Avram Iancu vrea să doboare un record mondial pe lacul Balaton

Avram Iancu vrea să doboare un record mondial pe lacul Balaton

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 4 minute

Petroșeneanul Avram Iancu a împlinit joi, 18 februarie, 45 de ani. Cu această ocazie, Avram Iancu și-a anunțat noile intenții sportive la bazinul care-i poartă numele.

Exemplul Nadiei Comăneci

„(…) Se spune în viață că nimic nu este întâmplător și eu cred că așa este. Acum 45 de ani, în 1976 la Montreal, Canada, Nadia Comăneci primea prima notă de 10 în istoria gimnasticii mondiale, o performanță pe care o știe întreaga lume, o sportivă de care noi, românii, suntem foarte mândri. Ce este interesant și de asta spun că nu este întâmplător nimic, e faptul că tot în 1976, deci, acum 45 de ani, Dumnezeu în așa fel a aliniat astrele încât a făcut ca în acel an să vin și eu la viață pe această planetă. Data de 18 este foarte importantă pentru mine, m-am născut în această zi de 18 și după cum vedeți și în bannerul din spatele meu, care anunță recordul mondial pe care vreau să-l dobor anul acesta, iar tot într-o zi de 18, iulie, Nadia Comăneci, de care vorbeam, a reușit acel 10 istoric! Noi o iubim, o respectăm și îi mulțumim Nadiei pentru tot ceea ce a făcut, dar mai mult decât atât pentru exemplul pe care îl dă generațiilor de români și nu numai. Ca să vin să fac în continuare paralela legată de ziua de 18 și de această cifră, anul acesta mi-am propus să realizez un nou record mondial! Prin asta doresc să aduc și eu un tribut de mulțumire Nadiei, cum știu eu mai bine, adică să înot și vreau să dedic ceva important acestei mari sportive: un record mondial!”, a explicat cu mult entuziasm sportivul.

72 de ore de înot

Iancu ne-a explicat în cele din urmă și în ce va consta tentativa de record mondial de care vorbește: „În ce constă acest record mondial? În stabilirea celui mai lung înot după durata de timp petrecută în apă. Există un asemenea record în vigoare, v-am dat lista înainte cu cei mai buni înotători ai lumii la anduranță și puteți constata acolo că recordul mondial este de 67 de ore și 16 minute, stabilit de Sarah Thomas din S.U.A. în 2017, una dintre cele mai mari înotătoare ale lumii, dacă nu chiar cea mai mare din punctul meu de vedere. Or, eu vreau să dobor acest record mondial, înotând și traversând în lungime Lacul Balaton, de la vecinii noștri din Ungaria, făcând o traversare dublă în lungime a lacului. Mai exact, vorbim de 75 de km x 2, ceea ce înseamnă 150 km de înot, în aproximativ trei zile și trei nopți, ceea ce înseamnă 72 de ore, sau chiar mai mult dacă se va putea! Înotul va fi în curent neutru. Ce înseamnă asta? Înseamnă faptul că, curentul, nu te ajută în niciun fel. Dacă fac cum spuneam dublă traversare a Lacului Balaton, nu va fi nici un dubiu că dacă într-un sens, să zicem, mă va ajuta curentul de apă, când mă voi întoarce înapoi, acest curent devine neutru, în sensul că nu mă mai ajută, ci, din contră.

Deci asta vreau să fac, e o încercare cu totul și cu totul deosebită, trei zile și trei nopți de înot încontinuu și fără întrerupere! Deci să ne înțelegem, voi înota după toate regulile de omologare și după regulile de marathon swim. Asta înseamnă că nu am voie să port costum de neopren, decât slip, nu am voie să ating ambarcațiunea absolut de loc, nu am voie să fiu atins de nimeni. Singurul lucru care se permite este ca echipa de suport să îmi arunce din barcă hrana necesară pentru supraviețuire din jumătate în jumătate de oră. Poți să înoți craul și în timp ce te alimentezi poți să bați apa pe loc, dar în principal se va folosi stilul craul (nota red. – deci pluta pe spate, pentru odihnă, nu!). Vor fi trei observatori oficiali, astea sunt regulile, și pot să vă spun că și când am înotat anul trecut la Porțile de Fier pe Dunăre și am realizat recordul de 36 de ore și 29 de minute de înot continuu a fost tot așa, atunci am avut doi observatori. La perioada aceea de timp atâți observatori trebuie. Iată că acum va trebui să înot dublu ca și timp și va fi nevoie de trei observatori, așa imun regulile”.

Trei observatori pentru omologarea recordului mondial

Către final, Avram ne-a vorbit și de unde și-ar dori să fie observatorii la trecerea din vară a Lacului Balaton: „Unul dintre observatori mi-aș dori să fie de la Federația Română de Natație, pentru că îmi doresc o transparență absolut totală, îmi doresc un alt observator de la Federația Maghiară de Înot, pentru că jucăm la ei acasă și este frumos ca un maghiar să-l supravegheze pe Avram Iancu, să vadă dacă românul înoată corect și după reguli și mi-aș dori foarte mult ca al treilea observator să fie un reprezentant din partea presei”.

Se pune gratuit la dispoziția cercetătorilor

„Este un moment care nu se întâmplă foarte des. Așa că vreau să mă ofer umanității spre studiu. În ce sens: păi, trei zile și trei nopți nu voi dormi, în condiții de efort deosebit pe acest lac… când va porni vântul e ca la mare, deci va fi crâncen! De asta spun că mă ofer umanității spre studiu! Dacă vreun institut de cercetare vrea să profite de această ocazie de a studia un astfel de caz, sunt la dispoziția sa, cu cel mai mare drag!”, a spus Avram Iancu.

Costurile pentru această încercare de doborâre a recordului mondial sunt estimate undeva la 10.000 de euro, bani care inclus închirierea a două ambarcațiuni, plus costurile legate de cazarea și masa observatorilor, diferite taxe și alte cheltuieli de survin, plus cele de transport bineînțeles. În această perioadă sportivul și staff-ul său vor încerca să găsească sponsori pentru a acoperi această sumă.

Mult succes din partea ZVJ și un călduros „La Mulți Ani și reușite, Iancule!”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii