Vulcan Majorarea tarifului la tona de gunoi per tonă nu înseamnă preţ...

Vulcan Majorarea tarifului la tona de gunoi per tonă nu înseamnă preţ mai mare la gunoi pentru populaţie

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 2 minute

Joi, consilierii locali vulcăneni au ratificat Hotărârea nr. 10/2015 a Adunării Generale a Acționarilor Societății Comerciale PREGOTERM SA Vulcan privind aprobarea tarifului de depozitare a deșeurilor menajere în deponeul municipal aflat în subordinea acestei societăți. 
Nu e nicidecum
vorba de vreo majorare spectaculoasă a prețului la colectarea gunoiului menajer de la populație, așa cu s-a zvonit. Există, într-adevăr, o majorare, dar ea se referă la tariful aplicat tonelor de gunoaie care sunt aduse la Vulcan din celelalte orașe ale județului. Zic tone, fiindcă, până acum, despre gunoaie se vorbea în metri cubi. Or, cum legislația privind mediul se raportează la tone, a fost nevoie de modificarea în cauză. Ing. Marius Danci, directorul Pregoterm, spune că stabilirea prețului de 35,74 de lei/tona de deșeuri a stârnit unele controverse. De aceea dumnealui a revenit cu explicații menite să înlăture confuziile.
Majorarea, a arătat dumnealui, danci-cu-harta-gunoi
s-a făcut în urma calculelor care au rezultat ca urmare a recalculării costului lucrărilor de întreținere a drumurilor din incinta gropii de gunoi a Vulcanului. Prin calcule raportate la tonele de gunoi estimate că urmează să fie depozitate până când deponeul vulcănean își va da obștescul sfârșit a ieșit că sunt necesari 2,03 lei/tona de deșeuri menajere. În ce-i pe locuitorii Vulcanului, pe ei nu trebuie să-i ia cu dureri de cap. Efortul financiar, adică creșterea de tarif, ar fi cu 0,13 lei/tonă. “Ceea ce, a admis ing. Marius Danci, nu este un motiv pentru a mări prețul la gunoi la populație”.
Deșteaptă mi s-a părut
întrebarea consilierului local Spiridon Simion. Domnia sa s-a interesat care va fi prețul atunci când TVA-ul va scădea la 20 la sută. Liberalul Costel Dragu a vrut să afle cum sună în procente majorarea aplicată celor care vin la Vulcan cu gunoiul adunat în orașele lor. “8 la sută”, i-a răspuns Danci, după ce a calculat problema. Bomboana pe colivă a pus-o Gheorghe Ile atunci când a făcut cunoscut care va fi prețul per tona de gunoi ce va fi transportat la viitorul deponeu ecologic de la Băcia.
“O să fie de optzeci de lei 
pe tonă pentru deșeurile ce nu mai pot fi folosite”, a zis primarul, convins fiind că vorbele sale le vor face pielea de găină consilierilor locali. “De aceea, a mai îndulcit-o el mai apoi, trebuie ca, înainte de a trimite gunoiul, să scoatem din el tot ce se poate recicla”. Tot primarul a dat asigurări că, și dacă va fi de 80 de lei/tonă, populația din oricare localitate a județului Hunedoara nu va plăti mai mult de 7,5 lei pe lună la gunoi. “Astea sunt calculele făcute”, și-a argumentat el spusele. Prea frumos, ca să fie adevărat, îmi permit ei să spun în încheiere.
Gheorghe OLTEANU

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii