Asociaţia Pro Straja a răspuns pozitiv aplicării taxei pe tona de gunoi....

Asociaţia Pro Straja a răspuns pozitiv aplicării taxei pe tona de gunoi. Colectează selectiv şi treaba merge strună!

Timp de citire: 2 minute
Anul 2017 se anunţă unul fantastic pentru Staţiunea Straja. Din punct de vedere al ocupării, sezonul acesta de iarnă a mers fantastic.
A fost zăpadă, au fost instalaţii şi utilaje care au funcţionat continuu, turiştii au venit în număr mare, iar camerele la cabanele consacrate sunt ocupate până în luna martie.
Anul în curs se anunţă fantastic nu doar din punct de vedere turistic. Straja mai urcă nu una, ci două trepte pe scara emancipării turistice. Îşi sporeşte confortul. În primul rând anul acesta va fi, cu siguranţă, rezolvată problema canalizării în staţiune. Nu vor mai exista deversări de apă uzată în natură. Imediat ce această problemă va fi rezolvată staţiunea va putea schimba categoria din staţiune de interes local în staţiune de interes naţional.
Costel Avram, şeful Apa Serv Valea Jiului, a promis în prima şedinţă de consiliu local din acest an de la Lupeni că până în octombrie canalizarea va fi funcţională.
Selectarea colectivă aduce beneficii majore nu doar mediului, ci şi bugetului Asociaţiei Pro Straja
Anul acesta Straja a început şi procesul de colectare selectivă a deşeurilor. Totul a pornit de la taxa pe tona de gunoi depozitată. Calculând cât va avea de plătit pentru gunoiul preluat de firma de salubrizare, membrii asociaţiei au decis rapid că trebuie să schimbe modul în care manageriază acest lucru.
Au fost de acord că volumul de gunoi menajer trebuie să scadă drastic pentru ca din bugetul asociaţiei să nu se plătească bani mulţi doar pe acest serviciu. Au stabilit şi amenajat un punct de colectare în  Straja, unde au angajat o persoană care să preia pe tabel nominal deşeurile depozitate selectiv. Se depozitează în patru  fracţii diferite: carton, plastic, metal şi sticlă, deşeu menajer.  Deşeurile selective sunt preluate gratuit de Pregoterm, în timp ce restul deşeului menajer este preluat de firma de salubrizare care lucrează la Lupeni, contra cost. Firma de salubrizare aplica o taxă de 100 de lei pe metrul cub de gunoi ridicat. Din cauza numărului mare de PET-uri, preţul pentru preluarea deşeurilor ar fi fost extraordinar de mare.
Ca un exemplu, avocatul Asociaţie Pro Straja, Daniel Tomescu, a explicat: „ În perioada 15 noiembrie – 31 decembrie din Straja s-au ridicat 65 de tone de gunoi. De la 1 ianuarie până acum, după introducerea colectării selective, din Straja s-au ridicat 30 de tone de gunoi. Asociaţia practic nu face un profit din colectarea selectivă, dar cheltuieşte mai puţin pentru preluarea gunoiului. Deci, costurile au fost diminuate. Fiecare cabană s-a organizat corespunzător, colectează selectiv, depune selectiv, şi totul funcţionează foarte bine. Toate investiţiile pentru acest tip de colectare au fost suportate de Asociaţia Pro Straja. Proiectul în sine de colectare şi depozitare a fost implementat la iniţiativa cabanierilor din Straja”.
Gunoiul se depune marţi, joi şi duminică, între orele 12.00-17.00, selectat, în saci, iar la depunere se cântăreşte doar gunoiul menajer. Spaţiul de depozitare este supravegheat video. Cine încalcă regulile este sancţionat, conform unei hotărâri de consiliu local, în baza imaginilor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii