Pentru domeniul schiabil Șureanu. Primarul Jurca vrea fonduri pe „Tranziție Justă”

Pentru domeniul schiabil Șureanu. Primarul Jurca vrea fonduri pe „Tranziție Justă”

Timp de citire: 2 minute

Povestea domeniului schiabil Șureanu ar putea deveni realitate. Administrația publică locală pregătește proiectul și vrea să acceseze fonduri pe Programul „Tranziție Justă”. De altfel, la nivelul Văii Jiului, sunt discuții despre dezvoltarea turismului la nivel integrat, iar în dezbatere publică este chiar un Masterplan.

Orașul Petrila își dorește fonduri pe Tranziție Justă pentru a construi domeniul schiabil pe partea hunedoreană a masivului Șureanu. De ani de zile, primăria s-a chinuit să intre în posesia unor terenuri și să dea la schimb altele, procedură care a tărăgănat situația foarte mult timp. Acum, că tot se vorbește în zona noastră de un Masterplan pentru turism, administrația petrileană se pregătește pentru deschiderea apelului de proiecte pe „Tranziție Justă”.

„La domeniul schiabil Șureanu am reușit să revizuim studiul de fezabilitate conform ultimelor cerințe făcute de RNP. La momentul de față pregătim documentațiile pentru avizare și, sper eu ca până anul viitor, când se va da drumul la finanțările pe Tranziție Justă, sigura posibilitate de finanțare, să avem toate documentele pregătite pentru depunerea proiectului”, a declarat Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.

Proiectul care prevede Dezvoltarea și extinderea domeniului schiabil Șureanu este inclus chiar în Masterplanul pe turism al României, și aceasta pentru că zona are potențial.

„În mare, proiectul prevede amenajarea unei parcări la bază, cu tot ceea ce înseamnă funcționare. Se va amenaja o clădire care să deservească serviciile de strictă necesitate în stațiune, precum Salvamont și Jandarmerie montană. Va fi și o linie de telegondolă de 1,6 km, o aducțiune de apă pentru tunurile de zăpadă și pentru necesarul de apă de la baza pârtiei și, sus în șaua Șureanului, se va amenaja un hangar pentru ratrak-uri de bătut zăpada. În mare, cam asta presupune proiectul”, a mai adăugat edilul.

„Tranziția Justă” este singura cale prin care administrația publică locală poate accesa fonduri pentru Șureanu. De altfel, dezvoltarea integrată a Văii Jiului prin acest fond chiar asta presupune: cât mai multe inițiative de dezvoltare economică, care să genereze o calitate mai ridicată a vieții pentru locuitori și transformarea într-o destinație turistică în care identitatea zonei este pusă în valoare.

Domeniul schiabil Șureanu are perspectivele să devină o stațiune de vis pentru iubitorii sporturilor de iarnă, însă până atunci totul se rezumă la fondurile pentru dezvoltarea acestui loc. Faptul că domeniul schiabil din Petrila este inclus în masterplanul României nu poate fi decât un avantaj, care poate cântări semnificativ pentru obținerea fondurilor europene.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii