CEVJ vrea fonduri pe Tranziție Justă, dar n-are studii de fezabilitate

CEVJ vrea fonduri pe Tranziție Justă, dar n-are studii de fezabilitate

Timp de citire: 2 minute

La CEVJ se discută chiar de fonduri pe Tranziția Justă pentru investiții importante. Și asta în condițiile în care, la ora actuală, nu există studii de fezabilitate. Problema a fost ridicată de către liderii de sindicat și ministrului Sebastian Burduja, săptămâna trecută, la București.

Se vorbește despre investiții, investitori și fonduri europene la nouă societate pe care funcționează mineritul din Valea Jiului. În toate aceste planuri s-a uitat însă de fundamentul care stă la baza lor, și anume de studiile de fezabilitate. CEVJ este sigura societate interesată să accesaze fonduri externe, dar care nu are niciun studiu prin care să se demonstreze că planurile sunt și fezabile. Săptămâna trecută, liderii de sindicat din Valea Jiului au ridicat această necesitate la ministerul de resort.

„Am discutat despre necesitatea demarării studiilor de fezabilitate pentru grupul pe gaz. Care, repet, se află în Programul de guvernare al coaliției PSD-PNL. Și despre studiile de fezabilitate în ceea ce privește microhidrocentralele, cea de pe Baleia și cea de pe Jiu, precum și studii de fezabilitate pentru parcurile fotovoltaice. Vreau să vă spun că am mai avut o serie de întâlniri la minister, sunt bani pe fondul de Tranziție Justă și pe fondul de dezvoltare, doar că toți aplicanții pentru realizarea unor investiții în cadrul ministerului au studiile de fezabilitate făcute. Noi, din păcate, nu avem aceste studii de fezabilitate, suntem singura companie care a aplicat, dar care nu are realizate aceste studii de fezabilitate”, a spus Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele.

Studiile de fezabilitate înseamnă timp și bani. Două aspecte sensibile la Complexul Energetic Valea Jiului.

„Așa cum este procedura legală, orice proiect de investiție trebuie să fie precedat de studii de fezabilitate, în mod clar că aceste studii trebuie făcute, trebuie găsite resurse și modalități pentru realizarea lor. Am avut discuții atât cu ministrul Sebastian Burduja cât și cu președintele C.A , eu cred că se vor găsi soluții. În orice caz, noi o să continuăm să facem tot ceea ce ne stă în putință ca aceste studii de fezabilitate să se facă pentru a putea avea acces la acei bani europeni. Durează între 3 și 6 luni realizarea unui astfel de studiu, nu cred că se poate face de pe o zi pe alta. E clar că este și în funcție de obiectul studiat. Dacă vorbim despre studiul de fezabilitate a grupului pe gaz, acela clar durează mai mult, dacă vorbim despre realizarea studiului pentru panourile fotovoltaice, cred că acela se poate face mult mai repede”, a declarat Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele.

Complexul Energetic Valea Jiului are o lună de când funcționează. Deocamdată, noua conducere are planuri și, spun ei, și direcții clare de a face din societate una viabilă. Cât despre studiile de fezabilitate, atât pentru grupul pe gaz, cât si pentru microhidrocentra sau parcurile fotovoltaice, e clar că trebuie făcute rapid. Pentru a nu pierde primul tren care mai poate opri la CEVJ, anume Tranziția Justă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii