Că tot a ajuns SUP într-un dosar la DNA… Totul despre noua...

Că tot a ajuns SUP într-un dosar la DNA… Totul despre noua construcţie, direct de la sursă…

Timp de citire: 8 minute
După investiţia de 130 de milioane lei noi în reparaţia capitală, ce cuprinde şi construirea unei anexe cu cinci etaje şi un bloc operator nou, Spitalul de Urgenţă Petroşani (SUP) va fi unul dintre cele mai moderne şi mai mai bine dotate spitale din România.
– Domnule doctor, acum un an nu era nimic aici în faţa spitalului şi parcă dintr-o dată a răsărit o clădire la care încă se lucrează. Mulţi din Petroşani, care poate urmăresc mass-media locală mai puţin şi au scăpat primele ştiri legate de acest subiect, se întreabă ce e cu noua clădire. Pentru aceştia şi pentru cititorii ZVJ vă rugăm să ne spuneţi ce e cu această construcţie nouă? – Plecând de la modul în care v-aţi exprimat, ştiu că unii ar spune că acum un an era în curtea spitalului un mic parc care a fost distrus, ca să-i citez pe unii… Consider că afirmaţia aceasta nu este cea mai fericită pentru că pe locul vechiului părculeţ se ridică la ora actuală o clădire anexă spitalului, clădire care va fi de aproape aceleaşi dimensiuni cu construcţia actuală a SUP. Vorbim de un corp tot cu cinci etaje, cu o întindere ca lungime ceva mai mică decât spitalul vechi şi care va adăposti practic o parte din SUP, de care Petroşaniul, cadrele medical-sanitare şi pacienţii, actul medical în general aveau o mare nevoie. De ce spun că va adăposti o parte din spitalul actual? Pentru că la ora actuală SUP are 657 de paturi. Dacă s-ar fi făcut reparaţia capitală strict la clădirea în care ne găsim în momentul de faţă – conform proiectului iniţial, s-ar fi presupus ca din saloanele de 7 paturi, câte sunt acum, să se facă saloane de maxim 4 paturi cu un grup sanitar propriu, conform cerinţelor şi standardelor impuse, ceea ce ar fi însemnat că s-ar fi pierdut la finalul lucrărilor aproximativ 170 de paturi.
– Şi atunci aţi găsit o altă soluţie!
– Da. În condiţiile respective ne-am gândit că e necesar să apară o altă clădire, în care să punem aceste paturi pe care le-am fi pierdut, astfel încât să nu scadă numărul de paturi din spital. Găsindu-se această soluţie, s-a optat şi pentru o creştere uşoară a numărului de paturi, urmând să se comaseze, dacă pot spune aşa, în această incintă spitalicească cam tot ce înseamnă secţii ale SUP şi a unui spital modern. Vorbesc aici inclusiv de HIV şi partea ce ţine de Centrul de Sănătate Mintală.
– Să înţelegem că noua clădire va cuprinde cele 170 de paturi, plus câteva sute din clădirea veche?
– Da. În clădirea veche vor rămâne 460-480 de paturi, restul vor fi trecute în noul corp al SUP care se ridică acum.
– Asta înseamnă că şi în corpul actual al SUP spaţiul va fi mai aerisit, saloanele asemenea…
– Nu vorbim neapărat de spaţiu… Vedeţi dumneavoastră, spitalul acesta la momentul la care a fost construit, în 1977 fiind dat în folosinţă, răspundea la anumite normative, de suprafaţă, de volum de aer pentru fiecare pacient şi aşa mai departe. La momentul respectiv, spitalul avea în jur de 1.070 de paturi. Vă daţi seama că în aceste condiţii, înghesuiala din saloane şi de pe coridoare era mai mare decât la ora actuală. Mai mult, conform normativelor de-atunci exista la fiecare etaj un grup sanitar pentru bărbaţi şi un grup sanitar pentru femei pe o aripă de spital, normativ care la ora actuală nu mai este acceptat. Ca atare, am optat pentru transformarea fiecărui salon, din cei 36 mp ai unui salon 6 mp vor reveni grupului sanitar, care va avea cabină de duş, toaletă şi chiuvetă. Restul de aproape 30 mp vor rămâne pentru cele patru paturi. Normativele la ora actuală presupun 7 mp de pat. Sunt convins că pentru pacienţi, în mod special, va fi o altă abordare în ceea ce înseamnă confort şi cazare în spital, dar şi în ceea ce înseamnă îngrijiri şi act medical modern.
– Trebuie menţionat că o dată cu aceste modificări demne de secolul XXI, abordaţi şi schimbarea în ceea ce privesc sălile de operaţie… Este o problemă mai veche a SUP şi ştim că, în calitate de chirurg, nu doar de manager, v-aţi dorit demult nişte săli de operaţie moderne, dotate corespunzător. Cum comentaţi?
– Acesta e un alt capitol, la care deja lucrurile au început să fie puse în practică, deocamdată în proporţie de 30% aş putea zice. E vorba de noul bloc operator, care este construit deja la roşu – cu ghilimelele de rigoare – în prelungirea actualului bloc operator. Urmând să cuprindă la final 8 săli de operaţie, identice şi dotate cu tot ce trebuie, pentru toate specialităţile chirurgicale din spital. Aceste săli de operaţie vă asigur că o să răspundă la toate standardele actuale. Mă bucură această treabă pentru că atât eu, cât şi colegii mei ne vom putea desfăşura activitatea în condiţii mai apropiate de ce înseamnă chirurgia actuală şi medicina în general.
– Când credeţi că veţi beneficia de aceste săli noi de operaţie?
– Teoretic această lucrare este programată să se încheie la finalul anului 2017. Dacă ţinem cont de ritmul în care au venit banii de la Ministerul Sănătăţii, părerea mea este că se vor mai adăuga din păcate câţiva ani.
– Să revenim la noul corp de spital. Ce va mai conţine, pe lângă ce ne-aţi spus până acum?
– Va conţine, practic, pe lângă saloanele de care am vorbit, o parte din secţii. Va exista o legătură cu actuala clădire, la etajele unu şi doi, printr-un pasaj care va fi construit. La partea de parter se va muta Anatomia Patologică, sala de şedinţe şi o parte din Compartimentul HIV-SIDA, iar la celelalte etaje vor fi o serie de secţii. Care vor fi secţiile mai exact urmează să le stabilim în momentul în care vom ajunge să finalizăm lucrarea. De ce spun asta? Deoarece la ora actuală se lucrează la clădire, astfel încât se va ajunge să fie finalizată. În momentul finalizării lucrării, practic noul corp va funcţiona în prima fază pentru secţiile din spitalul vechi care vor urma să fie renovate. Şi atunci paturile de-acolo vor fi mutate în noua clădire, iar dacă ţinem cont de densitate probabil că două etaje şi jumătate se vor muta în clădirea nouă. Ceea ce va însemna că pe două etaje de la corpul vechi va putea fi atacată lucrarea de modernizare. La ora actuală în clădirea veche nu se poate lucra sub exploatare cu pacienţii prezenţi în zonă deoarece disconfortul pentru pacienţi şi medici ar fi mult prea mare, iar lucrările sunt complexe… Trebuie să se vină la fiecare salon cu alte reţele de alimentare cu apă, canalizare, termoficare şi energie electrică. Mai există şi o treabă obligatorie pentru spital: trebuie să rămânem în permanenţă la capacitatea existentă pentru a ne putea desfăşura activitatea şi pentru a ne putea onora contractul cu Casa de Asigurări, respectiv de a putea să ne luăm salariile.
– Ca o concluzie şi să se înţeleagă bine, proiectul de reparaţii capitale vizează nu doar construirea noii anexe, ci şi reabilitarea şi modernizarea corpului dat în folosinţă în anul 1977?
– Da. Cu excepţia ambulatoriului de specialitate, care a avut făcută reparaţia capitală şi dotarea pe fonduri europene, prin intermediul şi cu sprijinul primăriei, tot restul clădirii vechi şi ale clădirilor din incinta spitalului se vor moderniza şi reabilita în urma acestui proiect de reparaţie capitală.
– Cât costă proiectul şi de unde vin banii?
– Lucrările costă aproximativ 130 de milioane lei noi, fără TVA, asta presupunând proiectarea, reparaţiile capitale şi dotarea cu aparatură a secţiilor. Banii vin de la Ministerul Sănătăţii.
– Ce aparatură specială v-aţi dori în spital?
– Nu e vorba de dorinţă… Există deja o listă de aparatură care a fost cuprinsă la licitaţie şi licitaţia s-a finalizat, acea listă rămânând bătută în cuie.
– Bun, atunci să vă întrebăm altcumva… Dacă ceva de pe lista respectivă este mai deosebit, ceva de ce spitalul, medicii, pacienţii aveau nevoie?
– Deci, lista conţine tot ce înseamnă la capitol dotare a blocului operator, a terapiei intensive, respectiv partea de imagistică, tomograful şi RMN-ul.
– Acesta pare un mare pas înainte!
– Aşa este, pentru SUP va fi, într-adevăr, un mare pas înainte, ceea ce nu poate decât să ne bucure pe toţi cei din Petroşani şi din Valea Jiului.
– Una peste alta, vedeţi prin 2020 spitalul finalizat, modernizat în totalitate, cu noile clădiri funcţionale şi dotate cu tot ce trebuie unui act medical modern?
– Există speranţe să se întâmple până atunci ceea ce spuneţi, dar cu condiţia ca fondurile să vină de la minister măcar în ritmul în care au venit anul acesta, dacă nu într-un ritm mai susţinut.
– Ce v-aţi dori cel mai mult pentru SUP în viitorul apropiat, dacă nu ca manager, ca medic?
– Să funcţioneze la întreaga capacitate din punct de vedere al celor care constituie corpul medical.
– Să înţelegem că există în continuare probleme din punctul de vedere a lipsei personalului medical pe anumite specialităţi?
– Da, există în continuare probleme, nu doar de ce spuneţi, dar şi de dotare, sau legate de contractul cu Casa de Asigurări, care limitează mult o serie de acţiuni… Există  de exemplu probleme la partea de Radiologie. Am putea face investigaţii pentru partea de Ambulator, ceea ce ar însemna pentru spital undeva la 50-60.000 lei pe lună, însă Casa de Asigurări ne decontează între 28-32.000 lei pe lună. Ceea ce înseamnă că restul pacienţilor, din păcate, trebuie reprogramaţi, deşi capacitate ar exista. Dar, să sperăm că se vor rezolva în cele din urmă toate aceste probleme…
– O ultimă întrebare… Când aţi fost instalat în funcţie, vă gândeaţi că veţi fi managerul care va contribui la progresul acestui spital?
– Nu mă gândeam atunci că vom ajunge cu spitalul la punctul acesta. M-am bucurat pe parcurs că au existat oportunităţile şi posibilităţile acestea şi să sperăm că lucrurile să meargă bine până la final. Ar fi bine şi normal ca tot ceea ce ne-am propus să fie finalizat şi dus la bun sfârşit, astfel încât să vorbim într-adevăr, peste câţiva ani, de un spital demn de vremurile moderne pe care le trăim, spre mulţumirea deplină a comunităţii locale şi a cadrelor sanitar-medicale care deservesc acest spital cu caracter nu doar local, ci şi regional, să nu uităm că Valea Jiului fiind o regiune care are o populaţie cam cât zona Deva-Hunedoara.
Corneliu BRAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii