Anul acesta va bate vântul prin vistieria primăriei Aninoasa… / Primarul Dunca...

Anul acesta va bate vântul prin vistieria primăriei Aninoasa… / Primarul Dunca denunţă împărţirea clientelară a banilor de către Consiliul Judeţean Hunedoara

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 4 minute

După cum se ştie, la şedinţa de vinerea trecută a consiliului judeţean primăriilor din Valea Jiului li s-au alocat sume de bani, mai mari sau mai mici, preşedintele David. La Petroşani David a declarat că repartizarea „nu va mai ţine cont de culoarea politică a primarului, cum s-a întâmplat în trecut, ci de criterii clare, fără priorităţi politice, doar priorităţi administrative”.  Cu toate acestea există şi un primar din Valea Jiului nemulţumit de această repartiţie de sume defalcate din TVA: Nicolae Dunca.

„Cu 100.000 abia plătim salariile şi utilităţile…”
Ieri, primarul Dunca era tare cătrănit pe faptul că Aninoasei i s-au repartizat „doar 100.000 lei, cu mult mai puţin faţă de anul trecut”.
„Vom avea din nou buget de austeritate şi anul acesta, cum a fost în 2013, după un an 2015 în care ne-am bucurat că toate s-au relansat, inclusiv bugetul local. Consiliul judeţean ne-a alocat acum doar 100.000 lei, considerând probabil Aninoasa ca fiind cea mai mică localitate din judeţ… Mai mică decât alte comune şi sate… Cel puţin aşa reiese din această împărţeală. Dacă mai punem la socoteală că de la finanţe am luat doar cu ceva peste 8 miliarde lei (840.000 lei), faţă de 46 de miliarde cât am avut repartizaţi anul trecut. Ni s-a motivat că s-a revenit la o altă formulă… Din care s-a scos din calcul gradul de colectare al taxelor şi impozitelor; cu peste 90% cât aveam, după calculul vechi ar fi trebuit să primim bani mai mulţi ca şi anul trecut. Nu ştiu cum vom trece anul acesta din punct de vedere al bugetului. Să fie clar: nu mă plâng şi nu sunt plângăcios de felul meu, dar nu mi se pare normal să primim doar 100.000 lei, mai puţin ca orice altă comună! La fel au făcut şi cu drumul principal cei de la consiliul judeţean… Au spus că-l facem (asfaltăm) jumătate-jumătate, noi am pus 35 de miliarde, ei au pus 10 miliarde. N-ar fi fost asta treaba, dar e prea de tot ce au făcut acum: şi-au pus o tablă la Iscroni prin care spun că au reabilitat drumul! Păi, de ce pe acea tablă n-au spus şi de primărie, mai ales că noi am pus bani de peste trei ori mai mult. În fine, să trecem peste asta. Noi ne descurcăm şi cu bani mai puţini, suntem obişnuiţi cu bugetul de austeritate… Să fie convinşi cei care nu ne vor binele că vom face cu aceşti bani mai puţini mai multe decât unele primării cu bani mai mulţi! Nu fac un caz din asta, dar am vrut să-mi arăt doar supărarea pe o decizie de împărţire a fondurilor care defavorizează Primăria Aninoasa în detrimentul altor primării de comune, cu populaţie mult mai mică… Practic, într-un final îi defavorizează pe cetăţenii noştri”, ne-a declarat vizibil supărat primarul Nicolae Dunca.
Construiesc bugetul mai ceva ca… Manole
În momentul de faţă, ne-a informat primarul Dunca, la Primăria oraşului Aninoasa se lucrează la construirea bugetului, ţinându-se cont de sumele intrate şi de excedentul de vreo 9 miliarde de lei (vechi) rămas de anul trecut: „Noroc cu aceşti bani pe care nu i-am folosit, vreo 9 miliarde de lei, că altfel nu puteam să avem bani de investiţii şi de realizare de proiecte şi documentaţii pentru finanţare de la UE. Construim bugetul pe 2016 pe sumele pe care le avem. Banii primiţi de la consiliul judeţean şi finanţe vor fi folosiţi pentru salarii, iluminat public stradal, plata utilităţilor (apă, canal, energie electrică) şi plăţile contribuţiilor la asociaţiile la care suntem înscrişi. Că atât ajung aceşti bani. Din cele 9 miliarde de lei excedent, vreo 3 miliarde lei vor fi folosite la finalizarea lucrărilor la strada principală – rigolele, alte lucrări de fini­saj, 1,2 miliarde va fi plata ultimelor lucrări la coloana principală de gaz metan. Până în 15 februarie sperăm să avem şi noi coloană de gaz funcţională în Aninoasa, astfel ca oamenii să poată începe racordarea”.
Câteva proiecte
„Vrem să folosim celelalte câteva miliar­de rămase pentru proiecte şi studii de fezabilitate, pe care să le depunem şi să primim finanţare de la UE. Este vorba de trei proiecte: unul vizează reabili­tarea termică a caselor de colonie. Al doilea este un proiect legat de blocul de locuinţe sociale, cu 60 de apartamente, unde să locuiască mai apoi cetăţenii de etnie rromă din Vulculeşti. În fine, al treilea proiect se referă la grădiniţa de la Iscroni. Acest ultim proiect are finanţare, contribuţia noastră proprie va asigura realizarea unei parcări, împrejmuirea obiectivului şi plata pentru introducerea utilităţilor. Ar mai fi şi un al patrulea proiect, tot cu finanţare europeană, care prevede moder­nizarea străduţelor de la Iscroni, dar să vedem cum ne ajung banii”, ne-a mai spus Nicolae Dunca.
În concluzie,
un an din nou greu pentru administraţia locală aninoseană. Care, faţă de anul trecut, pierde câteva zeci de miliarde de lei la bugetul local. Vor reuşi cei din conducerea administraţiei locale să ţină „corabia” pe linia de plutire? Vor reîncepe scenariile insolvenţei? Primarul ne asigură că se va descurca cu ce are la buget. Până atunci se anunţă o (primă)vară electorală fierbinte….
Corneliu BRAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii