Până aproape de ora două după-amiaza s-a întins şedinţa ordinară de ieri a Consiliului Local al municipiului Vulcan.
E drept, nu a început fix la 11:00, cum era prevăzut, dar au existat puncte la ordinea de zi peste care nu s-a putut trece ca gâsca prin apă.
Aprobarea bugetului de venituri
şi cheltuieli din venituri proprii şi subvenţii (sursa 3), a organigramei şi a statutului de funcţii pentru Clubul Sportiv Municipal “Mihai Viteazu” Vulcan>> a fost proiectul de hotărâre care li s-a alăturat ieri celorlalte despre care consilierii locali luaseră deja la cunoştinţă. Există o motivaţie temeinică în privinţa asta. Certificatul de Identitate Sportivă a sosit, miercuri, iar în lipsa acestuia proiectul de hotărâre băgat la înaintare în ultimul moment nu putea fi discutat. A fost mai mult decât o favoare pentru cei din noul club şi din primăria vulcăneană faptul că Ministerul Tineretului şi Sportului le-a trimis, prin fax, documentul în cauză. Asta s-a putut realiza doar după rugăminţi lungi adresate unei doamne secretar de stat, care, apoi, a intervenit unde trebuia.
Mă rog, bine
e că, acum, noul club sportiv, pritocit încă de la începutul anului, a ieşit din găoace şi are certificat de naştere. Mai bine mai târziu decât niciodată. Suma de bani alocată sportului vulcănean pentru lunile rămase până la sfârşitul anului este de 230.000 de lei. Două miliarde şi trei sute de milioane vechi, pe înţelesul celor care încă socotesc pe stil vechi. Banii aceştia sunt exclusiv pentru ce este de acum încolo în cadrul noului club şi nicidecum pentru plată sau cheltuieli făcute pe seama fostului club sportiv, decedat din momentul în care s-a luat în calcul înfiinţarea altuia. Nu pe râu în jos, ca-n poezie, ci unul subordonat direct administraţiei publice locale. C-o fi mai frumos rămâne de văzut.
Discuţiile pe marginea subiectului
repartizării celor peste două miliarde de lei au vizat mai mult împărţirea lor pe secţiile sportive: 13.000 de lei pentru atletism, 9.000 de lei la baschet, 73.000 de lei pentru fotbal, 13.000 de lei la handbal, 22.000 de lei artelor marţiale şi 32.000 de lei secţiei de şah. Consilierul local Angela Stoica s-a arătat mirată că, în sală, nu este prezent preşedintele desemnat al noului club sportiv şi a vrut să afle sumele pe care le iau lunar preşedinţii de secţii. I s-a răspuns că aceştia sunt onorifici şi că nu primesc un bănuţ pentru prestaţia şi strădania lor în a dirija secţiile sportive. Salarii ia doar personalul contractual trecut pe statul de funcţii: director, contabil, administrator, cinci antrenori, antrenor principal, antrenor secundar şi doi îngrijitori. Aici s-a iscat un pic
de ciondăneală, pentru că, la fotbal, nemaifiind echipă de juniori, schema statului de funcţii duce în spate prea mulţi antrenori.
S-a oferit răspuns şi
la întrebarea de ce unele secţii beneficiază de sume de bani mai mari? Repartizarea s-a făcut de către conducerea clubului, împreună cu preşedinţii de secţii sportive. S-a ţinut seama de numărul competiţiilor la care trebuie mers până la finele anului în curs şi de durata acestora. În plus, la şah, secţie căreia nu ar putea careva să-i aducă vreun reproş, este nevoie urgentă de material sportiv de specialitate: ceasuri şi pachete de jocuri de şah în număr suficient, pentru organizarea, în orice moment, a unei întreceri şahiste aşa cum zice regulamentul.
Totuşi, unii consilieri
locali au rămas suspicioşi chiar dacă li s-au oferit aceste clarificări. Liberalul Mihai Costel a atras atenţia că a fost uitată redactarea unui regulament de ordine interioară, iar colegul său Dănuţ Anghel a rămas la părerea exprimată în plen. Aceea că handbalul vulcănean, care a mers până în faza campionatelor naţionale, a fost cam erodat în ceea ce priveşte bugetul alocat.
Gheorghe OLTEANU