Jiului

 

Înainte de a vă reda și câteva aspecte din ce a avut de spus și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene de la microfonul scenei din Aula Universității din Petroșani, trebuie reamintit că ITI reprezintă un „instrument financiar” pus pe tapet de Comisia Europeană încă din 2018, deci în exercițiul financiar trecut. În Acordul de Parteneriat semnat la Alba-Iulia pentru perioada 2021-2027 microregiunile Delta Dunării, Valea Jiului, „Țara de Piatră” – Regiunea Moților și „Țara Făgărașului” vor primi fonduri importante pentru dezvoltarea integrată, ceea ce înseamnă nu doar bani pentru infrastructură ci și bani pentru dezvoltarea mediului de afaceri și crearea de noi locuri de muncă care să aducă acea dezvoltare zonală a celor patru regiuni amintite.

 

POTJ – alocare de 2,5 miliarde euro pentru șase județe (25% revin județului Hunedoara)

 

Pe de altă parte, Programul Operațional de Tranziție Justă (POTJ), are o alocare totală de 2,5 miliarde euro, fiind intitulat de europeni un program care să atenueze „impactul socio-economic al tranziției la neutralitatea climatică. Există pentru acest program 6 județe vizate: Hunedoara, Gorj, Dolj, Mureș, Galați și Prahova. Inițial se vorbea doar de județele foste miniere, Hunedoara și Gorj, dar între timp au mai apărut și alte patru județe afectate serios de restrângerea activităților economice. Chiar și așa, din suma de două miliarde și un pic de euro, județul Hunedoara are alocată un sfert, ceea ce nu-i puțin lucru, adică suma de 510,65 milioane euro! Mai mult, în cadrul acestui Program, Văii Jiului reamintim că-i revin 180,5 milioane de euro, fonduri ce vor fi disponibile în vederea europenilor pentru dezvoltarea a „cel puțin 1.200 de întreprinderi noi sau existente inclusiv în domeniul furnizării de servicii în domeniul turismului și crearea a 2.300 de noi locuri de muncă, servicii de calificare și recalificare pentru 6.000 de persoane”, precum și pentru „producția de energie regenerabilă, transport ecologic către școli, spitale, cămine de bătrâni, extinderea transportului public verde pentru scoaterea din izolare a comunităților defavorizate”, sau pentru „susținerea investițiilor productive în întreprinderi mari, care produc tehnologii pentru energia verde, hidrogen și alte produse necesare tranziției la neutralitatea climatică a României”. Deci toate acestea nu le spune ZVJ, le spune Programul european și pe acești pași se merge.

 

Ministrul Marcel Boloș a explicat încă o dată și la Petroșani situația fondurilor europene și a acestui program european

 

Multe din aceste lucruri de mai sus au fost punctate și în discursul ministrului Marcel Boloș din Aula Universității din Petroșani: „Spuneam ieri, la semnarea Acordului de Parteneriat, că fondurile europene nu lasă pe nimeni în urmă. Ei bine, Valea Jiului primește în 2021-2027 o finanțare de aproape 290 de milioane de euro, pe care îi putem investi în dezvoltarea acestei zone, în crearea de locuri de muncă, reconversie profesională, turism și cultură. Mai mult, în zona Văii Jiului există un parteneriat activ între autoritățile locale și comunitate, care se concretizează în proiecte finanțate din bani europeni, cum este cel de regenerare urbană și reconversie a ansamblului istoric al Exploatării Miniere Petrila. O dată cu noua perioadă de programare, în care Valea Jiului este inițiativă teritorială integrată, avem 6 programe operaționale (nota red: cele șase sunt – Programul Operațional Educație și Ocupare, Programul Operațional Sănătate, Programul Operațional Regional Vest, Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială, Programul Operațional Dezvoltare Durabilă, Programul Operațional Educație și Ocupare pe componenta de Educație), prin care putem investi pentru a revela potențialul acestei zone.

Îi mulțumesc încă o dată comisarului European, doamnei Elisa Ferreira pentru tot sprijinul pe care îl acordă dezvoltării Văii Jiului și pentru deschiderea pe care a arătat-o față de problemele oamenilor de aici. Autorităților locale le promit că vor găsi în mine întotdeauna un partener pe care se pot baza pentru identificarea investițiilor, care să schimbe viața oamenilor și, în această notă, le transmit un mesaj ce a fost rostit cândva de Ion I.C Brătianu: Fiți cât de modești pentru persoana dumneavoastră, nu fiți modești pentru cei pe care îi reprezentați (…).

Programul operațional pentru tranziție justă are 500 de milioane de euro alocate, Strategia pentru Valea Jiului are alte 100 de milioane de euro numai prin programele operaționale pe care le avem prin politica de coeziune! Recent, împreună cu președintele Consiliului Județean, am semnat contractul de infrastructură de apă și canalizare – iată, peste 270 milioane de euro s-au adăugat în bugetul acesta generos de investiții. Și iată, dacă adunăm cele trei bugete, sunt peste 900 de milioane de euro, pentru perioada de programare 2021-2027! (…)”.

 

O scurtă concluzie și de final…

Pornind de la ceea ce ne-a spus ministrul, legat de cele peste 900 de milioane euro, deci aproape 1 miliard de euro, bani care n-au ajuns într-o perioadă atât de scurtă niciodată în județul Hunedoara (!), trebuie să subliniem încă odată ce șansă ni s-a dat! Să sperăm că vom și cunoaște ceea ce trebuie să facem ca să nu pierdem acești bani, sau să nu ne facem de râs, prin scrierea și depunerea de proiecte viabile, bine țintite și de interes general, proiecte integrate pentru toată zona și nu doar pentru o localitate sau alta, deci la nivel mare nu la „pitici”… Restul concluziilor vă lăsăm pe dumneavoastră să le trageți.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii