Administraţia locală petrileană a premiat alte 14 cupluri care au împlinit sau...

Administraţia locală petrileană a premiat alte 14 cupluri care au împlinit sau depăşit semnificativ jumătate de secol împreună!

Timp de citire: 7 minute

Vineri, 8 septembrie, chiar de Sfânta Maria Mică, o sărbătoare nemaipomenită pe care ortodocşii noştri o sărbătoresc la fiecare început de septembrie şi care anunţă începerea toamnei propriu-zise, păsările călătoare luându-şi şi ele după această dată un simplu „la revedere” de la noi până la primăvară, administraţia publică locală petrileană şi-a premiat cele mai longevive cupluri din localitate, evident, cele care au împlinit 50 de ani, respectiv 60 de ani de căsnicie! Adică, cum s-ar zice, „o viaţă de om”!

Primarul localităţii le-a înmânat premiul din partea administraţiei locale
Fireşte că premierea s-a făcut într-un cadru festiv, mai exact în sala denumită „Casa Căsătoriilor” din primărie, la eveniment fiind prezenţi primarul Vasile Jurca, funcţionari ai primăriei, precum şi rude şi apropiaţi ai familiilor invitate să fie felicitate şi premiate chiar de edilul petrilean. Un premiu consistent, constând în suma de 500 lei, respectiv 600 de lei (pentru fiecare cuplu ce a împlinit anul acesta 50 de ani, respectiv 60 de ani de căsnicie), un buchet de flori şi o cutie de ciocolată pentru doamne, o sticlă de şampanie şi câte o diplomă aniversară care consfinţeşte evenimentul şi care va rămâne ca o dulce amintire familiei şi generaţiilor ce vor veni.

12+2 rezultă… adevărate căsnicii „de piatră”!
Pentru că ZVJ de fiecare dată i-a amintit pe fericiţi şi nominal, ca ei să rămână nemuritori în colecţia ziarului, o vom face şi acum. Cele 12 cupluri premiate pentru 50 de ani de căsnicie au fost:
Maria şi Alexandru Mitrache, Elena şi Gheorghe Zvanciuc, Ileana şi Nicu Negoi, Ilina şi Marcu Androne, Tica şi Ion Şeimeanu, Susana şi Valeriu Fleţan, Ileana şi Arpad Szilveszter, Ana şi Vasile Timofte, Anuţa şi Augustin Rad, Maria şi Nicolae-Ioan Gui, Sidonia şi Gică Ştirbu, Iuliana şi Ştefan Czako.
Nu în ultimul rând, două minunate familii, Erzsebet şi Gheorghe Cucoş şi Maria şi Roman Ţâr au fost premiate de administraţia locală pentru împlinirea a 60 de ani de căsnicie.
Tuturor amintiţi mai sus, la mulţi ani fericiţi şi multă sănătate şi din partea redacţiei noastre!

Unii dintre cei sărbătoriţi au ajuns la primărie cu mai bine de jumătate de ceas de ora stabilită, emoţiile de a fi alături de prieteni, nepoţi şi copiii fiind foarte mari. Ideea că vor fi premiaţi de primar şi de consiliul local toţi au primit-o cu bucurie, astfel că vineri atmosfera din Casa Căsătoriilor era una pe măsura titulaturii sălii.
„N-am mai fost la primărie de vreo 20 de ani când am avut ceva treabă, dar azi am venit cu mare plăcere şi mă bucur că nu ne-au uitat! Un gest frumos şi nu putem decât să le mulţumim…”, ne-a spus o doamnă la intrarea în sală.
Doamnele din primărie care s-au ocupat de eveniment, aşa cum o fac de fiecare dată, au pregătit sala aşa cum se cuvine, aşteptându-i pe invitaţi cu masa plină de dulciuri, sucuri şi alte mici bunătăţi, în timp ce sticlele de şampanie aşteptau liniştite să fie desfăcute.
După câteva minute de acomodare şi de mici discuţii, Vasile Jurca a dat tonul evenimentului, urându-le celor prezenţi un călduros bun-venit. Apoi, după un scurt discurs i-a invitat pe sărbătoriţii zilei, rând pe rând, să-şi ridice premiul, strângându-le mâna tuturor cu multă căldură şi felicitându-i pentru tot ce au făcut pentru comunitatea locală şi pentru oraşul
Petrila.

Sfaturi despre secretul longevităţii şi urări adresate prietenilor şi rudelor
La finalul premierii, primarul a întrebat dacă dintre invitaţi sunt doritori care vor să se adreseze celor prezenţi şi, eventual, să spună care este secretul longevităţii într-o căsnicie.
Domnul Gheorghe Cucoş a fost unul dintre cei care au luat cuvântul. „Au fost frumoşi aceşti 60 de ani de căsnicie. Vă spun drept că ne-am înţeles bine, ca urmare avem două fete, una care e aici cu noi, alta care e plecată în America. Am deservit Mina Petrila 36 de ani, am lucrat în toată această perioadă în mină alături de ortaci şi uite că am trecut cu bine şi de această perioadă! Mulţumesc bunului Dumnezeu că am ajuns până aici! Mulţumim domnului primar de organizare şi vă doresc numai bine tuturor!”.
Nicolae Gui, un cunoscut om de afaceri petrilean şi ctitor al superbei mănăstiri de pe Cheile Jieţului, om cu frica lui Dumnezeu şi un bun creştin, a luat de asemenea cuvântul. Printre altele, petrileanul a menţionat: „Aş dori ca generaţiile care urmează să fie şi ei buni cetăţeni ai oraşului nostru şi să ajungă apoi să fie fericiţi alături de cea sau cel cu care se hotărăsc să facă acel pas împreună. De asemenea aş vrea să-i mulţumesc soţiei că m-a suportat în toţi aceşti 50 de ani, şi cu bune şi cu rele, şi totodată îi mulţumesc bunului Dumnezeu că ne ajută să ne suportăm în continuare unul pe celălalt, dar şi că ne-a adus împreună până la această vârstă. Dumnezeu a rânduit să avem copii frumoşi, sănătoşi şi vă doresc şi dumneavoastră, celor ce sunteţi azi aici, multă sănătate, multă bucurie ca să fim cu toţii ani mulţi împreună, alături de cei dragi. Vă mulţumim!”. Tot Nicolae Gui a transmis ulterior şi un sfat celor tineri prin intermediul Ziarului Văii Jiului: „Căsnicia este un dar lăsat de Dumnezeu şi noi când am făcut acest pas, că vreau să dau exemplul nostru, am depus un jurământ în faţa altarului, în faţa lui Dumnezeu. Asta ne-a făcut să fim conştienţi că facem un pas pentru totdeauna şi nu pentru o lună-două, sau 5-10 ani sau mai ştiu eu cât. Căsătoria nu trebuie să fie una de moment, din interes ori mai ştiu eu ce, ea trebuie să fie una până la finalul vieţii, cum se spune la slujba de căsătorie, până ce moartea ne va despărţi. De aceea atrag atenţia celor tineri ca atunci când decid să se căsătorească să aibă în vedere că numai dragostea primează şi să nu uite că jură în faţa lui Dumnezeu şi că nu e bine să te joci de-a căsătoria pentru că îl superi pe Domnul şi apoi în viaţă vei simţi lucrul acesta! Şi tot ca un umil sfat din partea mea, într-o căsătorie răbdarea între soţi şi acceptarea micilor capricii trebuie să primeze. La fel, fiecare dintre soţi mai trebuie să lase unul după altul, ambiţia, răutatea şi încăpăţânarea sau mândria trebuind lăsate la o parte. Nu în ultimul rând, minciuna şi trădările n-au ce căuta într-o căsnicie şi dacă se întâmplă cumva vreodată, accidental sau prin cine ştie ce împrejurare, ele nu trebuie să se mai repete. Da, acestea sunt secretele longevităţii într-o căsnicie, ca şi împărţirea sarcinilor casei, munca, creşterea copiilor şi atragerea lor spre adevăratele valori şi credinţa în Dumnezeu. Astea toate, plus sprijinirea reciprocă la momentele mai puţin fericite sau în caz de boală ori mai ştiu eu ce fac familia unită, fericită şi plină de spiritualitate”.

Înainte cu Dumnezeu şi cu speranţa de a atinge cei 50 de ani de căsnicie!
Am lăsat spre final şi declaraţia făcută de primarul Vasile Jurca jurnaliştilor prezenţi la finalul evenimentului: „De la începutul anului am premiat, dacă nu mă înşel, 27 de cupluri şi probabil vom mai face o premiere la sfârşitul anului. E întotdeauna un moment foarte emoţionant, fiindcă nu-i aşa simplu să vezi şi să te întâlneşti cu familii care împlinesc 50 sau 60 de ani de căsnicie. Mă bucur şi îi felicit pe toţi cei care reuşesc să ajungă la o asemenea performanţă în căsnicie, la această fericită aniversare, iar aşa cum am spus şi în faţa dumnealor, aceste familii sunt cele care au dus greul şi care au ridicat şi dezvoltat acest oraş. De aceea dumnealor merită din plin respectul nostru al tuturor”.
Întrebat de noi cum i se par aceste evenimente, dar fără să ne dea „informaţii tehnice ci din suflet”, primarul petrilean a răspuns: „Sincer? E un moment emoţionant, vă daţi seama, dumnealor, fiecare, sunt împreună cu partenerul de viaţă de 50 sau 60 de ani! E greu de imaginat, că nu e simplă treaba asta, iar noi trebuie să le luăm exemplul. Cei care pot să facă treaba asta chiar sunt de felicitat!”. „Speraţi să vă premieze primarul peste 50 de ani?”. „Nu ştiu, eu sunt la a doua căsătorie şi abia am doi ani de căsnicie. Doamne ajută, sper ca peste 48 de ani, de ce nu, să fiu premiat! Că, vorba aceea, speranţa moare ultima! Dacă nu speri, atunci nu ai nici motivaţia de a trăi, de a fi împreună cu cei dragi. De aceea sper şi Dumnezeu să ne ajute pe toţi!”.
Totul s-a încheiat prin ciocnirea unei cupe de şampanie, nu înainte ca invitaţii, în frunte cu primarul să cânte populara melodie cântată de români la toate aniversările şi petrecerile, „La mulţi ani cu sănătate!”. Afară, profitând şi de vremea plăcută, călduţă şi însorită, toţi au dorit să se pozeze alături de cei din administraţie sau de rude ori prieteni, „ca să rămână şi o amintire vizuală pe veci copiilor şi nepoţilor”, după cum susţinea un sărbătorit.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii