Astăzi, în detaliu despre impozitele și taxele locale. / Cine este răspunzător...

Astăzi, în detaliu despre impozitele și taxele locale. / Cine este răspunzător de creșterea în fiecare an a impozitelor pe clădiri, terenuri sau autovehicule?

Timp de citire: 6 minute

Din ce în ce mai multă lume auzim că se plânge de majorarea an de an a taxelor și impozitelor locale pentru imobilele proprietate personală, terenuri sau autovehiculele, acuzând că de această treabă primăriile și primarii sunt de vină…

 

Mărirea impozitelor locale din ultimii ani NU ține de primării, primari sau consilieri locali

 

Nefiind o comunicare întotdeauna bună între reprezentanții administrațiilor locale și cetățeni, este normal ca nu de puține ori adevărul să fie denaturat, iar cei blamați și înjurați să fie primarii și consilierii locali. Trebuie însă știut că, ținându-se cont de starea de fapt a Văii Jiului, apoi de pandemia ce ne-a făcut zile grele tuturor, dar și de situația grea prin care trece mineritul Văii Jiului și lipsa pe moment a unor alternative clare, viabile, care să scoată economia zonei la liman și să redea liniștea cetățenilor, cele șase primării ale noastre NU au mai majorat taxele și impozitele locale de minim trei ani de zile! Da, de minim trei ani (sunt primării care au și patru ani!) în Vale nici un consilier local n-a primit la ședințe un astfel de proiect, prin care să se mărească aceste taxe și impozite locale. Ce s-a mărit, s-a făcut conform Codului Fiscal adoptat de parlamentari, de care răspunzători sunt guvernanții care au condus sau conduc țara, în general măririle acestea ținând cont de inflație, deci de acel procent care există în țară an de an, mai mare sau mai mic, și care, într-adevăr, dacă îl adunăm an de an, la vreo trei ani ajunge să dea o mărire de vreo 10%. Așa încet, pe nesimțite, în vreo 10 ani se strânge ceva în plus, timp în care în sectorul privat salariile cresc foarte puțin și foarte rar, dar e totuși o creștere reală și nu una mincinoasă, precum în sectorul de stat, unde în ultimii ani s-a cam spart „butoiul” și vinul dă pe-afară… Dar de aceste lucruri nu sunt răspunzători nici primarii noștri, nici funcționarii de la taxe și impozite locale, nici consilierii locali, și o spun pe limba tuturor, cât mai simplu, ca să se înțeleagă perfect de către toată lumea.

 

Petroșaniul n-a mai majorat taxele și impozitele de 3 ani – exemplu de majorare ce NU ține de primărie și consiliu local

 

Venind în sprijinul celor scrise mai sus, vă dăm și două exemple, de la Petroșani și Lupeni. Dacă la Lupeni ni s-au dat informații mai generale, dar din care se poate deduce cât au crescut aceste taxe și cine ar fi „vinovații”, la Petroșani am primit informații clare pe exemple de apartamente și mașini, astfel încât să înțeleagă toată lumea cam cum a stat treaba în anii 2020 și 2021.

Să începem cu Petroșaniul.  Pentru un imobil de trei camere situat în Petroșani, de exemplu, pe Aleea Poporului, deci într-o zonă centrală a orașului, impozitul aferent anului 2020 era de 222 lei, fără bonificația de 10% (cea care se dă dacă plătești la începutul anului impozitul pe locuință – până la 31 martie a fiecărui an).

Pentru același imobil de pe Aleea Poporului, impozitul aferent anului 2021 este de 230 lei, fără bonificația de 10%.

Deci, dacă ne uităm, creșterea de la un an la altul a fost de 8 lei. Dar acești 8 lei nu au apărut în plus pentru că primăria și consiliul local au mărit cu puțin acest impozit, ci pur și simplu pentru că așa spune Codul Fiscal, că trebuie mărit cu un coeficient egal cu rata inflației.

Legat de mașini, tot la Petroșani, de exemplu, pentru un mijloc de transport cu capacitatea de până în 1.600 cmc, impozitul aferent anului 2020 era de 80 lei fără bonificație.

Ei bine, un an mai târziu, în 2021, pentru același mijloc de transport, cetățeanul plătește 88 lei, fără bonificație.

Iată, 8 lei în plus și aici, dar și de această dată nu factorii locali ar fi de vină, ci „legea”, bat-o vina!

 

Lupeniul n-a făcut majorări de ani de zile

 

Să mergem în vestul Văii Jiului, în municipiul Lupeni.

„Majorarea impozitelor locale și în acest an s-a făcut cu rata inflației, conform legii, în acest an această rată fiind de 3,8%. Deci, lumea să înțeleagă, n-a depins de noi această creștere. Mică, mare, nu primăria și nici consiliul local nu sunt de vină cu această creștere anuală. De ani de zile primăria și consiliul local nu au făcut majorări la taxe și impozite locale, mergem la limită deoarece știm că toată lumea are greutăți, a mai venit și această pandemie, nu e ușor pentru nimeni!”, ne spune primarul Lucian Resmeriță.

Revenind la clădiri și mașini, la impozitele locale pentru acestea, cei de la Taxe și Impozite Locale din Lupeni arată:

„Calculul impozitului diferă, pentru clădiri se face în funcție de suprafață și astfel pot apărea diferențe în funcție de vechimea clădirii, în sensul reducerii acestui raport de vechimea clădirii. De aceea nu putem da un exemplu concret. Dar ce putem să vă spunem este că, de exemplu, pentru o clădire la care anul trecut s-a plătit 100 lei, anul acesta impozitul este de 104 lei. La mașini, de exemplu, unde s-a plătit 59 lei, anul acesta impozitul este de 62 lei”.

 

Alin Gal explică mecanismul Codului Fiscal

 

Pentru a înțelege și mai bine cum stă treaba și cum merge acest mecanism, am stat de vorbă pentru dumneavoastră cu șeful de la Taxe și Impozite Petroșani, din cadrul Primăriei municipiului Petroșani, domnul Alin Mihai Gal.

„Conform Codului Fiscal, articolul 491, suntem obligați în fiecare an, atât timp cât rata inflației este pozitivă, ca până în 30 aprilie să emitem o hotărâre de consiliu local prin care urmează să majorăm aceste sume fixe în lei. Adică, sunt anumiți coeficienți care intră în calcul impozitului pentru clădire, pentru teren, pentru mijloacele de transport, iar Codul Fiscal ne impune acest lucru. Acest Cod Fiscal a fost modificat în 2015 și începând cu 1 ianuarie 2016 a intrat în vigoare. Acest Cod Fiscal a fost adoptat de Parlamentul României. Aceste sume, de 4, 5, 6, 7, 8, 10 lei, cât sunt, provin de la majorarea acelor coeficienți care intră în calculul impozitului pentru clădiri, terenuri și mijloace de transport. Repet, an de an se întâmplă aceste mici majorări, dacă rata inflației e pozitivă. Când această rată va fi zero sau negativă, atunci impozitele, în acel an, vor rămâne neschimbate. Dar mi-e greu să cred că va fi vreodată rata inflației negativă, nu prea are cum și nici nu ar fi cel mai sănătos lucru pentru economie, însă ea trebuie păstrată cât mai mică, deci nici lăsată să crească mult nu e sănătos pentru economie și, implicit, cetățeni. Lla Petroșani de 3 ani nu s-au mai majorat impozitele și taxele locale printr-o decizie la nivel local. Ultima oară creșterea a fost de 5% din câte țin minte. Joi, 15 aprilie, la ședința ordinară, va exista un proiect pe ordinea de zi cu majorarea de 2,6 % a taxelor și impozitelor locale, dar din 2022. Așa ne cere însă Legea 227/2015, Legea Codului Fiscal, acolo este prevăzut ca până în 30 aprilie noi să dăm o hotărâre, în sensul de a majora de la 1 ianuarie. În decembrie, anul acesta, va mai urma emisă o hotărâre, în care sunt depuse toate impozitele și taxele locale care vor avea un anumit cuantum la 1 ianuarie 2022. În principiu cam asta ar fi, iar această situație de la Petroșani, dacă ne referim la zona noastră, este valabilă la nivel de toate localitățile Văii Jiului. Dar și la nivel național e tot la fel, toată lumea e obligată să majoreze cu rata inflației. Anul acesta rata inflației e mai mică, e de 2,6%, ceea ce înseamnă că la anul creșterea impozitelor va fi mai mică decât a fost anul acesta. Da, dacă stăm să adunăm, ajungem în trei ani spre 10%, ceea ce nu-i puțin pentru cetățeni. Dar, aceste majorări NU depind de funcționarii de la taxe și impozite locale, nici de primari, nici de consilierii locali”, a declarat pentru ZVJ, șeful de la Taxe și Impozite Locale Petroșani, Alin Mihai Gal.

Credem că prin toate aceste spuse și scrise, am reușit să explicăm cât mai clar, cetățenilor cum stă treaba cu aceste majorări de taxe și impozite locale.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii